Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Det enda man behöver tänka på när man hyr husbil, är egen packning säger Kevin Harrison på Solhem Husbilar.
Hur gör man då om man vill prova på, om man vill testa hur det är att resa och bo i en husbil under någon vecka eller så? Jo, man hyr. Söker man på "hyra husbil" på nätet får man många träffar. Alltifrån privatpersoner som hyr ut sin husbil, kanske för att få bidrag till finansieringen, till seriösa uthyrningsföretag som erbjuder en bred flotta av modeller och utrustningspaket.
Förutom att välja rätt husbil för sina egna syften med resan så är det klokt att gå igenom vilka försäkringar som gäller. Kolla med din egen försäkring vad som gäller om du blir stå- ende ett par dagar in i hyres- veckan med en trasig bil och måste avbryta semestern. Får du hemresan betald, får du en övernattning betald?
Hör också efter med uthyraren vad de har för försäkringar, vem tar ansvaret och vem betalar självrisken i olika situationer. Här är det nog så att de seriösa uthyrarna har de bästa villkoren för dig.
Hyr du av en privatperson bör ni skriva ner en överenskommelse om vad som gäller i olika scenarier, vem som betalar och hur mycket (självrisken) om en olycka sker. Avtalet bör täcka både enklare materiella skador och mankerande funktioner, och tydliggöra vems och vilka försäkringar som gäller vid en personskada.
Det är inte billigt vare sig att äga eller att hyra en husbil. Den som vill komma undan dessa kostnader får vända sig till privata uthyrare som hyr ut sitt begagnade fordon för ibland bara halva priset av vad det kostar hos uthyrningsfirmorna.
En snabb koll av prisläget våren 2018 ger vid handen att man får betala mellan 12 000 och 20 000 kronor i veckan hos uthyrningsfirmorna och mellan 5 000 och 10 000 kronor i veckan hos privatpersoner. Priserna varierar naturligtvis efter säsong och ju större och lyxigare husbil, desto högre kostnad.
Vi vände oss till Solhem Husbilar som sedan flera år tillbaka hyr ut husbilar i samarbete med Mc Rent, Europas största husbilsuthyrare. Vi frågade varför man skall hyra hos ett företag när det är billigare att hyra privat. Vi frågade också om man vägleder förstagångskunderna till rätt val – en smidig resebil om det är syftet med hyran, eller en vinterduglig välventilerad bil om det gäller en skidresa.
– Vi vet av erfarenhet vilka fordon som passar bäst till vad, och både avråder och vägleder säger Kevin Harrison, ansvarig för uthyrningen på Solhem Husbilar.
– Det är liksom det som är finessen med att vända sig till en seriös uthyrningsfirma. Man får rätt fordon, man får kompletta lösningar med både köksutrustning, linne, utemöb-ler kablar, vattenslang och -kanna. Hyr du privat vet du inte om fordonet är det rätta, och upplevelsen kan bli sämre än den blir med rätt fordon och komplett utrustning.
I en helintegrerad husbil håller bodelen samma bredd ända fram till frontrutan och där finns oftast en taksäng.
– Vi erbjuder åtta olika fordonskategorier, anpassade för olika familjer och olika resmål. Det behövs. Om man till exempel har tänkt sig en resa för att närmare bekanta sig med Europas medeltidsstäder skall man ha en liten smidig bil, helst en plåtis. Tvärtom om man skall åka till fjälls för en skidsemester, då skall man ha en bil med gott om utrymme och generösa förvaringsmöjligheter.
Den populäraste hyrbilen är alkovbilen. Den har en planlösning som kan innehålla upp till sex sovplatser och lika många bältade och samtidigt erbjuder den ofta bra kök och badrum. Den billigaste hyrbilen är en gammal bil och för den händige eller för den som inte skall göra någon längre utfärd är det kanske den bästa lösningen. Valet är ditt.
Hos större hyrfirmor finns flera modeller att välja mellan. Alkov, plåtis, delintegrerad eller helintegrerad.
Ett par handflator! Så liten är kontaktytan mot vägbanan för ett däck på ett campingfordon. Därför är det hyperviktigt att du har full koll på allt som gäller dina däck innan du ger dig ut på sommarens härliga långresa. En erfaren däckmontör ger oss bra tips och goda råd att tänka på.
Det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att få en bättre husbil eller husvagn är att justera hjulinställningen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.