Experten: Så vårdar du vagnen i vinter

Publicerad: 2013-09-26   Uppdaterad: 2016-10-02

Töm allt vatten och öppna alla kranar. Ska husvagnen vara i god form till våren måste allt vatten väck. Här är smarta tips inför årets vintervila. – Det absolut viktigaste är att få ut allt vatten, säger Michael Larsson på Michaels Husvagnsservice i Göteborg. Varje vår får vi in vagnar där vi måste byta kranar...

Töm allt vatten och öppna alla kranar. Ska husvagnen vara i god form till våren måste allt vatten väck. Här är smarta tips inför årets vintervila.

– Det absolut viktigaste är att få ut allt vatten, säger Michael Larsson på Michaels Husvagnsservice i Göteborg. Varje vår får vi in vagnar där vi måste byta kranar som har frusit sönder. Ibland finns även andra skador som beror på att man inte har gjort i ordning vagnen på rätt sätt inför vinterförvaringen.

Mögelpåväxt är vare sig vackert eller hälsosamt för husvagnen. Noggrann rengörning innan vagnarna ställs av för vintern är ett måste för att de ska vara fräscha när våren kommer.

Michael Larsson råder alla husvagnsägare att tvätta ur vagnen och se till att den är torr och fräsch innan den ställs undan. Ordna sedan med god ventilation, då motverkas risken för mögelangrepp.

 Dynor kan ligga kvar, men lyft upp dem så att det blir fri passage för luften runt omkring. Sängkläder och annan hushållstextil mår bäst av att flytta med hem under vintern. Torka ur alla skåp och glöm inte kylskåpet. Lämna sedan alla luckor och kylskåpsdörren på glänt.

Rent, torrt och ventilerat gäller också förtältet. Det är naturligtvis inte lyckat att stoppa ner ett fuktigt tält i sin påse, och låta det ligga där hela vintern. Har du möjlighet att hänga upp det så att luften kan cirkulera, så är det ett plus.
– Kolla också gallren vid vagnens friskluftsintag, exempelvis vid kylskåp och panna. De kan ha fått någon skada under säsongen, och blir då finfina ingångar för mössen. Se till att gallren är hela, så minskar den risken, uppmanar Michael Larsson.

– Husvagnsbatterier mår bra av att komma in i värmen under vintern. De är inte så stora, och de sitter oftast lättåtkomligt. När de gäller husbilar kan det vara besvärligare. De har ofta gel-batterier, de är större, och de är inte lika lätta att lyfta ur. Ett bra sätt att hålla dem i god kondition, är att underhållsladda dem en eller gärna två gånger i månaden, råder Michael Larsson.

Torrbollar, som många använder, har Michael Larsson inget emot. Men han tycker inte att du ska förlita dig för mycket på dem.
– Rent, torrt och ventilerat, det är nyckelorden framförallt, avslutar Michael Larsson.

Tio torra tips:
1. Töm allt vatten
2. Öppna alla kranar
3. Tvätta ur vagnen
4. Ombesörj god ventilation
5. Lyft upp dynorna
6. Ta hem sängläder och andra textilier
7. Lämna luckor och kylskåpsdörr på glänt
8. Förvara gärna förtältet hängande
9. Kolla gallren vid friskluftsintagen
10. Ta hem batterierna

Rulla till toppen