12v trubbel, (lång Frågeställning) / av gmats

 • 2 svar
12v trubbel, (lång Frågeställning)
2019-08-17 kl 19:53

Vi har en begagnad Cabby 532 DL från 86.
12v systemet beter sig lite som det vill och när det vill. Just nu vill det inte alls.
Tidigare ägare har försökt sig på lite egna kopplingar som det verkar.
Det är massor av saker jag undrar över och behöver hjälp med men vi tar det från början tror jag.
Föregående ägare har klippt en massa kablar under tvättstället på toaletten, här tror jag dom största problemen finns, dels skulle jag bli tacksam om nån hade ett riktigt kopplingsschema annat än det som finns i instruktionsboken, eller kanske rentav bilder hur det är kopplat i era vagnar. (Eller bara ett 12v proffs som talar om för mig hur jag ska koppla för att få det att fungera.)
Dom har klippt kablarna till vattenpumpen, så den ligger lös oinkopplad. Från kranen hänger det också två kablar. Jag skulle ju gärna vilja ha igång vattenpumpen. Men hur?
Ur golvet kommer det upp en tjockare svart kabel som inte går nånstans (kan det vara en jordkabel?). Ut ur väggen kommer det två kablar som sticker ut, båda svarta och dom är inte inkopplade någonstans. Den ena rakt in i väggen, den andra verkar gå ner i hjulhuset eller plasten mellan. Det finns två smalare kablar som jag tror går till sidobelysningen på utsidan, dessa är röd och svartröda. Det kommer en lila och ljusblå kabel ner bakom toalettväggen. Kollar man ovanför diskbänken bakom säkringarna så kommer den ljusblå från "hazard" och den lila från vattenpumpen.
Värmepannan har vi aldrig fått att fungera utan vi har på våra tre senaste resor stått på campingar så vi kunnat använda 220v och elelement. (inte ens på 220v fungerar den) Igår kväll satt jag och mätte lite på dom olika kablarna med ett enkelt voltinstrument och helt plötsligt hoppade pannan igång utan att jag gjort nån som helst ihopkoppling av kablarna, dock gick den bara en kort stund innan hälften av installationerna släcktes, (taklampan, skåpsbelysningen, toalettlampan, diskbänkslampan, lamporna ovanför dörren osv)
Säkringarna är sånadär gamla glassäkringar men alla verkar hela. Eller finns det säkringar på fler platser? Jag har ingen aning om vad jag ska göra härnäst. Visst, vi klarar ju oss med 220v men det skulle vara så mycket roligare om allt var ok. Vagnen i övrigt är ju i gott skick.

2019-08-18 kl 09:21

Sladdarna från kranen ger en slutning när du öppnar kranen. Den ska förstås användas för att starta pumpen med.

Men rent generellt är det omöjligt att ge några vettiga svar på sådana här problem i ett sånt här forum. Men erfarenhet av fjärrsupport (och den är gedigen, kan jag garantera) säger att man möjligen kan reda ut sånt här om man har en duktig fackman i andra änden, kan lägga ner rätt mycket tid på att diskutera, kan skicka bilder OCH den som ska ge råd vet mycket väl hur det ska se ut i föremålet som trilskas. I det här fallet husvagnen.

Så även om jag råkar veta en massa om elektriska ting i allmänhet och en del om just husvagnar, så handlar det senare mest om de vagnar jag själv har/har haft.
Jag kan knappast hjälpa dig utan att se eländet med egna ögon.

 • 2 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1551 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842