Nissan testar förarlös bil som kan köra med släp

Publicerad: 2016-12-07   Uppdaterad: 2016-12-09

Att förarlösa bilar är förbjudna på japanska vägar verkar inte vara något hinder för Nissan att redan nu testa den autonoma tekniken. På Nissanfabriken utanför Yokohama körs nya bilar på släp av förarlösa Nissan Leaf från fabriksutfarten till fraktfartyget. Släpen väger mellan sju och åtta ton men det fixar de förarlösa Leafbilarna utan problem, skriver...

Att förarlösa bilar är förbjudna på japanska vägar verkar inte vara något hinder för Nissan att redan nu testa den autonoma tekniken. På Nissanfabriken utanför Yokohama körs nya bilar på släp av förarlösa Nissan Leaf från fabriksutfarten till fraktfartyget.

Släpen väger mellan sju och åtta ton men det fixar de förarlösa Leafbilarna utan problem, skriver Forbes. Jobbet att frakta de drygt 1 000 bilar som rullar ut ur fabriken varje dag är repetitivt och tråkigt och passar därför perfekt för en ”robotförare”.

De förarlösa dragbilarna passar på att snabbladdas när släpet lastas av och på samt på lunchpausen. Under natten blir det ett längre ladduppehåll – och det behövs, med så tung last på kroken.

När Nissan visade upp systemet för pressen råkade det ut för ett litet tekniskt missöde och elektroniken ”gick på strejk”. Enligt Nissan har det aldrig hänt under de 1.700 rundor som systemet har kört hittills.

Det här systemet kallas Intelligent Vehicle Towing (IWT) och skulle kunna ta hand om en av de mer krävande uppgifterna en bilförare kan ställas inför: att köra och backa med släp. Andra biltillverkare har redan idag system som kan backa med släp, men det här systemet går alltså längre och tar hand om all körning.

Nissan siktar på att nya bilmodeller ska få autonom teknik för motorvägskörning 2018 och för mindre landsvägar och stadstrafik 2020. I juli presenterades nya assistanssystem som Nissan förtydligade inte gör bilen självkörande.

Att rulla ut autonoma bilar på allmän väg är ett jätteprojekt och att istället börja testa på ett område som är stängt för allmänheten – till exempel vid fabriken – är en smidig lösning för att testa systemen i mindre skala.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen