Våren har kommit långt i stora delar av Sverige – vilket innebär att många skiftar till sommarhjul nu. Här är tio tips att tänka på inför hjulbytet.
Förutom att 1 april är dagen för allehanda lurendrejeri markerar även denna dag slutet på vinterdäcklagen. Under vinterns fyra månader, december–mars, måste vi i Sverige använda vinterdäck, när det råder vinterväglag. Den 15 april är ett annat viktigt datum. Det är sista dagen du får köra med dubbdäcken, om det inte råder vinterväglag vill säga.
Viktigt att tänka på:
Var noga med säkerheten, stå helst på ett plant betonggolv. Om man använder en pallbock, som på bilden, går det att öka kraften i fälgkorset och även hjälpa till med foten. Smörj in fälgbultarna med lite fett, så rostar de inte fast.
1) Välj trygga sommardäck som presterar bäst. Läs de däcktester som finns här hos auto motor & sport och i andra biltidningar. Leta efter de egenskaper som du tycker är viktigast och gör ett klokt val.
2) Var inte dumsnål. I normalstora dimensioner skiljer det inte mer än kanske 500 kronor mellan en testvinnare och ett "halvbra" däck. Investera i säkerhet och kör tryggt.
3) Lita på din vänliga däckhandlare. Där finns fackkunskapen och den långa erfarenheten.
4) Lita inte riktigt alltid på din däckhandlare. Jämför priserna och titta efter datummärkning. Låt dig inte "luras" att välja något annat än det du bestämt dig för. Risken är då att du köper de däck som däckhandlaren tjänar mest på.
5) Kontrollera mönsterdjup och slitage, ifall det är begagnade däck. Den lagliga gränsen för sommardäck går vid 1,6 millimeter men du bör byta redan vid fyra–fem millimeter för att inte tappa allt för mycket av de våtegenskaper som är så viktiga.
6) Kontrollera däcktrycket, både vid montering och sedan regelbundet – gärna en gång i månaden. Flest nackdelar har man vid för lågt däcktryck, vilket tyvärr inte är alls ovanligt i trafiken. Bilens egenskaper försämras och däcket rullar tyngre med för lågt däcktryck. Men för högt däcktryck är inte heller bra – följ biltillverkarens rekommendationer.
7) Tänk på säkerheten när du skiftar hjul. Om du inte är helt övertygad om rätt metod för hjulbyte så lämna det jobbet till en yrkesperson.
8) Däck försämras inte nämnvärt av ålder. Men moderna däck har som regel mycket bättre egenskaper än däck som är fyra–fem år gamla. Utvecklingen går snabbt, välj de senaste däckmodellerna och byt alla fyra däcken samtidigt. Slit däcken jämnt genom att rotera position fram/bak. Märk upp däcken, till exempel med en ventilhatt som Jula.se säljer (klicka på länken för att hoppa dit)
9) Datum att komma ihåg: du måste ha vinterdäck under de fyra vintermånaderna december–mars (1 december till 31 mars) om det råder vinterväglag, dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april. När är det "vinterväglag"? Det avgör polis på plats – inte du.
10) Det finns tyvärr ingen "sommardäcklag", vilket borde vara lika naturligt som vinterdäcklag. En del frestas därför att fortsätta köra på sina dubbfria friktionsdäck även under sommaren, vilket ger sämre vägegenskaper. Framför allt är bromsförmågan i vått betydligt sämre med nordiska friktionsdäck, jämfört med bra sommardäck – i värsta fall kan bromssträckan förlängas med 50–100 procent.
Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!
Ett par handflator! Så liten är kontaktytan mot vägbanan för ett däck på ett campingfordon. Därför är det hyperviktigt att du har full koll på allt som gäller dina däck innan du ger dig ut på sommarens härliga långresa. En erfaren däckmontör ger oss bra tips och goda råd att tänka på.
Det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att få en bättre husbil eller husvagn är att justera hjulinställningen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Så vintern tar tydligen slut den 15 april trots att det är minusgrader där ute. Antar att Trafikverket ersätter våra trafikskadade fordon och påkörda individer.
Punkt 1 och 2 är ju samma sak och punkt 3 och 4 är raka motsatserna? Lite haltande lista..