Bo veckovis i husvagn Köpråd önskas / av KalleKson

 • 13 svar
Bo veckovis i husvagn Köpråd önskas
2017-05-17 kl 09:06

Jag kommer plugga till hösten, har lite svårt att få studielån och lägenhet att gå ihop. Har en bekant med en större tomt. Jag får ställa upp en husvagn där gratis. El finns och vatten med innom räckhåll. Varannan vecka arbetar en annan bekant borta, då kan jag använda hans etta. Så tänkte rodda all tvätt av kläder de veckorna. Men tillbaka till min eventuella husvagn. Det här ser ut att bli ett treårigt projekt då jag varannan vecka bor i vagn. Då behöver vagnen rimligtvis ha dusch och toa. Den bör klara ordentliga vintrar, sedan är det ett plus om toan är lättömd.
Budgeten är inte gigantisk. under 100 000 vore kalas.
Jag kommer bo där ensam utan varesig partner eller barn. Men med behov av plats för studier.
Så ni som kan det här med vagnar, vad rekommenderar ni? Jag har en bil som får dra 1400kg
Vill jag får jag snickra skärmtak eller liknande för husvagnen, det stör liksom ingen där det är tänkt att jag står.

2017-05-17 kl 09:55

Vagnar med dusch är ofta ganska stora, eftersom det tar en del plats, om man ska kunna tvätta sig också, inte bara stå och bli blöt där inne. En rymlig vagn väger oftast mer än en liten, naturligt nog.

Tänk på att bilens dragvikt inte är så kritisk för en sån här uppställning. Du ska ju inte flytta den mer än dit, och sen kanske därifrån. Då går det ju att låta någon annan, som har en bättre dragbil, dra vagnen.

Sen ska du också tänka på att det är vagnens bruttovikt som är intresant, inte totalvikten. När det gäller en enstaka uppställning kan man ju köra dit prylarna separat.
Får bilen dra futtiga 1400 kg är det ju sannolikt att du får dra en rätt hög totalvikt även om du inte har mer än B-kort.

Hur långt norrut är det? Det blir ju vinter då och då, om man ska hålla på i tre år. Vattenburen värme, gärna golvvärme, gör det mer uthärdligt. Fundera på avloppet. Går rören utvändigt undertill fryser det förr elle senare på vintern.
Vad finns det för elmatning? Är det 10 A uttag kan du inte köra mer än 2 kW värme på el, även om vagnen har större elpatron (vilket inte är självklart). Ska du koka kaffe får du gå ner till 1 kW, i alla fall just då. Är det långt norrut får du räkna med att stötta med gasol till pannan.

Finns det Schukouttag säkrat med 16 A har de en tendens att brinna upp om man belastar dem fullt ut under lång tid. Uttag av CEE-typ är då att föredra, men vi är en rätt liten skara som har sådana hemma. Jag installerade mitt enbart för vagnens skull.

2017-05-17 kl 12:16

Det finns ett 16A uttag invid platsen, men med vanlig stickpropp. Jag kan säkert pröjsa elektriker för att fixa ett riktigt uttag, kan ju vara en del av tacket för lån av plats. Jag kör dit vagnen och ställer upp den. Sedan kör jag dit mina pinaler separat. Avlopp för spillvatten antar jag du menar, för rör med toalettavfall hoppas jag inte det finns ut ur vagnen, då blir det genast dålig stämning.
Det kommer bli kallt så det räcker det är i Dalarna och en vanlig vinter har de typ -20 till -30 någon vecka i alla fall. Nu är det rätt sällan så kallt så just dom veckorna går säkert att be att få komma in. Men generellt vill jag kunna klara mig i vagnen under de veckor jag bor där. Vänskap är mycket värt. Att bli en belastning vore trist.

2017-05-17 kl 21:05

Ett litet tips är att även om du har fri el så tycker jag ändå att du kan pynta nån hundring i månaden som en bra gest... du verkar ha en sjyst kompis, var rädd om denne..
vad gäller val av vagn så är det skandinaviska vagnar som gäller tycker jag.. dom är oftast mera vinteranpassade och klarar med ett visst effektbehov mera än vanliga 3-säsongersvagnar. Vad gäller totalvikter osv så behöver du inte bekymra dig om du alltid ska ha vagnen,uppställd... du behöver inte skaffa en annan kontakt om du har en 3,5 kabel, ja om det är vanlig stickkontakt du menar... om det är den runda röda 380 kontakten så finns det adapters att köpa till 230 V. Då får du ut 16 amp med just 230v..
i övrigt... kolla vatten och avlopp så dom är isolerade och klarar en dalänsk vinter...
Om du ska spika upp ett skärmtak, klä on med tält eller vad som... se till at kondensen hålls utanför vagnen... lycka till

2017-05-18 kl 09:19

Jo, det är just de vanliga uttagen, kallade Schuko, som man numera kan säkra med 16 A, som är problemet. Även om man har 2,5 mm² kabel, vilket är ett krav, så är de kontaktdonen nätt och jämt dimensionerade för att klara 16 A under lång tid. Har man en panna som tar 3 kW är det 13 A kontinuerlig belastning. Lite annat på det och du är ofta tidvis över 16 A.
I sådana lägen rekommenderas CEE-uttag för 230 V (blå) istället, för att undvika brandtillbud.

16 A kortare stunder ur vanliga uttag är inget problem. Men här pratar vi ju om fastboende.

Vagnens vikt har bara betydelse två gånger, när den ska dit och därifrån. Sånt brukar gå att lösa med kompisar med bättre bil och/eller körkort, om man inte själv har.

2017-05-18 kl 14:41

Om budgeten är max 100 000 vilken modell av vagn hade ni rekommenderat då? Det är verkligen inte lätt att veta vad som innehåller en riktig dusch och vilka som bara har handfat och wc. Så ni som vet lite mer, vad hade ni valt?
Hellre ordentligt badrum än extra kojplatser.- En säng räcker bra.
Givetvis kommer polaren ha ersättning för både vatten och el, även om det blir mot hans vilja.
Det finns möjlighet att på skarvkabel plocka el från tre olika centraler om det skulle behövas. Men det kanske inte underlättar.

2017-05-18 kl 19:28

Finns 3-fas urtag så kan du koppla in "byggström" med jordfelsbrytare och hela mankemanget... finns på Jula både med 16 och 32ampers... från detta kan du koppla hur mycket ström du vill i princip bara du har en kabel till vagnen som är optimerad.. typ Schuko som apersson tipsade om... försök att undvika skarvkablar så mycket som möjligt... allt leder till spänningsbortfall och kan orsaka kortslutning och brand om du flåsar på för fullt i vagnen kalla nätter..

2017-05-18 kl 23:12

Exemplifierar för de som inte är fackfolk.
Schuko
CEE
Varianten som kallas CEE tåler 16 A bättre.

2017-05-19 kl 12:22

KalleKson skrev:
Om budgeten är max 100 000 vilken modell av vagn hade ni rekommenderat då? Det är verkligen inte lätt att veta vad som innehåller en riktig dusch och vilka som bara har handfat och wc. Så ni som vet lite mer, vad hade ni valt?
Hellre ordentligt badrum än extra kojplatser.- En säng räcker bra.
Givetvis kommer polaren ha ersättning för både vatten och el, även om det blir mot hans vilja.
Det finns möjlighet att på skarvkabel plocka el från tre olika centraler om det skulle behövas. Men det kanske inte underlättar.


Det blir nog svårt att hitta en "nordisk" husvagn med riktig dusch i det prisspann du letar efter. Hittade i alla fall denna Adria https://www.blocket.se/vasterbotten/Adria_542_UT__05_73164877.htm?ca=14&w=3 med både Alde vattenburen värme, duschkabin och även elektrisk golvvärme. Vet som sagt inte hur väl den fungerar på vintern men fryser ihjäl har väl ingen gjort i en husvagn men man kan ju behöva stötta värmen även med gasol om det är riktigt kallt.

2017-05-19 kl 15:15

Hur vet man att en vagn har riktig dusch? Finns det beteckningskoder att hålla utkik efter, eller är det bara att vara grymt påläst?

Ja, gränsen på 100 000 är inte ristad i sten, om jag är smidig och bygger ett skärmtak över vagnen kanske man får igen pengarna till viss del i alla fall. Eller slits dom ner fullständigt om man använder dom flitigt?

Polaren har en himla massa regelvirke och takplåt liggande så det blir en ganska billig grej att ordna ett tak och även väggar bör gå att ordna, lufttätt och vinterbonat är svårare.

2017-05-19 kl 20:07

KalleKson skrev:
Hur vet man att en vagn har riktig dusch? Finns det beteckningskoder att hålla utkik efter, eller är det bara att vara grymt påläst?

Man får nog vara lite påläst skulle jag vilja säga. Här länkar till äldre katalog material till Kabe http://www.kabe.se/se/instruktionsbocker/, Cabby http://www.cabbycenterkristinehamn.se/support_cabby_ibok.php och Polar https://www.dropbox.com/sh/gakvg5dt5jzelgh/AABWwdCb5v7yPYSNjXBgAoXTa där du kan bläddra för att se vad det är för planlösning om du hittar en passande vagn i vart fall av dessa tre vagnar.

2017-05-19 kl 22:07

Grabben hade vår vagn Adria 552UK några månader för han inte fick tag i boende på studieorten.
Han bodde på en campingplats så dusch o toa fanns i servicebyggnaden bredvid men han blev rejält trött på det.

2017-05-20 kl 19:40

Jag är inne på samma linje som flygrc. Har du verkligen tänkt igenom detta och vet vad du ger dig in på? 3år i husvagn, även om varannan vecka, låter jobbigt, speciellt på vintern. Det är liten yta leva på... Och att duscha i husvagnen innebär ännu tätare tömning av gråvattnet. Om lägenhet är för dyrt, finns det inget rum att hyra, eller någon att dela lägenhet med? Inköp av husvagn + el kostar ju också. Visserligen kan du sälja husvagnen sen, den har ju ett värde. Valet är ditt, men jag tror det blir 3 lååååånga år...

 • 13 svar

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1437 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 469 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 423 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2017-06

 • Husvagn & Camping 2017-05

 • Campingkatalogen 2017

 • Husvagn & Camping 2017-04

 • Husvagn & Camping 2017-03

 • Husvagn & Camping 2017-02

 • Husvagn & Camping 2017-01