Anslutning vatten och avlopp på camping / av michaelhbg

 • 12 svar
Anslutning vatten och avlopp på camping
2017-11-29 kl 20:46

Hej!

Har försökt söka mig fram till svaret utan att lyckas.

Frågan är kort och gott, vad finns egentligen då campingplatsen erbjuder vatten och avlopp?
Handlar det om att det finns en vattenkran och spillvattenbrunn i anslutning till tomten eller kopplar man det på vagnen?

2017-11-29 kl 21:36

De campingar jag besökt med vatten och avlopp så har det sett ut så här.
Vattenkran inom max två campingtomters avstånd. Du får själv ta med dig slang och lite olika kopplingar till anslutning på campingens vattenkran. Jag har några vanliga "gardenakopplingar" både 1/2" och 3/4".
Har du "cityvattenanslutning" på din vagn är det bara att koppla in din slang där. Annars kan du använda slangen till att fylla din vattentank. Du slipper med andra ord att bära vatten i kanna.

När det gäller avlopp så är det uteslutande gråvatten man får släppa ut i det rör som också finns på max två tomters avstånd. Även här får du hålla slang själv. Jag handlade slang på Claes Olsson i dimension 1". Du får sedan fixa något slag av övergång och slangklämma som passar ditt gråvattenutlopp under din vagn. Andra ändan stoppar man bara ner i campingens rör.

2017-11-30 kl 08:18

På Ekerums camping på Öland finns tomter som erbjuder detta. Då finns där vattenslang för påfyllning/cityvatten och avloppsslang. Det finns på varje tomt. Skall man ha riktig nytta av det så tycker jag vagnen skall ha anslutning för cityvatten.
Själv står jag helst på platser utan både el och vatten. Tycker det är trevligt att gå och hämta vatten osv, blir ofta tid att byta några ord med någon över "pumpen" :)

2017-11-30 kl 11:36

Jag läste någonstans - kanske till och med på detta forum? - om problem med silverfiskar i en husvagn runt diskhon. Personen trodde att det berodde på "fast" anslutning till avloppet. Om jag kommer ihåg rätt var det dock i Norge.

Finns det några som helst sådana problem på svenska campingar att man kan få ohyra genom avloppet om man kopplar upp sig på campingens avloppsnät?

2017-11-30 kl 11:38

I ämnet värdelöst vetande kan jag tillägga att jag har den knepiga "egenskapen" att jag är naturmänniska och inte har några som helst problem med insekter utomhus (campar med tält ute i skogen/vildmarken flera gånger per år).

Men däremot tycker jag att det är väldigt obehagligt med insekter i husvagnen (eller hemma). Skulle jag få en population helt ofarliga silverfiskar i husvagnen skulle jag ärligt talat inte kunna vistas i den. Behöver nog söka för det :).

2017-11-30 kl 13:11

De flesta vagnar saknar vattenlås så om ohyra trivs i slangarna på campingen så kan de säkert ta sig in. Enkelt löst genom att ha propparna i vasken när den inte används.
Jag hör nog till dem som inte heller vill ha diverse kryp i vagnen. I somras vaknade jag flera gånger av något på ansiktet. Trodde det var en fluga, men tredje gången jag vaknade av något som rörde sig över munnen, då flög jag upp och tände. Det var en stor brun äcklig spindel. Givetvis hann den springa över täcket och ner i luftspringan mellan sängen och väggen. Letade efter den i 30 min med ficklampa. Sen gick jag och lade mig i ungarnas våningssäng helt på andra sidan vagnen.
Dagen efter spenderade jag hela förmiddagen med att leta efter spindeln. Hittade inte den.

2018-01-10 kl 15:33

När man har slang ner till campingens avlopp bör det ju inte vara jättesvårt att få till ett vattenlås med hjälp av en böj på slangen, för att förhindra kryp att ta sig in den vägen. :)

Hittade avloppsslang på Classe, 2,5 meter. Köper man 2 såna så ska det räcka på campingen dit vi ska till våren (blir premiär med försäsongsplats). Till den slangen medföljde slangklämmor och även hållare (slangen är för diskmaskinsavlopp och liknande), en hållare så man ju genom arr bara placera på maken och lägga slangen över, kan åstadkomma ett vattenlås med. Hoppas på att det ska funka bra.

2018-01-10 kl 16:22

Det fins vattenlås för runt hundringen via KamaFritid. Detta kan placeras på ett ställe där man kommer åt att rengöra det vid behov och i anslutning till ev tank eller utlopp.

Man bör placera det så det går att sätta något under ifall det skulle bli stopp och det ligger kvar i rören fram till vattenlåset. Att tänka på då är att till vintern se till så att även detta töms.

http://www.kamafritid.se/Welcome/Default.aspx?scenarioID=301&StockCode=K05-90

2018-01-11 kl 06:43

Det finns vattenlås att sätta direkt i vasken också. Precis som man har hemma. Som Hagbard säger så gäller det att tömma dem innan det fryser. Annars blir det trist när man spolar nästa gång :)
Man kan även sätta i proppen när man är klar med slabbandet i vasken.

2018-01-11 kl 11:56

Visste inte att det fanns redan. Men jag tänker å andra sidan att om man lägger slangen i en liten böj direkt under vagnen så slipper man ju oroa sig för att glömma tömma till vintern (om man inte vintercampar då.. :) ) och rengöring osv går ju rätt enkelt. Bara ta loss slangen och rengöra, ingen risk att man spiller inne. Eller missar jag nån viktig detalj? :)

Skulle jag sätta vattenlås i vagnen skulle jag behöva 2 st (3 om man räknar avloppet i duschen, som aldrig används, men är en ingång för kryp) och då blir både kostnaden för inköp och arbetsinsatsen för att rengöra och tömma inför vintern faktiskt oändligt många procent större än med att lägga slangen så den bildar ett vattenlås.

2018-01-11 kl 17:11

Det går säkert bra att göra ett vattenlås med slangen också. Jag hade dock problem med lukt både i Kaben och Solifern. Så jag valde att sätta vattenlås i vaskarna. Problemet blev värst då man körde värmen. Avloppsslangarna låg ovanför elementen för att inte frysa. När de då blev varma luktade det inte särskilt gott.
Men testa dig fram. Det är ingen direkt utgift att bocka en slang :)

2018-01-15 kl 10:46

Ja, vill man undslippa luktproblem så känns det som en klart vettig investering att sätta in vattenlås. Dock har jag (ännu) inte haft såna bekymmer, utan tänkte mer på anledningen som nämns ovan, att hindra kryp från att ta sig in genom avloppsslangen, genom att sätta vattenlås. Då känns det som sagt som att det både enklaste och mest ekonomiska vore en böj på slangen. :) Men skulle lukt bli ett återkommande problem i vagnen skulle jag antagligen också sätta in vattenlås.

 • 12 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206