Fel däck lätt en trafikfara

Fel däck lätt en trafikfara

Publicerad

Var fjärde campingfordon har fel däck och cirka 70 procent har fel lufttryck. Det skriver Däckteam i ett pressmeddelande och tipsar om hur du kör säkrare med din husvagn eller husbil.

Fel val av däck ökar risken för allvarliga olyckor, exempelvis kan en husvagn som får punktering börja wobbla och komma över på motsatt körbana eller till och med välta.
– Uppskattningsvis 20-30 procent har fel däck på sin husvagn eller husbil. Husvagnsägare bör använda bättre däck på den än på sin bil, dessvärre är det många som inte gör det. Besiktning av husvagn eller husbil kan ge en falsk trygghet eftersom däcken inte alltid undersöks, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam.
Enligt Däckteam kan du förlänga dina däcks livslängd avsevärt om du hanterar dem på rätt sätt. Ett däck mår alltid bra av att vara i bruk, det vill säga rulla på vägarna. Därför är däcken på husvagnar som ofta står stilla under längre perioder extra utsatta. Däcket åldras också av att utsättas för solljus. Genom att att täcka däcket när huavagnen står stilla håller det sig nytt längre.

För husvagnar och husbilar är detta också extra viktigt med rätt lufttryck. Den höga belastningen ger större tryck på däcken, vilket i sin tur kräver ett högre lufttryck. Ett alltför lågt lufttryck gör att fordonet blir understyrt och svårare att kontrollera vid en undanmanöver. Sämre väggrepp gör bromssträckan längre och fordonet kan lättare får vattenplaning och punktering.

Att tänka på:
*
Både husvagnar och husbilar kräver förstärkta däck, fälgar och ventiler.

* Ha rätt lufttryck så håller däcken längre. Tänk på att mäta lufttrycket när fordonet är lastat.

* Skydda däcket mot torrsprickor genom att undvika direkt solljus när husvagnen eller husbilen står parkerad.

* Palla upp husvagnen eller husbilen när den inte används så att du kan ta av däcken och förvara dem mörkt och svalt.

* Genom att palla upp och lyft fordonet lite belastar du inte däcken när fordonet står parkerad. Däcken, hjulupphängningen samt stötdämpare/fjädrar mår bättre av det.

* Kolla alltid efter stickskador och spik innan du ska köra, samt rensa däckmönstret från stenar och annat som kan ha fastnat.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206