ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

Publicerad: 2019-04-17   Uppdaterad: 2023-04-18

För många räcker det med tak över huvudet, då de tycker att själva resan har huvudrollen i äventyret. Då passar de små, billiga husvagnarna bäst. Vi har kartlagt vagnarna som i stort sett alla kan trivas i och ha råd med, där maxpriset är satt till 225 000 kronor.

Efter flera säsonger med husbilar i stort fokus är camping­fordonsbranschen överens om att trenden för 2019 pekar på frammarsch för husvagnarna. Det är ingen nyhet att campingfordonsindustrin går mot större och lyxigare husvagnar och husbilar.

ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris
T@B bygger udda men ytterst charmiga fordon.

Även där kan det komma att ske en och annan förändring. På redaktionen har vi mottagit en mängd telefonsamtal och mail som vittnar om att intresset för små så kallade ”resevagnar” ökar lavin­artat. Och det handlar inte bara om ny­börjarna som kikar på sin första husvagn.

Nej, det visar sig även att erfarna hus­bils­cam­pare har återgått till husvagn med följande motiveringar:

• Billig i inköp

• Undviker de nya, kost­samma skattereglerna

• God grundutrustningsnivå

ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris
Adria Action 361 LH kan ni läsa mer om i nästa nummer.

• Låg vikt – håller ned bränslekostnaderna

• Tar liten plats

• Enkla att rangera

• Behöver inte ha med campingfordonet överallt

• Frigör pengar, när man byter in husbilen

• Tar oss tillbaka till campandets grundidé

På den svenska husvagnsmarknaden handlar det totalt om 40 husvagnar som under­skrider 225 000 kronor. De allra flesta av dem är små, lätta och resevänliga husvagnar vars totallängd är under sju meter inklusive dragstång. Emellertid finns det undantag, som hos Dethleffs och Weinsberg. Vilken modell och planlösning passar er?


 

ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris
Tyska Weinsberg är ett populärt instegsmärke.

VARUMÄRKEN

Ny husvagn under 225 000 kronor. Finns det då anledning till oro att man köper en produkt som lämnar en hel del ytterligare att önska? Nej, de sju olika varumärkena är välkända och erfarna husvagnstillverkare. Det mesta i utrustningsväg finns, men kanske inte extra lyx som exempelvis vattenburen värme, AES-kyl och gasolugn.

DRAGBIL OCH VIKTER

På registreringsbeviset finns uppgifterna hur många kilo personbilen får dra. Är ni tveksamma vad som gäller har transport­styrelsen.se en släpvagnskalkylator som hjälp. Skriv in regnumret på personbilen och husvagnen. Grönt ljus betyder ok, gult ljus ok med vissa be­gräns­ningar medan rött inte är godkänt.

ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris
ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris
Rulla till toppen