Ny ägare till en Kabe safir XL -89 frågor.. / av kicken

 • 3 svar
Ny ägare till en Kabe safir XL -89 frågor..
2017-09-07 kl 10:39

Hej har blivit ägare till en Safir xl -89.. och har läst mycket på denna sida och vet att det finns kunnigt folk här :)
Bild
http://forumbilder.se/G9I4M/20170904-123633

Fråga 1:
Tyvärr lider min vagn av mjukt / sviktande golv som många andra har haft / har, vet ni vem som fixar sånt? är det skadligt att inte fixa felet? kan man tillslut knäcka golvvärmen?

Fråga 2:
min kyl ser ut som på bilden under, antar att för att starta gasoldrift så vrider man på full effekt + håller in röda knappen + står på "el"tändningen på 1 ? sen när det har tänt så släpper man den röda knappen efter en stund?
Är det svårt att serva gasoltändningen, är det bara att plocka bort svarta gallret utifrån?
Bild
http://forumbilder.se/G9I4M/20170905-095734

Fråga 3:

Hur ska värmen stå, om man kommer till campingen, kopplar in 220.. om man vill ha värme i golv + varmvatten.. ska pumpen stå på T och partonen K ?
Bild
http://forumbilder.se/G9I4M/20170905-095749

Fråga 4:
Toan på min vagn har varmt/kallt vatten man startar genom att trampa på pedaler i golvet som i köket, men i badrummet sitter dessa ihop, du kan alltså inte bara trycka ner kallt eller baka varmt, hur ställer man värmen? är det vredet vid handfatet man justerar värmen?

sen hur funkar avloppet för handfatet? det sjunker undan sakta, om det är vatten kvar i handfatet kan man fälla upp det ändå så rinner det vattnet ut i avloppet eller rinner det ner på golvet?

Bild
http://forumbilder.se/G9I4M/20170905-095953

2017-09-10 kl 00:25

De uppfällbara handfat jag har sett släpper allt direkt på golvet, om det inte är tomt när man svänger upp det. Rensa avloppsrören. På min vagn hade jag liknande problem. Visade sig att röret tvärs under vagnen var fullt med gegga. Bara att dela i en skarv och blåsa ut med vattenslangen.

2017-09-25 kl 13:19

kicken skrev:


Fråga 1:

Fråga 2:

Fråga 3:

Fråga 4:


1 - Har golvet börjat att delamera så beror det på den limning som aluplåtarna fick vid den här tiden. Att åtgärda detta kan dom som snickrar med vagnarna, och man borrar underifrån och fyller med uretanskum. Att göra detta själv utan att veta var golvärmerören sitter kan bli rena katastrofen. Ett trix är att sätta dit en stödbalk underifrån mellan chassibalkarna, det brukar göra underverk.

2 - Har man "nödig" kännedom eller "fackmannamässiga egenskaper/kunskaper" så kan man klara det själv men riktlinjerna säger att en fackman skall utföra jobbet.

3 - T = Elpatronen bryter via rums termostaten.
K = Elpatronen bryter via den inbyggda termostaten i Elpatronen (När du vill ha en högre temperatur på varmvattnet) och detta förutsätter att det finns en varmvattenberedare i vagnen. Har du inte det så får du inget varmvatten alls men Elpatronen bryter ändå vid ca 80 grader.

Den övre knappsatsen väljer du vilken cirkulationspump du vill köra med 12 V eller 220 V och T betyder att cirk. pumpen stannar då vagnstermostaten stannar pannan. Och K betyder att cirk pumpen går oavsett vad termostaten säger. K är bra vintertid då det är många i vagnen och man inte vill ha kallras efter väggarna.

4 - Det är svårt att säga beroende på typ av armatur men själva värmen regleras vid pannan och blandningen varmt och kallt kan du kanske reglera vid kranen/armaturen.
Är det en armatur som nu är standard med bara ett vred där kallt ligger till höger och varmt till vänster så reglerar du frammatningen via den. Normal temperatur på vattnet bör ligga på ca 57 till 60 grader om du inte har tryckt in K på knappsatsen för då går temperaturen upp till pannans tremostat (och den ligger runt ca 80 grader) och inte rumstermostatens temperatur (att man valt just 57 till 60 grader beror lite på det som många anser är lite skadligt som Legionellabakterier som inte är så kul).

4a - Rinner avloppsvattnet ut för sakta så kan det sitta skit i rören och ett bra sätt att få bort det är att blanda ihop en påse Bikarbonat med halvljummet vatten ca en halvliter och hälla i, sedan väntar man en stund och häller i, inte kokhet men runt 6o grader brukar vara bra.
Det kokar till i rören sedan sköljer du rikligt med halvvarmt vatten så ser du vad som kommer ut. Och blir det helt stopp så får du använda en dragtråd som man har till Elinstallationer (inte bandfjädern) utan den som är rund och fin och sätter en liten kula på framspetsen.

 • 3 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206