GDS: Laga sprickor i duschgolvet

Publicerad: 2023-10-13   Uppdaterad: 2023-10-11

Visst ser det elegant ut med ett blänkande duschgolv i husvagnen eller husbilen, och lättstädat är det också. Men med tiden kan skador uppstå och dessa är oftast inte så lätta eller billiga att åtgärda.

Det finns fritidsfordon med hygienutrymmen som är enkla och funktionella, med våtrumstapet på väggarna och svetsad våtrumsmatta på golvet. Men i takt med att trenden gått mot en allt lyxigare inredningsdesign har även hygienavdelningarna – ofta med separat duschkabin – förfinats.

Snyggt och lättskött – så länge det är nytt.

Vanligast är att hela, eller stora delar av inredningen, är gjord av vakuumformad termoplast som är ett relativt lätt och billigt material. Dock medför tillverkningsmetoden att slutprodukten inte alltid är så hållbar som campingfordonsägaren i förstone tror:

Vid både vakuumformningen och håltagningen för avloppen kan det uppstå spänningar i materialet, som förr eller senare leder till sprickbildning. Om dessutom underlaget under duschgolvet inte är tillräckligt stabilt, ökar risken för detsamma.

Ofta medför en sådan skada att större delen av badrumsinredningen måste demonteras, och då rinner mantimmarna snabbt iväg. Att sedan de reservdelar som behövs är ohemult dyra – om de ens går att få tag i – gör inte saken bättre. Problemet är inte ovanligt, vilket man har kunnat läsa i utländska – främst tyska – husvagns- och husbilstidningar, men även på sociala medier skrivs det då och då om detta. Men vilka möjligheter finns det att åtgärda sådana skador?

Enklast är förstås att ersätta det spruckna duschgolvet med ett likadant, men då kan det vara nödvändigt att bygga upp och förstärka underlaget för att minska risken för framtida sprickbildningar. I bland annat Tyskland finns dessutom företag som, med utgångspunkt från det spruckna golvet, bygger ett nytt i glasfiberarmerad plast. Att skicka sitt trasiga golv dit är dock knappast realistiskt, men för den mycket händige gör-det-självaren kan det vara ett alternativ. Filmer vi hittat på Youtube visar dock att saken inte är helt problemfri.

Förstärkning av det befintliga duschgolvet med glasfiberarmerad plast är ett annat gör-det-själv-tips vi hittat på internet. Men att hålla på med plastarbeten på plats i ett så trångt utrymme som en duschkabin, är inte något vi rekommenderar. Fackmannamässig hjälp är dessutom inte något att räkna med. Av de ”plastbåtsreparatörer” vi tillfrågat, är det inte någon som ens har bemödat sig om att besvara vårt mejl.

Man kan förstärka duschgolvet med folie av den typ som används på exempelvis bussar, det är ett annat tips vi funnit på internet, men inte heller när det gäller denna metod har vi fått något svar från de specialistföretag vi mejlat. 

Pasco kemisk svetsning
Pasco specialmedel för kemisk svetsning.

Eftersom problemet med spruckna plastdetaljer inte är begränsat till husvagnar och husbilar, kan man leta lösningar inom andra branscher. Ett företag som erbjuder medel för kemisk svetsning är österrikiska Pasco Industrieklebstoffe (www.pascofix.de), som saluför en reparationsats med fyra olika medel, som finns i två lika storlekar – 4×20 och 4×50 gram.

Eftersom termoplast formas med värme, kan sprickor också smältas ihop med värme. Helst bör förstås detta göras från undersidan för att inte synas alltför mycket. Ett lämpligt verktyg kan du själv tillverka med hjälp av en lödkolv, där lödspetsen ersätts med en trådspik med ”lagom” stort huvud. För att förstärka lagningen kan sprickan armeras med exempelvis vanliga häftklammer som smälts in i plasten.


SÅ GJORDE VI

Laga duschgolv, tvätta
För bästa vidhäftning måste hela golvet tvättas noga med rödsprit.
Laga duschgolv, Gorilla-tejp
Första våden Gorilla-tejp är på plats. Vi väljer att tejpa över avloppsbeslagen.

• Trots att duschgolvet i vår husbil, med undantag för öppningarna för avloppen, vilar på dubbelgolvets stadiga plywood drabbades vi av hårfina sprickor just runt avloppen (spänningar från håltagningen i plasten?). Detta åtgärdades av en husbilsverkstad som förstärkte de utsatta ställena underifrån med något de kallade ”Gorilla-tejp”. Dessutom tejpade de sprickorna från ovansidan med någon klar tejp. Men skulle det hålla i längden, eller skulle sprickorna ”krypa iväg”?

• Efter lite googlande kom vi fram till att ”Gorilla Patch&Seal Tape”, som är det fullständiga namnet, är ett verkligt undermedel för den här typen av problem: Extra god vidhäftning, hundra procent vatten- och lufttätt, klarar stort temperaturområde, motståndskraftigt mot UV-ljus och så vidare. Bredden är 10 cm, det är tre meter på en rulle och på internet kan du hitta trepack till ett attraktivt pris.

• Eftersom vi gillar att ha både hängslen och livrem, beslutade vi oss för att försegla skarvar och kanter med ett annat ”bra-att-ha-material” – Tesa Extra Power Tape. Denna 50 mm breda, transparenta tape kan användas till mycket, exempelvis för att laga en reva i markisen.

• Sedan förstärkningsarbetet var gjort var det inte någon fröjd att titta på golvet, men detta dolde vi med plasttrall. Genom att välja plattor med stenmönster, kunde vi såga dem till rätt mått utan att behöva ta hänsyn till den symmetri i mönstret som de flesta golvplattor har. Hur vi gick tillväga ser du i bildserien här intill.

Laga duschgolv, tejp
Skarvar och kanter förseglar vi med tunna Tesa Extra Power Tape.
Laga duschgolv, plasttrall
Den stenmönstrade plasttrallen döljer effektivt vår förstärkning av golvet.
Laga duschgolv, modifierad lödkolv
Lödkolv modifierad för termisk svetsning.
Rulla till toppen