Inga besked om skattechocken på husbilar: ”Det blir brutalt”

Publicerad: 2019-11-26   Uppdaterad: 2019-11-26

Höjs med 300 procent – fortfarande tyst från regeringen.

Nästa år höjs skatten på nästan alla nya bensin- och dieselbilar rejält. Anledningen är att straffskatten kommer beräknas på den hårdare och mer realistiska WLTP-körcykeln för att räkna ut förbrukning och utsläpp.

Den högre skatten drabbar inte bara personbilar. Husbilsköparna drabbas av ett dråpslag när utsläppen börjar mätas enligt WLTP-normen. Anledningen är att de flesta husbilar tekniskt baseras på olika transportbilar med äldre motorteknik än personbilar. Eftersom de dessutom är dieseldrivna och tunga drabbas köparna av en skattechock.

Skatten kan hamna på omkring 30.000 kronor om året under de första tre åren, jämfört med dagens 7.500 kronor per år, för Sveriges vanligaste husbilar. Det har mött hård kritik eftersom husbilar generellt sett rullar omkring 700 mil om året och även kan innebära att semesterfirarna undviker en flygresa.

”Ett dråpslag”

För att försöka komma undan den nya skattechocken har Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) lanserat uppropet ”Husbilskampen”. I somras berättade Transportstyrelsen att skatten för husbilarna skulle ligga kvar på dagens nivå – men under hösten vände myndigheten om helt och erkände att skatten kommer höjas.

Emil Wilhemsson, som är vd och ägare av företaget M Fritid i Mönsterås, kallar det hela ”ett dråpslag”. Han berättar för Dagens Industri hur han förbereder sig för en störtdykning av försäljningen.

”Effekten blir brutal för branschen. Jag budgeterar själv med en minskad bilförsäljning nästa år, kanske med upp till 30 procent”, säger han till tidningen.

Inget svar efter mötet

HRF fick under hösten till ett möte med finansdepartementet och infrastrukturdepartementet om husbilsskatten men har hittills inte fått någon återkoppling.

”Marknaden för nya husbilar har minskat med 50 procent efter 1 september och våra medlemmar inom tillverkning och försäljning överväger neddragningar. Redan har 25 medarbetare hos landets största husbilsbyggare, Kabe i Tenhult, blivit varslade om uppsägning”, säger Tomas Haglund, ordförande för HRF.

Bonus/malus-systemet innebär inte bara straffskatt för smutsiga bilar. Det innebär också bonus för laddbara bilar, men när det gäller eldrivna husbilar är utbudet än så länge försvinnande litet.

 
Rulla till toppen