Bästa tipsen: Förvara husbil och husvagn rätt i vinter

Publicerad: 2017-11-21   Uppdaterad: 2023-04-18

För de flesta närmar sig slutet av säsongen och det är dags att ställa undan husbil eller husvagn för vintern. Men hur förvarar man den bäst? Vi ger några råd.

Bästa tipsen: Förvara husbil och husvagn rätt i vinter
Att dra en presenning över husvagnen och lämna den över vintern är ingen bra idé då det drar till sig kondens. Låt presenningen vara, eller ännu hellre, förvara vagnen inomhus.

Efter en förhoppningsvis härlig säsong är det snart dags att ställa undan ditt campingfordon för vintern. Har du inte redan en plats bokad är det hög tid att ta tag i det nu.Varken husvagnar eller husbilar mår bra av att förvaras utomhus på gräs. En lada med grusgolv duger gott, men det optimala är förstås på betong eller asfalt i en lokal med bra ventilation.

Börja med att städa ur vagnen ordentligt och plocka ur sängkläder och likande. Kylskåp, spis och köksdelen torkas av och vattentankarna töms helt och hållet. Det sitter en avtappningskran längst ner på vattenbehållaren, men den är inte alltid lätt att hitta. Givetvis ska även latrintanken tömmas och rengöras.

Kylskåpet bör stå på glänt för att undvika dålig lukt när husbilen hämtas ut, ofta finns det spärrar som lämnar luckan lite öppen. Sätt gärna i proppen i diskhon för att undvika besök av gnagare. Ventilationen i övrigt ska vara säker mot gnagarbesök, men ta gärna en titt för säkerhets skull.

Bästa tipsen: Förvara husbil och husvagn rätt i vinter
Däcken klarar vinterförvaringen bättre om de får något kilo extra luft.

Gasoltuben klarar i och för sig en vinter utan att ta skada. Men på vissa förvaringsställen är det ett krav att gasol förvaras separat. Batteriet ska antingen kopplas ur eller tas bort helt och hållet.

Något som du inte ska göra är att dra ner rullgardinerna om de är självupprullande. Då finns det risk att upprullningsmekanismen slaknar.

När det gäller husbilar är det på sin plats att även se över bildelen. Många föredrar att vänta med att serva den till våren, men det skadar inte att göra det redan innan den ställs undan. Dels kan det vara lättare att få tid på verkstaden och dels känns det skönt att veta att den är servad och klar för nya äventyr.I samband med servicen – glöm inte att smörja gångjärnen och ge även gummilisterna till alla dörrar en omgång med silikon.

Någon konservering av motorn är inte nödvändig på moderna motorer om det bara handlar om några månader.

Bästa tipsen: Förvara husbil och husvagn rätt i vinter
Koppla ur batteriet till bodelen och låt om möjligt batteriet till bildelen underhållsladdas av en smart laddare.

Har du möjlighet att underhållsladda bilbatteriet med en smart batteriladdare är det bra. En del föredrar att starta husbilen någon gång i månaden och köra fram någon decimeter för att hjulen inte ska platta till sig. Däck mår inte bra av att stå stilla och ska den inte flyttas bör du fylla på något extra kilo i däcken. Handlar det om längre tid är det klokt att palla upp hela husbilen på pallbockar.

På vissa nya personbilar kan en urkoppling av batteriet medföra att de inte kan startas alls innan de blivit uppkopplade mot datasystemet på en märkesverkstad, men detta verkar inte röra husbilar.

Kontrollera också att du har försäkring även på vintern. En så kallad avställningsförsäkring gäller inte om motorn startas. En bekant fick erfara detta den dyra vägen då han startade sin avställda husbil för att ladda batteriet. När han klev ur, glömde han att lägga ur växeln med följd att husbilen stod och tuggade mot väggen en stund och skadade fronten. Där blev det ingen ersättning från försäkringsbolaget.

Ett sista tips – lägg gärna in några enkvistar i bodelen – det ger en fräsch doft när det är dags för den nya säsongen.

Bästa tipsen: Förvara husbil och husvagn rätt i vinter
Tv: Vattentankarna ska tömmas helt. Kranen sitter i allmänhet lite bökigt till under själva tanken.
Th: Städa ur ordentligt och torka ur skåpen. För att undvika instängd lukt i kylskåp har de flesta en lite hake på dörren som lämnar en liten springa öppen.
Rulla till toppen