Experten: Så vårdar du vagnen i vinter

Experten: Så vårdar du vagnen i vinter

Publicerad

Töm allt vatten och öppna alla kranar. Ska husvagnen vara i god form till våren måste allt vatten väck. Här är smarta tips inför årets vintervila.

- Det absolut viktigaste är att få ut allt vatten, säger Michael Larsson på Michaels Husvagnsservice i Göteborg. Varje vår får vi in vagnar där vi måste byta kranar som har frusit sönder. Ibland finns även andra skador som beror på att man inte har gjort i ordning vagnen på rätt sätt inför vinterförvaringen.

Mögelpåväxt är vare sig vackert eller hälsosamt för husvagnen. Noggrann rengörning innan vagnarna ställs av för vintern är ett måste för att de ska vara fräscha när våren kommer.

Michael Larsson råder alla husvagnsägare att tvätta ur vagnen och se till att den är torr och fräsch innan den ställs undan. Ordna sedan med god ventilation, då motverkas risken för mögelangrepp.

 Dynor kan ligga kvar, men lyft upp dem så att det blir fri passage för luften runt omkring. Sängkläder och annan hushållstextil mår bäst av att flytta med hem under vintern. Torka ur alla skåp och glöm inte kylskåpet. Lämna sedan alla luckor och kylskåpsdörren på glänt.

Rent, torrt och ventilerat gäller också förtältet. Det är naturligtvis inte lyckat att stoppa ner ett fuktigt tält i sin påse, och låta det ligga där hela vintern. Har du möjlighet att hänga upp det så att luften kan cirkulera, så är det ett plus.
- Kolla också gallren vid vagnens friskluftsintag, exempelvis vid kylskåp och panna. De kan ha fått någon skada under säsongen, och blir då finfina ingångar för mössen. Se till att gallren är hela, så minskar den risken, uppmanar Michael Larsson.

- Husvagnsbatterier mår bra av att komma in i värmen under vintern. De är inte så stora, och de sitter oftast lättåtkomligt. När de gäller husbilar kan det vara besvärligare. De har ofta gel-batterier, de är större, och de är inte lika lätta att lyfta ur. Ett bra sätt att hålla dem i god kondition, är att underhållsladda dem en eller gärna två gånger i månaden, råder Michael Larsson.

Torrbollar, som många använder, har Michael Larsson inget emot. Men han tycker inte att du ska förlita dig för mycket på dem.
- Rent, torrt och ventilerat, det är nyckelorden framförallt, avslutar Michael Larsson.

Tio torra tips:
1. Töm allt vatten
2. Öppna alla kranar
3. Tvätta ur vagnen
4. Ombesörj god ventilation
5. Lyft upp dynorna
6. Ta hem sängläder och andra textilier
7. Lämna luckor och kylskåpsdörr på glänt
8. Förvara gärna förtältet hängande
9. Kolla gallren vid friskluftsintagen
10. Ta hem batterierna

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206