Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand

Publicerad: 2017-06-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Leksand Strand Camping & Resort är barnens paradis, i alla fall under sommarlovsperioden. Och begreppet resort indikerar i huvudsak närhet till sådant som en barnfamilj kan ha glädje av.

Läge: 9 poäng

Precis som namnet säger hittar du den här anläggningen i Leksand vid sjön Siljan i Dalarna. Och att vara vid Siljan på sommaren är något helt otroligt. Kanske inte för badet men för de genuina omgivningarna och den speciella allmogekulturen som fortfarande råder. Tänker ännu på ditresan och den vackra vägen från Bjursås och Grycksbo. Det är från campingen mellan två och fyra kilometer att ta sig till Leksands centrum, beroende på om man väljer den längre strandpromenaden.

Service: 6 poäng

Vi försökte ringa längs vägen för att höra om det fanns lediga platser. Efter att ha försökt en hel eftermiddag gav vi upp, hade även bett att bli uppringda eftersom en telefonsvarare erbjöd den servicen. Nästa dag vid lunchtid kom samtalet och då var vi nästan framme. Allt var fullt men om vi hittade en plats på tältområdet utan el fick vi gärna stå där. Vi hittade en plats. I övrigt finns service som vänligt bemötande, informativ broschyr, bra öppettider i reception och butik, tillgång till restaurang.

När vi lämnat campingen uppstod en ny fråga, jag försökte återigen ringa. När jag äntligen kom fram påpekade jag att det var som att ringa sjukvårdsupplysningen. Svaret var en ursäkt med hänvisning till för lite personal.

Standard på gemensamma anläggningar: 8 poäng

Campingen med mer än 400 tomter spänner över ett stort område, där sju olika servicehus finns jämnt fördelade. Barnrum och diskmaskin finns men bara i ett av sju hus. I vårt närmaste servicehus saknades krokar eller bänk i tre familjebadrum, vilket gör det ganska besvärligt när man kommer med badkappa och handduk. Modellen med familjebadrum är förstås bra, nackdelen är långa köer, då beläggningen är hög. En bra sak är att det finns papper och tvål vid alla handtvättfat. Köken är genomgående bra med glashällar att laga mat på, mikro och diskplatser. Alla dörrar är öppna och allt varmvatten är fritt. Tömningsplatser för gråvatten finns det gott om, det finns även tömningsplats för husbilar. I ett hus fann vi ett ganska stort tv-rum. 

Skötsel: 5 poäng

Det är väldigt mycket folk på anläggningen vid vårt besök men trots det är utomhusmiljön vårdad. Vi ser personal som plockar papper, något vi uppskattar. Sämre var det med inomhusstädet. Vi kollade vissa hus med flera timmars mellanrum men det var lika smutsigt. Vid vårt närmsta hus saknades papper på flera toaletter på kvällen.

Framkomlighet: 8 poäng

I fyra av sju servicehus finns det handikappanpassad toalett med dusch. Skötbord har man placerat ut på många ställen och i servicehuset vid tältområdet hittar vi ett riktigt fint barnrum. Området är kuperat men det är asfalterade vägar. Även butik och reception är lättillgängliga.

Lekplats: 9 poäng

Att många reser till denna camping för att ta barnen med på Leklandet är ingen tvekan, men även inne på campingen är väl sörjt för barnen. Här har du en stor pool med 24-gradigt vatten och en mindre pool i vilken en lång vattenrutschbana mynnar ut. Badet är gratis för campinggästerna. Inte kostar det något att bada i Siljan, men även om det finns både sandstrand och hopptorn lockar det inte lika mycket, för Siljans vatten blir sällan varmt. Många barn älskar trampbilsbanan, där de kan köra runt i en liten ”mini-
stad”.  Linbana, hoppborg och beachvolley (att hyra boll kostar 20 kronor) ger möjlighet till förströelse. Det finns lekplats på två ställen med gungor, spiraldjur och klättermöjligheter. Att åka minitåget eller krama maskoten Billy Bäver är förstås populärt. Billy Bäver uppträder för barnen varje kväll under högsäsongsveckorna.

Campingtomt: 9 poäng

Campingen är byggd i etage och stora markarbeten har gjorts de senaste åren. Ett 80-tal platser har vatten och avlopp. Platserna är hårdgjorda med grönt gräs framför dörren. En del står på grus och en del på gräs, men alla har gemensamt att de står plant och rymligt. Eltillgången är 16 ampère. Utsikt över Siljan är ett plus men det finns varken rabatter eller buskar utan lite vildvuxen vegetation här och var.

Säkerhet: 9 poäng

Tack vare väl markerade platser, inte minst de nyanlagda, så står besökarna med goda avstånd. Brandposter finns det gott om och dessa finns markerade i informationsbroschyren. Bom hindrar fri körning på campingen. Under högsommarveckorna finns vakt nattetid. Ett journummer finns anslaget på servicehuset. Hjärtstartare tillhandahålls i receptionen när den är öppen. 

Miljö: 7 poäng

Servicehusen värms upp med fjärrvärme, och poolområdet med bergvärme. En viss källsortering av sopor förekommer. Glasbehållare finns.

Helheltsintryck: 8 poäng

Om jag frågar ett barn som bott på campingen och därtill varit på Leksands Sommarland tror jag betyget blir tio. Själv skulle jag kanske nöja mig med en åtta, mycket på grund av den slarviga städningen i servicehusen. 

Att barnen har sysselsättning är det ingen tvekan om, men vad gör ensamma vuxna. Jo, de far till den underbara byn Tällberg och promenerar varenda bygata där. Alternativet är förstås att fara Siljan runt.

Campingen erbjuder poolbad, en jättefin äventyrsminigolf och utmärkta motionsspår. Du kan hyra cykel, till och med elcykel.

Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Lång kö till receptionshuset på den populära campingen.

Leksand Strand

W 11 Leksand Strand Camping & Resort
Siljansvägen 61
793 22 Leksand
0247-36 22 20
www.leksandresort.se
bokning@leksandresort.se
Prisbild: Normalplats med el på högsäsong 425 kronor, varmvatten ingår
Öppet: Året runt, fullservice 22/6–13/8 klockan 9–21
GPS-koordinater: N 60° 45′ 01”, E 14° 58′ 22”

Snabbguide testpoäng

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 9
Service: 6
Standard: 8
Skötsel: 5
Framkomlighet: 8
Lekplats: 9
Campingtomt: 9
Säkerhet: 9
Miljö: 7
Helhetsintryck: 8
Summa poäng: 78

Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Badet i Siljan är uppfriskande och alldeles utmärkt.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Viss källsortering finns.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Utomhusmiljön var välstädad och vårdad.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Tvillingarna Albin och Malte, 3 år, gillar Leksands Sommarland. ”Framför allt fanns det riktigt många trevliga saker för de minsta barnen att göra”, säger pappa Jon-Emil Blomstedt från Västerås (till höger i bild). Robert Nessén från Sundsvall, vars småflickor kom utanför bild, håller helt med.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Poolen med vattenrutschbana är populär.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Detta är en av fyra befintliga handikapptoaletter.
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Leksand Strand Camping: Barnvänligt vid Siljans strand
Rulla till toppen