Även skugga farligt för din hund

Publicerad: 2016-05-11   Uppdaterad: 2016-06-22

Varje år dör hundar av överhettning efter att ha lämnats i varma bilar. En tragedi som alla hundägare borde kunna undvika. Hundar och katter reglerar värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning. Långhåriga och äldre hundar och katter är extra känsliga...

Varje år dör hundar av överhettning efter att ha lämnats i varma bilar. En tragedi som alla hundägare borde kunna undvika.

Hundar och katter reglerar värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning. Långhåriga och äldre hundar och katter är extra känsliga och även om man rullar ner en eller flera bilrutor ökar temperaturen i bilen mycket fort. Det gäller även för en bil som står i skuggan.

Tillgång till vattenskål räcker inte för att motverka överhettning. Är det 25 grader och vindstilla är inte ens en öppen baklucka tillräckligt som ventilation för din hund eller katt.

Temperatur i bilen:

Klockslag   Utomhustemp   Sol/skugga   Temp i bil
8.30 14°C Skugga 19°C
9.30 18°C Skugga 38°C
11.15 20°C Sol 58°C
13.30 22°C Sol 85°C

Värme kan ge livshotande skador på exempelvis hjärna, hjärta, tarmar och leder. Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt, men var även uppmärksam på symptom som att hunden är vinglig, flämtar, dreglar, kräks eller har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. 

Du kan själv minska riskerna genom att snabbt kyla ner din hund eller katt om du märker tecken på överhettning. Ta ut den ur bilen, erbjud vatten, duscha eller blöt en handduk och blöt ner pälsen ända in på bara skinnet. Använd inte is eller iskallt vatten! Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning. 

Fyra enkla tips som förebygger värmeslag:
Lämna aldrig din hund eller katt i bilen

Ha alltid med vatten
Klipp hundens päls under sommaren
Ta det extra lugnt varma dagar
Källa: Väsby Djursjukhus/Agria

 

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen