2010-11-30 kl 23:27
|
|
Snart dukar vi upp julborden och vi har olika favoriter. Men vad måste ABSOLUT finnas med för att du skall känna den rätta julstämningen?
Hälsningar /Roland |
2010-12-01 kl 01:32
|
|
Grönkål |
2010-12-01 kl 07:08
|
|
Istersmör med hackad rödlök! |
|
2010-12-01 kl 07:26
|
|
Janson och ägghalvor med kaviar/majonnäs och stor räka på toppen |
2010-12-01 kl 07:44
|
|
ÅL kokt rökt luad, jansons. |
2010-12-01 kl 08:30
|
|
Hej ja julen är nära med all dess tokerier. julbordet för mig är |
|
2010-12-01 kl 08:44
|
|
Nu blir jag nyfiken, på vad Kallekulas istersmör är för något? |
2010-12-01 kl 09:12
|
|
Ingen jul utan surkåls koldomar..och mycket annat, alla dom goa korvar som tyvärr finns inte här att köpa!Visst det blir också ugnsbakad skinka..men det är anamat från svensk tradition!Istället för köttbular blir det cevapcici!Men som sagt surkåls koldomar...och en sak är säker...det är svårt med hemtraditioner när är det svårt att hitta råvaror! |
2010-12-01 kl 17:33
|
|
Utöver alla självklara julbordsrätter måste hemmagjord älgkorv, kantarellomlett och gravad strömming finnas med på julbordet. |
2010-12-01 kl 18:23
|
|
Kokt Potatis skinka julmust vörtbröd.inget mer för mej...bara risgrynsgröt efter eller risalamalta med saftsås,,fick jag som jag ville så skulle storhelger tas bort..ÄR mycket trevligare att gå ut på krogar och äta,,,edling |
2010-12-01 kl 18:35
|
|
Var på marknad i veckan , fick smaka på något som var toppen,har ni ätit vildsvinsköttbullar.gu va gött.köpte en hel låda..edling |
2010-12-01 kl 18:42
|
|
Nu har jag köpt surkål...fint huvud på 2,2kg..så imorgon blir det att göra kåldomar...kan inte vänta till julen,när är det så himmla gott! |
2010-12-01 kl 18:58
|
|
Har du köpt Surkålshuvud...Zubac ??!! Är det inte så att det är vitkål som du "surar" ? Jag såg att man gärna använde Youghurtlöpe på div recept på www. Hur gör du Zubac...Är faktiskt intresserad då jag har fått det av släktingar (ursprung från Tyskland) Den Surkålen hade dom också "surat"/"syrat" själva |
2010-12-01 kl 19:12
|
|
Goda saker!! |
2010-12-01 kl 19:23
|
|
Detta finns på mitt julbord . |
|
--------------------------------------------------
Hälsningar Conny Stefansson med familj som utgår från Kristinehamn i värmland Bilder : [url] http://conny-555.bilddagboken.se/p/main.html [/url] Picasa web : [url] http://picasaweb.google.com/conny.stefansson [/url] Youtube : [url] http://www.youtube.com/user/connyst66 [/url] CC medlem : 73162 Värmlands Län (S) BIL : Volvo V70 2,5T 1999 DRAGBIL : VW Tiguan TSI 200 2008 DRAR : Cabby 67FT 2005 (stugan) L-V-V-C = lägenhet-volvo-vw-cabby |
2010-12-02 kl 07:14
|
|
Visst kan man göra det själv men jag köper.Willy´s är duktiga på det där med annolunda matsortiment och tar hem surkål´s huvudena från Kroatien!Samtidigt så tar dom hem olika sortiment med krydor som är specielt annpasade för olika rätter.Förpackningen heter "Fanta" och används både för fylda paprikor och för surkålskoldolmar.Jag vet inte om du har Willy:s på din ort men om du har så går dit och kolla! Mina föräldrar gjorde det själva men det var länge sedan så jag kan inte den proceduren utom att det var bara salt som användes!Det finns väl olika recept på nättet men gogla på Sarma (ett annat namn på surkål koldolmar)så får du lite till. Mvh/Zlatko |
2010-12-02 kl 07:35
|
|
Inte så svårt Ostbergr. Kanske inte det magraste på bordet, men man äter ju inte så mycket och endast under julen för min del. |
2010-12-02 kl 10:07
|
|
Ja det låter ju smaskigt. Inte direkt GI-stuk men som du säger det är en kort period. Antar att du smälter istret först och låter det sedan stelna och därefter blandar du i lök och kryddor? |
2010-12-02 kl 11:38
|
|
FRÅGA Va och HUr kan ni vara utan risgrynsgröten risalamaltan ingen av ER har nämt den,,,samt på julen skall man äta mycket fettrik mat ..edling |
2010-12-02 kl 11:49
|
|
Rätt Edling. Vi avslutar julaftonen med skinkmacka och risgrynsgröt med kanel och sirap. Ris á la malta blir det juldagen av det som eventuellt finns kvar av risgrynsgröten. |
2010-12-02 kl 12:59
|
|
jO Du Roland jag har kännedom och hört att det skall vara gott så vi som har nära till varandra får väl göra en sats samt påminner om att förr i tiden så tog man stekflottet och använde som smör , Istersmör är en släkting bara att man tillsatt rödlök peppar salt ..Sedan till jul skall finnas bruna bönor lax rödkål syltor av olika slag korvar likaså rödbetssallad sillsalat grisfötter kokt oxtunga fårfiol jha det finns hur mycket som helst EDLING |
2010-12-02 kl 13:58
|
|
Vad belangar julmat: Annandagen äter vi julhare med norrlandssås, potatis och rårörda lingon. Dessert: Blåbärspaj med vaniljsås. |
2010-12-02 kl 14:04
|
|
Du Ulla Julhare förekommer här i sydsverige också men det är på utgående, du vad består norrlandssåsen av för ingredienser ???????? edling |
2010-12-02 kl 20:16
|
|
Norrlandssås görs på stekskyn av haren och smaksätts med messmör. Jättegott. Kan också tipsa om att steksås efter viltkött kan smaksättas med nyponsoppspulver. Ger en mycket god touch på såsen. |
2010-12-02 kl 20:42
|
|
Jo du det är så i svedala. man skall alldrig sluta förundras över smaker och vad som är ätbart,det bevisar att smaken har följt kulturen,nora delen harsitt södra likaså.det viktigaste är att alla tycker att deras ärgott och att kunna aceptera olika smak och seder..edling |
2010-12-03 kl 07:32
|
|
Ostbergr, det skall inte smälta. Det finns ister att köpa bland smörprodukterna. |
2010-12-03 kl 08:42
|
|
hemlagad senap menar jag senaps frö som manblandar med vatten och maler det med en senapskula till rätt konsistens det tar omkring två tre timmar att mala beroende på vilken konsisten man vill ha till lut fisken, Ål är en skånsk rätt som fins på alla julbord här nere en annan rätt som fans mycket förr är(grisatassar på skånska) gris fötter på övrig svenska) |
2010-12-03 kl 08:48
|
|
vi var i småland i för går och åt julbord på ikea mycket gott men vi saknade Ålen så gränsen för ålen går nog i markaryd, |
2010-12-03 kl 09:03
|
|
Igår gjorde jag surkålkoldolmar..3 stora grytor stod på spisen och putrade i cirka 3timar....sen var jag bara tvungen att tjuvstarta med ättande av "sarma"(kåldolmar)gud va gott..... |
2010-12-03 kl 09:57
|
|
Nu börjar det dyka upp läckerheter skall jag säga |
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.