Polisen: Dessa regler gäller för vinterdäck

Publicerad: 2017-11-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Det drar ihop sig till snö och is även i södra Sverige. Polisen informerar om vilka regler som gäller och hur vinterdäckslagen ska tolkas. Det är polisman på plats som avgör vad som är vinterväglag.

Hösten har varit ganska mild i stora delar av Sverige men nu går vi helt klart mot kallare tider. De som inte redan skiftat om till vinterhjulen bör göra det snart för att inte bli överraskade av snö och is – samt långa köer till däckverkstäderna.

I ett inlägg på Facebook som cirkulerar just nu repeterar polisen vad som gäller. Regler, råd och tolkningar av vinterdäckslagen som vi gärna återger. Glöm heller inte att det är polisen på plats som avgör vad som räknas som vinterväglag.

 

SNART ÄR VINTERN HÄR

Den ständiga och återkommande frågan – när ska man byta till vinterdäck? Givetvis hellre för tidigt än för sent så var ute i god tid. Nedan följer information och begrepp som är bra att känna till.

 

VINTERDÄCK

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck OM det är vinterväglag ute.

Är det strålande sol, varmt i luften, och inte en tillstymmelse till vinterväglag så kan du på självaste julafton köra med sommardäck.

 

VINTERVÄGLAG

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

Vägrenen = del av väg vid sidan av körbanan.

 

DUBBDÄCK

Får användas mellan den 1 oktober och den 15 april, men får också användas innan och efter nämnda datum om det ÄR eller BEFARAS bli vinterväglag.

Väntas snöstorm på midsommar så får alltså dubbdäck användas.

 

DUBBAT ELLER ODUBBAT

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

 

Läs mer om vinterdäck på polisens hemsida. 

 

Polisen: Dessa regler gäller för vinterdäck
Och glöm nu inte att ta det försiktigt. Ta god tid på dig i vintertrafiken och räkna alltid med längre restid, jämfört med på sommaren.
Rulla till toppen