Det behöver du veta om el i husvagnen eller husbilen

Publicerad: 2017-01-16   Uppdaterad: 2023-04-18

För att din husvagn eller husbil ska fungera fullt ut bör du koppla in den till elnätet, 230 volt, då och då för att till exempel kylskåpet ska ge kyla och elpatronernakassetten ska ge värme.  Det finns ett 12-voltssystem i fordonen, ett system med batteri som driver det mesta i husvagnen eller husbilen – både fläktar,...

För att din husvagn eller husbil ska fungera fullt ut bör du koppla in den till elnätet, 230 volt, då och då för att till exempel kylskåpet ska ge kyla och elpatronernakassetten ska ge värme. 

Det finns ett 12-voltssystem i fordonen, ett system med batteri som driver det mesta i husvagnen eller husbilen – både fläktar, vattenpump och all belysning. 12-voltssystemets batteri måste då och då laddas. Laddningen sker med 230 volt och ombordladdaren, eller så laddas batterierna i bodelen av bilens generator när motorn är igång. Det fungerar okej på husbilar men knappt alls på husvagnar. Därför behöver man koppla upp sig mot el oftare med bil och vagn än med husbil.

Batteriet kan också laddas via solceller eller mobila elverk. Solcellerna fungerar bra när solen skiner, de mobila elverken kan ladda upp batteriet på några timmar, men dessa elverk är tunga och de bullrar eftersom de drivs av en bensin- eller dieselmotor.

Till skillnad mot vad vi tidigare sagt i artiklar om el i husvagn och husbil får man själv göra ingrepp i 230-voltssystemet. Man får alltså göra mer än bara laga en trasig kontakt eller ledning, om man vet hur man gör, märk väl.

En husvagn eller husbil är rörlig och räknas inte som fast, följaktligen är inte heller elsystemet att räkna som fast installation. Då är det i stort sett fritt fram, om man har koll på hur man gör. Om inte krävs det behörig installationstekniker.

Känner du dig osäker bör du kanske låta bli att börja skruva i elsystemet. Osäkerheten i sig är ju ett tecken på att man inte vet exakt hur man skall gå tillväga. Då är det bättre att avstå och istället vända sig till en person med rätt kunskaper. Anledningarna till försiktighet är två – säkerhet och eventuell ersättning för skador.

– Vi kräver att ingreppen i elsystemen är gjorda på ett fackmannamässigt sätt om vi ska ersätta för en skada orsakad av el. Man kan bli utan ersättning, men det finns också fall där vi kommit överens om reducerad ersättning då vi bedömt felaktighten som bagatellartad och man har följt eventuella instruktioner men trots det har något blivit fel, säger Åsa Sköldefalk, produktutvecklare på Folksam Motorförsäkringar.

Slutsatsen är alltså att man ska vara försiktig, och försäkra sig om att eventuella ingrepp görs på rätt sätt.

Läs också: Läsarnas frågor och svar om el i husbilen eller husvagnen – har du koll?

Rulla till toppen