10 smarta tips inför bytet till sommardäck

10 smarta tips inför bytet till sommardäck

Publicerad

Våren har kommit långt i stora delar av Sverige – vilket innebär att många skiftar till sommarhjul nu. Här är tio tips att tänka på inför hjulbytet.

Förutom att 1 april är dagen för allehanda lurendrejeri markerar även denna dag slutet på vinterdäcklagen. Under vinterns fyra månader, december–mars, måste vi i Sverige använda vinterdäck, när det råder vinterväglag. Den 15 april är ett annat viktigt datum. Det är sista dagen du får köra med dubbdäcken, om det inte råder vinterväglag vill säga.

Viktigt att tänka på:

Johanna fixar hjulbyte

Var noga med säkerheten, stå helst på ett plant betonggolv. Om man använder en pallbock, som på bilden, går det att öka kraften i fälgkorset och även hjälpa till med foten. Smörj in fälgbultarna med lite fett, så rostar de inte fast.

1) Välj trygga sommardäck som presterar bäst. Läs de däcktester som finns här hos auto motor & sport och i andra biltidningar. Leta efter de egenskaper som du tycker är viktigast och gör ett klokt val.

2) Var inte dumsnål. I normalstora dimensioner skiljer det inte mer än kanske 500 kronor mellan en testvinnare och ett "halvbra" däck. Investera i säkerhet och kör tryggt.

3) Lita på din vänliga däckhandlare. Där finns fackkunskapen och den långa erfarenheten.

4) Lita inte riktigt alltid på din däckhandlare. Jämför priserna och titta efter datummärkning. Låt dig inte "luras" att välja något annat än det du bestämt dig för. Risken är då att du köper de däck som däckhandlaren tjänar mest på.

5) Kontrollera mönsterdjup och slitage, ifall det är begagnade däck. Den lagliga gränsen för sommardäck går vid 1,6 millimeter men du bör byta redan vid fyra–fem millimeter för att inte tappa allt för mycket av de våtegenskaper som är så viktiga.

6) Kontrollera däcktrycket, både vid montering och sedan regelbundet – gärna en gång i månaden. Flest nackdelar har man vid för lågt däcktryck, vilket tyvärr inte är alls ovanligt i trafiken. Bilens egenskaper försämras och däcket rullar tyngre med för lågt däcktryck. Men för högt däcktryck är inte heller bra – följ biltillverkarens rekommendationer.

7) Tänk på säkerheten när du skiftar hjul. Om du inte är helt övertygad om rätt metod för hjulbyte så lämna det jobbet till en yrkesperson.

8) Däck försämras inte nämnvärt av ålder. Men moderna däck har som regel mycket bättre egenskaper än däck som är fyra–fem år gamla. Utvecklingen går snabbt, välj de senaste däckmodellerna och byt alla fyra däcken samtidigt. Slit däcken jämnt genom att rotera position fram/bak. Märk upp däcken, till exempel med en ventilhatt som Jula.se säljer (klicka på länken för att hoppa dit)

9) Datum att komma ihåg: du måste ha vinterdäck under de fyra vintermånaderna december–mars (1 december till 31 mars) om det råder vinterväglag, dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april. När är det "vinterväglag"? Det avgör polis på plats – inte du.

10) Det finns tyvärr ingen "sommardäcklag", vilket borde vara lika naturligt som vinterdäcklag. En del frestas därför att fortsätta köra på sina dubbfria friktionsdäck även under sommaren, vilket ger sämre vägegenskaper. Framför allt är bromsförmågan i vått betydligt sämre med nordiska friktionsdäck, jämfört med bra sommardäck – i värsta fall kan bromssträckan förlängas med 50–100 procent.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

2 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206