Bästa knepen för att slippa imma på rutan

Publicerad: 2016-01-18   Uppdaterad: 2016-02-02

Aldrig mer irriterande imma! Frosta av rutorna på halva tiden om du använder de här fyra enkla knepen. Så här års vet du ungefär vad som väntar när du sätter dig i bilen – förmodligen immar rutorna igen och det blir omöjligt att se ut. Att trycka på defrostknappen är förstås steg ett men det...

Aldrig mer irriterande imma! Frosta av rutorna på halva tiden om du använder de här fyra enkla knepen.

Så här års vet du ungefär vad som väntar när du sätter dig i bilen – förmodligen immar rutorna igen och det blir omöjligt att se ut. Att trycka på defrostknappen är förstås steg ett men det finns mer att göra för att få bort imman på rutorna.

Det finns nämligen fyra enkla saker som du kan ta till för att imman ska försvinna på halva tiden. Filmen nedan är gjord av Mark Rober som experimenterat med många olika sätt och kommit fram till en gyllene formel för att snabbt få bort imman.

1. Sätt på värmen på högsta nivån
2. Sätt på luftkonditioneringen
3. Stäng av återcirkulationen (friskluftsintaget ska vara öppet)
4. Öppna sidorutorna en aning

Varför det är just så här du ska göra för att frosta av bilrutorna förklarar Mark Rober i klippet.

Mer tips!
Det finns ett annat trick som bör nämnas i det här sammanhanget. En minut innan man är på väg att parkera bilen ska värmen slås av helt – bara kalluft. Samtidigt öppnar man en bakre sidoruta på glänt för att effektivare vädra ut varmluften i kupén. Varm luft håller vattnet i den luft vi andas ut och det är det vattnet som sedan i värsta fall kan ge invändig is på rutorna (om man parkerar utomhus på vintern).

Den varma luften kan även ge invändig imma på rutorna, speciellt påtaglig i bilar som inte har luftkonditionering (som inte bara kyler utan även avfuktar). Kall luft kan inte hålla vattnet, den luften är alltså i praktiken torrare = mindre imma och ingen is på insidan.

Motsvarande fenomen kan vi uppleva en sommarmorgon när man går över en gräsmatta barfota. Var kommer vattnet från? Jo, det är den varma kvällsluften som kylts ner under natten och då klarar inte luften av att hålla lika mycket vatten, vilket fälls ut som dagg i gräset. Lite längre fram på dagen har daggen absorberats och torkat upp av solen.

Rulla till toppen