Skulder på begagnade bilar är vanliga – så undviker du att bli lurad

Publicerad: 2017-11-25   Uppdaterad: 2023-04-18

De flesta har nog hört talas om att skulder följer med ett fordon när det säljs. Det kan handla om till exempel obetalda p-böter, fordonsskatt och trängselavgifter. Hamnar skulderna hos Kronofogden drivs pengarna in, vilket blir en bitter erfarenhet för den nye bilägaren. Ny statistik från sajten Biluppgifter.se visar att skulder på begagnade bilar är betydligt vanligare...

De flesta har nog hört talas om att skulder följer med ett fordon när det säljs. Det kan handla om till exempel obetalda p-böter, fordonsskatt och trängselavgifter. Hamnar skulderna hos Kronofogden drivs pengarna in, vilket blir en bitter erfarenhet för den nye bilägaren.

Ny statistik från sajten Biluppgifter.se visar att skulder på begagnade bilar är betydligt vanligare än många tror. Hos 32 procent av de kontrollerade bilarna fanns det obetalda skulder som inte förfallit och snittbeloppet på skulden var 1.773 kronor.

Hos 28 procent av de undersökta bilarna hade skulden förfallit, till ett snittbelopp av 3.828 kronor. Om fordringsägaren inte får in sina pengar går skulden vidare till Kronofogden, vilket var fallet hos 22 procent av bilarna. Snittbeloppet på skulden hos Kronofogden var 3.396 kronor.

Det är när skulden gått över till Kronofogden som det blir farligt för den som planerar att köpa bil. Sedan 2014 gäller en ny lag som innebär att skulden följer med fordonet, inte den person som orsakat skulderna.

Om inte heller den nya ägaren kan betala skulden har Kronofogden möjlighet till utmätning, alltså sälja bilen för att få in pengarna. Anledningen till att lagen ändrades 2014 var att undvika systemet med så kallade ”bilmålvakter” som samlade på sig skulder från tusentals bilar.

Statistiken som Biluppgifter.se tagit fram kommer från tiotusentals undersökningar som genomförts de senaste åren. Det statistiska underlaget är alltså gott. Men det handlar trots allt om beställda undersökningar där bilspekulanten kanske anat ugglor i mossen, av olika skäl. Eller så är man bara noga innan köp. Därför går det inte att rakt av överföra procentsiffrorna till hela begagnatmarknaden.

Siffrorna från Biluppgifter.se visar dock att skuldfällor hos fordon är betydligt vanligare än de flesta bilköpare tror. I värsta fall kan skulderna handla om femsiffriga belopp och överstiga bilens värde. Därför måste man som bilspekulant alltid kontrollera eventuella skulder innan köp.

Inom bilhandeln är man som regel noga med att kontrollera skulder. Men det kan ske misstag, eller förekomma slarv. Det finns tyvärr några exempel där okända skulder hos Kronofogden blivit en kalldusch för den nya bilägaren. Enligt uppgifter som Biluppgifter tagit fram är det mindre än två promille av bilhandelns annonser som har skulder. Men även om det är väldigt få så är ändå rådet att alltid kontrollera eventuella skulder, även på de bilar som står i bilhandeln.

Ibland har bilhandlaren tagit på sig kostnaden för skulderna och sett det som ett eget misstag i hanteringen av försäljningen. Men som bilköpare kan man inte utgå från att alla bilhandlare är så proffsiga, därför är det klokast att alltid kontrollera dolda skulder innan man skriver på kontraktet.

 

Skulder på begagnade bilar är vanliga – så undviker du att bli lurad
Andelen obetalda skulder gör att du måste kontrollera bilen, innan köp. Efter 2014 följer skulderna bilen, inte ägaren. Följ anvisningarna nedan för att kontrollera eventuella skulder.

Så här gör du för att kontrollera skulder

Transportstyrelsen. Be säljaren logga in med e-legitimation på Transportstyrelsens hemsida. Där går det att se om det finns skulder på bilen. Du kan även kontakta Transportstyrelsen: 0771-14 15 16, ange registreringsnumret för att få fordonsdata samt eventuella skulder.

Kronofogden. Skulden kan ha gått vidare till Kronofogden. För att säkerställa att indrivningsärende inte redan har påbörjats behöver du kontrollera även med dem. Kronofogdens kundservice: 0771-73 73 00

Biluppgifter.se. Föredrar man en sms-tjänst, eller det är utanför kontorstid, går det att kontrollera skulderna hos Biluppgifter.se. Tjänsten kostar 30 kronor per undersökning. Skicka ett sms med ”SKULD” plus bilens registreringsnummer (sex nedslag) till 72 120.

 

Skulder på begagnade bilar är vanliga – så undviker du att bli lurad
Gamla obetalda p-böter – finns det sådana? Ta inget för givet, kontrollera innan köp!
Rulla till toppen