Med en speciell tryckmätare mäter besiktningspersonal gasolutrustningen för att kunna se om läckage uppstår.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Efter en mängd allvarliga incidenter med läckande gasol i husbilar och husvagnar infördes 2002 en obligatorisk gasolkontroll. Via ett beslut från regeringen togs kontrollkravet bort den 29 april 2009. Sedan dess är gasolkontroll ett frivilligt val.
– Ett urbota dumt beslut. Enligt statistik är det närmare fem procent som har bristfällig gasolutrusning. Vanligaste felet är läckage bakom kylskåpet eller att konpackningen behöver bytas (se Husvagn & Camping sidan 15, nr 8/2019), säger Morgan Isacsson.
Dessvärre är det en del husbils- och husvagnscampare som av olika anledningar prioriterar bort denna säkerhetstjänst.
– Ett nyare campingfordon är oftare inne på service. När sedan husbilen eller husvagnen har blivit äldre och garantitiden har gått ut ser man det kanske inte som lika viktigt att boka tid hos närmaste serviceverkstad, säger Morgan Isacsson.
Alla husbils- och husvagns-campare bör handskas varsamt med gasol, och för allas säkerhet, inte bara sin egen, bör gasolutrustningen kontrolleras årligen. Det handlar inte ens om några stora pengar.
– En gasolkontroll kostar bara 249 kronor hos Bilprovningen och då får man svart på vitt om utrustningen är okej eller om något behöver åtgärdas, avslutar Morgan Isacsson.
När besiktningen är godkänd får husbils- eller husvagnsägaren ett kontrollmärke som klistras fast i gasolkofferten.
• Packningar i anslutning- och reduceringsventiler ska kontrolleras vid varje flaskbyte och bör bytas ut varje år.
• Gasolslangar som utsätts för solljus bör bytas vartannat år. Övriga slangar bör bytas ut vid en ålder av tre–fem år beroende på kondition.
• Byte av reduceringsventilen rekommenderas vart tionde år. Alla reduceringsventiler är datummärkta så det är enkelt att kontrollera när det är dags.
• Täthetskontroll av gasolanläggningen, via tryckprovning, rekommenderas årligen.
Ett par handflator! Så liten är kontaktytan mot vägbanan för ett däck på ett campingfordon. Därför är det hyperviktigt att du har full koll på allt som gäller dina däck innan du ger dig ut på sommarens härliga långresa. En erfaren däckmontör ger oss bra tips och goda råd att tänka på.
Det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att få en bättre husbil eller husvagn är att justera hjulinställningen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.