10 frågor & svar om gasol

Publicerad: 2013-02-25   Uppdaterad: 2016-04-07

Varje år sker ett antal otäcka olyckor på grund av bristfällig säkerhet gällande gasolutrustningen. Hur går man då till väga för att säkerställa gasolutrustningen, och på så vis minimera risken för olyckor? Produkter kan ha installerats felaktigt, exempelvis ett kylskåp, och i vissa fall kan det vara så att utrustningen är gammal och sliten. Inte...

Varje år sker ett antal otäcka olyckor på grund av bristfällig säkerhet gällande gasolutrustningen. Hur går man då till väga för att säkerställa gasolutrustningen, och på så vis minimera risken för olyckor?

Produkter kan ha installerats felaktigt, exempelvis ett kylskåp, och i vissa fall kan det vara så att utrustningen är gammal och sliten. Inte blev det bättre säkerhet då den obligatoriska kontrollbesiktningen av gasolinstallationer på husvagnar och husbilar upphörde från och med den 29 april 2009. Efter detta datum är det upp till vara och en att själv avgöra huruvida man vill ”köpa till” en så kallad täthetstest. För att vägleda husvagns- och husbilsanvändare och få svar på de mest akuta frågorna, har Husvagn & Camping kontaktat Pelle Svensson på Gasolspecialisten i Jönköping

1. Vad bör man tänka på vid användning av gasol, finns det några risker?
Svar: Det finns ju alltid en risk om man inte har koll på sin anläggning. Man måste ha respekt för gasolen och använda sunt förnuft.

2. Tips inför vinterförvaringen?
Svar: Koppla bort anslutningarna från flaskorna.

3. Premiärdags för första campingturen på vårkanten, vad behöver man kontrollera?
Svar: Vi rekommenderar att man provtrycker sin gasolanläggning innan man far iväg på sin första tur på våren. Gör man det hos en auktoriserad verkstad kollar de även att slangar och ventiler är i ordning. De provkör också apparater så att allt fungerar som det ska.

 4. Vilka krav ska man ställa på gasolutrustningen?
Svar: För det första måste man se till att utrustningen är anpassad för gasol, och att apparaterna är tändsäkrade.  Återigen – provtryck anläggningen.

 5. Vad gör man om läckage uppstår?
Svar: Stäng av flaskan och vädra. Kontakta auktoriserad verkstad och få läckaget åtgärdat.

6. Behöver man ha säkerhetsutrustning (exempelvis gasolläcktestare, brand- och gasolvarnare etcetera)?
Svar: En läckagetestare vid gasolflaskan är ju alltid att rekommendera. Då är det lätt att testa anläggningen kontinuerligt, till exempel när man byter gasolflaska. Ett gasollarm är också att rekommendera.

7. Nu när kontrollbesiktning (täthetstest) av gasolutrustning inte är ett krav längre, kan man göra det på egen hand, i så fall hur, eller bör man ta till experthjälp?
Svar: Många husvagnsklubbar hjälper gärna sina medlemmar med detta. Har man god kunskap kan man göra det själv. Annars är det en auktoriserad verkstad som gäller. Då får man också ett intyg på att anläggningen är testad. En del campingplatser kräver intyg på att gasolanläggningen är kontrollerad för att man ska få komma in.

8. Vad behöver man tänka på om man ska färdas utanför Sveriges gränser (exempelvis adapter etcetera)?
Svar: Ett adapter-kit med de vanligaste kopplingarna är bra att ha med på resan. Till våren kommer vi på Gasolspecialisten att få fram ett adapter-kit som innehåller alla kopplingar för Europa. Det kan vara krångligt att få sin svenska flaska fylld utomlands, då kan man köpa en flaska på plats och ha med sig en adapter och använda den flaskan. På många forum finns det tips på var man kan fylla sin svenska flaska. Det bästa är nog att höra sig för med andra som varit iväg om var och hur de fått sina flaskor fyllda.

9. Vilket är det vanligaste felet på gasolutrustningar (var läcker det)?
Svar: Oftast är det vid flaskorna. Där är det ofta väderutsatt.

10. Hur ska man förvara gasol?
Svar: Du får ha 2st P11 flaskor i din villa. I flerfamiljshus och källare är det förbjudet.  Om man förvarar dem i ett garage är det att rekommendera att sätta en varningskylt på dörren att man förvarar gasol i garaget.

FILM
Klicka på pilen i bilden nedan för att spela upp filmen.

För mer information se www.msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ger expertråd inom bland annat brandskydd).

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

Rulla till toppen