Vid kontrollbesiktning är det belysning, blinkers och bromssystem som har flest fel.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Enligt Bilprovningens senaste besiktningsutfall tvingades 15 procent av husbilarna och 17 procent av husvagnarna till en efterkontroll. För både husbilar och husvagnar är det belysning, blinkers, signal, så kallad kommunikationsutrustning, som har flest fel. Därefter följer bromssystemen.
– Husvagnar kommer ofta helt utan påskjutsbromsar till kontrollbesiktningen, vilket hänger samman med att de körs lite och står stilla länge, förklarar Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.
Fuktgarantin kräver oftast årliga och kostsamma fuktkontroller på leverantörens egna verkstäder. Men flera fristående besiktningsföretag förhandlar nu om att få utföra garantikopplade fuktkontroller
– Det välkomnar många fordonsägare, som ofta har närmare till en bilbesiktning än till leverantörernas egna verkstäder, säger Göran Vikman, besiktningsingenjör på Opus Bilprovning.
Han betonar också att det är bra att kolla fordonsvikten, som ofta överskrids på campingfordon.
För att slippa problem vid besiktningar, så tipsar Morgan Isacsson: Regelbunden service och sköt om husbilen eller husvagnen på ett bra och ansvarsfullt sätt. Då slipper ni pinsamma och retfulla underkännanden!
Besiktningskrav
• Husbilar efter tre år, efter fem år årligen.
• Husvagnar efter fyra år och därefter vartannat år.
Kolla inför besiktningen
• Blinkers, belysning, reflexer, skyltljus.
• Däckmönster minst 1,6 mm.
• Att husvagnens bromsar fungerar (även katastrofbromsvajern).
• Inga lösa föremål i husvagnen, som kan skada inredning vid bromsprov.
(Opus Bilprovning)
Minst lika viktigt
• Täthetskontroll av gasol-anläggningen liksom byte av packningar till gasolanslutningar bör ske varje år.
• Nya gasolslangar efter 3-5 år eller oftare om de utsätts för solljus.
• De datummärkta reduceringsventilerna till gasolen ska bytas vart 10:e år.
(Bilbesiktningen)
Ett par handflator! Så liten är kontaktytan mot vägbanan för ett däck på ett campingfordon. Därför är det hyperviktigt att du har full koll på allt som gäller dina däck innan du ger dig ut på sommarens härliga långresa. En erfaren däckmontör ger oss bra tips och goda råd att tänka på.
Det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att få en bättre husbil eller husvagn är att justera hjulinställningen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.