Bästa tipsen när du ska hyra husbil eller husvagn

Bästa tipsen när du ska hyra husbil eller husvagn

Publicerad

Är du sugen på att testa campingliv med husvagn eller husbil? Att prova på behöver inte bli dyrt. I alla fall inte om du väljer att hyra.

Vad är det egentligen man bör tänka på om man funderar på att hyra ett campingfordon i sommar? Husvagn & Camping har kontaktat två uthyrningsföretag för att få de bästa tänkbara tipsen.

- Låt inte snålheten bedra visheten. Att hyra privat är ingenting jag skulle rekommendera. Det ser kanske billigare ut på papperet, men via ett auktoriserat uthyrningsföretag är du tryggad med försäkring, vägassistans och professionell genomgång av fordonet. Var även noga med att kontrollera vad som verkligen ingår i hyresavtalet innan ni skriver på något kontrakt, säger Larry Gustafsson, inbytestestare och uthyresansvarig på Östgöta Camping i Mantorp.

Den vanligaste kundkretsen som hyr är barnfamiljer där föräldrarna själva en gång i tiden husvagnscampade med sin mamma och pappa. Även äldre par är flitiga att hyra och förverkliga en dröm de länge har haft. Husbilssemester för att utforska Sverige.
- Det finns även en kategori som kanske inte hyr sitt fordon för att campa i ordets rätta bemärkelse som campare gör, utan behöver exempelvis en husvagn inför ett event. Vecka 23 drar Sweden Rock Festival igång och då kommer vi säkerligen att ha hyrt ut merparten av våra husvagnar till de som ska dit. Veckan efter är det Vätternrundan, och så håller det på med musikfestivaler, fotbollsturneringar och motortävlingar fram till veckorna då det är industrisemester, upplyser Anders Bengtsson som äger Borås Husvagnstjänst.

Han menar på att det kan vara en god idé att boka ett fordon i god tid för att säkra testhelgen eller testveckan. Anders Bengtsson menar också att fördelen med att hyra ligger på det ekonomiska planet.
- Är man det minsta osäker är det bekymmerfritt att prova på. Ni betalar inga räntor eller amorteringar och behöver inte bekymra er för värdeminskning. Dessutom behöver man inte tänka på uppställningsplats och vinterförvaring. Genom att hyra, och på så vis prova på, binder ni heller inget kapital i ett fordon som kanske bara används två eller tre veckor om året. Men framförallt kan det vara värt att prova för att se om alla involverade trivs med campinglivet innan man köper ett eget fordon.

Att hyrpriserna är olika har sin naturliga förklaring. Dels kan det handla om vilken vecka hyrperioden avser. Under industrisemestern är det högsäsong och då är det som dyrast. En annan anledning är åldern och skicket på husbilarna eller husvagnarna. Äldre hyrfordon är fullt funktionsdugliga men de kan vara lite skamfilade.

För de som ställer högre krav på boendekomfort får självklart också betala därefter. När Husvagn & Camping kontrollerar priserna hos ett axplock av uthyrare kan det skilja så pass mycket som halva priset. Men svaret är alltid detsamma. Äldre fordon är billigare än ett nytt. Punkt.
- Generellt skulle jag vilja påstår att dagens hyrkund är betydligt mer påläst än vad de var för ett par år sedan. Många finner nog god information på internet och i forum där de kan få svar på sina frågor innan de väl bestämmer sig för att prova på, säger Jörgen Trygg som är platschef Östgöta Camping i Mantorp.

När vi tittar till Östgöta Campings fordonspark får vi förklarat för oss att i deras uthyrningshusbilar ingår dubbla gasolfalskor, helautomatiska kylskåp, elkabel, adapter, cykelställ, kassaskåp, campingbord och fyra stolar. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för de som ska hyra. Det är i stort sett bara att ta med några ombyten och sedan är det bara att vrida på nyckeln och fara iväg.

Men ibland är det inte alltid så enkelt som det ser ut. Borås Husvagnstjänst avslöjar att de har ett par försäkringsärenden per säsong. Detsamma gäller för Östgöta Camping.
- Oftast handlar det om backskador på husbilarna och att de svänger lite för tvärt där det är lite trångt. En del som kör glömmer ibland bort att de sitter i en husbil eller att de har en husvagn på släp. Dessutom vill jag rekommendera att föraren inte förlitar sig till hundra procent på backkameran. Skicka gärna ut någon som kan vara ett extra öga också, avslutar Larry Gustafsson.

 

Är du nybörjare kan det vara en god idé att koppla på husvagnen ett par gånger. Likaså att backa - och glöm inte extraspeglarna. Det är olagligt att köra utan dem.

10 saker att tänka på!

 • Hur många är det som ska bo i fordonet, dvs hur många sovplatser behövs?
 • Leta på internet och jämför såväl utbud som priser.
 • Kontrollera att du har rätt körkortsbehörighet. Hur tungt får fordonet vara för ett B-körkort och hur tung husvagn får din personbil dra? Se efter på personbilens registreringsbevis eller sök information på Transportstyrelsens hemsida www.transportstyrelsen.se.  
 • Be att få en noggrann genomgång hur gasolreglage, kontrollpanel, vattenpåfyllning och latrintömning (specialanpassat papper och medel används till toan) fungerar.Ta inte med för mycket packning och inte för tung packning. Tänk på att utrymmet är mycket begränsat.
 • Vid hyra av husbil - memorera höjden på fordonet. Det är inte alltid "högt till tak" vid broar och viadukter i mindre orter.
 • Förlita dig inte till hundra procent på backkameran. Finns det fler personer i fordonet, sänd gärna ut en extra kontrollant.
 • De flesta knapparna sitter på barn(o)vänlig höjd i husbilar/husvagnar. Håll därför extra koll på spis-, ugn- och värmereglagen.
 • Kontakta ditt försäkringsbolag. Vad är det som gäller vid exempelvis stöld av lösegendom, behövs det en tilläggsförsäkring?
 • Om du är det minsta misstänksam, kontakta Konsumentverket www.konsumentverket.se för eventuella frågor eller Upplysningscentralen www.uc.se för att kontrollera om uthyrarens verksamhet är laglig.

 

Hitta företag som hyr ut campingfordon här.

 

 

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206