Smarta tips när du ska ringa och surfa utomlands

Smarta tips när du ska ringa och surfa utomlands

Publicerad

Vad ska du tänka på när du ringer, skickar sms och surfar under utlandsresan? Här är Konsumentverkets, Post- och telestyrelsens (PTS) och Telekområdgivarnas bästa tips

Sedan den 30 april i år är det billigare att ringa, skicka sms och surfa inom EU. Det finns ett kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning, men det kan ändå bli dyrt.
- I och med de åtgärder som vidtagits gällande takbelopp och konsumentpriser är risken för obehagliga överraskningar på räkningen mycket små. Åker man till länder som inte omfattas av regleringen – utanför EU/EES - ska man dock fortfarande vara vaksam. säger Mattias Grafström, VD på Telekområdgivarna i ett pressmeddelande.

Alla typer av mobilanvändning utomlands kan orsaka högre kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

5 smarta tips för utlandsresan:
1. Kontrollera med din operatör vilka priser och villkor som gäller i det land du ska besöka. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet, så hör med din operatör vad de har för alternativ

2. Tänk på att tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.

3. Koppla upp dig mot lokala och ofta kostnadsfria nätverk (WiFi) på till exempel hotell, restauranger och caféer. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din telefon inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort

4. Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.

5. Alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. cirka 578 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.

Taxa from 30 april 2016
Ringa samtal (per minut):
Din vanliga kostnad + max 0,58 kronor
(max totalkostnad för dig är 2,21 kronor)

Ta emot samtal (per minut):
Max 0,13 kronor

Skicka sms (per styck):
Din vanliga kostnad + max 0,23 kronor
(max totalkostnad för dig är 0,69 kronor)

Dataanvändning (per MB):
Din vanliga kostnad + max 0,58 kronor
(max totalkostnad för dig är 2,32 kronor)
Källa: PTS

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206