Polisen varnar: Övernatta inte på rastplatser

Publicerad: 2018-06-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Under sommaren är det inbrott i husbilar som sticker ut på rastplatserna. Tjuvarna väljer ut husbilar och bryter upp dörrarna medan de boende sover. Polisen kommer under sommaren besöka rastplatser längs E6 för att informera om risken för stölder och hur man kan skydda sig.

Polisen varnar: Övernatta inte på rastplatser
Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter. Fotograf: Lars Hedelin.

Under några år har det förebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 skett mellan polisen och Trafikverket. I år planeras för ett utökat samarbete med fler myndigheter och näringsliv.

Under några veckor har polisen i Halland haft extra kontroll på rastplatserna längs E6. Civila patruller har bland annat uppehållit sig på rastplatserna nattetid för att skapa en bild av vilka som rör sig där. 

”Brottsaktiva som specialiserat sig på stölder från fordon färdas på våra större europavägar. De besöker rastplatserna och söker systematiskt efter lämpliga objekt”, säger Boris Iseborn är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 i Halland.

De brott som sker på rastplatserna året runt är bland annat kapellskärningar och dieselstölder.

”Vi kunde ganska snabbt få en bild av den kriminalitet som förekommer på rastplatserna. Vi upptäckte bland annat dieselstölder och kunde gripa flera personer i samband med det”, säger Boris Iseborn.

Under sommarmånaderna är det stölderna från och inbrotten i husbilar som sticker ut. Tjuvarna väljer ut husbilar på rastplatserna och arbetar tyst när de bryter upp dörrarna. Ofta sker brotten på natten när ägarna sover och därför upptäcks de inte förrän på morgonen. Det som stjäls är ofta kontanter, kameror, pass och andra värdehandlingar som förvaras i bilens förarhytt.

I ett samarbete mellan polisen och Trafikverket har rastplatserna längs E6 setts över när det gäller till exempel belysning och växtlighet. Även förebyggande skyltar har tagits fram och satts upp av Trafikverket.

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att kontrollera de fordon som ofta uppehåller sig där samt informera husbilsägarna om risken för stölder och hur de kan skydda sig.

Tre tips från polisen för en säkrare husbilssemester

• Välj hellre campingplatser för övernattning i stället för rastplatser.
• Lägg inte värdesaker i framsätet eller på instrumentbrädan. Förvara dem hellre där ni sover.
• Parkera alltid på väl synliga och helst upplysta platser.

Rulla till toppen