Extra lyx med ugn i ditt fritidsfordon

Publicerad: 2023-11-17   Uppdaterad: 2023-11-16

Med ugn i campingfordonet behöver du inte begränsas av färdigmat och pasta utan kan lyxa till det med gratänger, bakverk och hembakat bröd. Så här löser du ugnsfrågan on the go.

Den som funderar på att montera ugn i husvagnen eller husbilen måste undersöka om en sådan verkligen får plats. Grundförutsättningarna handlar om att det finns befintliga skåp som kan byggas om till annat, vanligtvis ett kläd- eller underskåp eller att det finns plats för att skapa ett nytt separat utrymme. För att garantera ugnens funktion måste den monteras i ett fristående skåp som är avskilt från omgivningen. 

Det får inte finnas några ventilationshål ut i bodelen, eller in i andra skåp eftersom det då kan läcka ut oförbränd gas som därmed blir både brandfarlig och en risk för din hälsa. 

Dessutom kan oönskade ventilationshål och luftdrag påverka brännarens funktion, helt enkelt att gasolen inte förbränns korrekt och att det samlas gas eller sot runt ugnen.

OG 3000
Inbyggnadsugnen OG 3000 från Dometic.
OG 2000
Modellen OG 2000 är en populär mindre ugn från Dometic. Det finns ytterligare en liten ugn från samma tillverkare, OV 1800 på 18 liter. 

Installatören måste montera ett gasspridningshål, så långt från gasbrännaren som möjligt och ansluta en avledningsslang för att garantera att oförbränd gas leds utanför husbilen, förslagsvis bakom skåpsmontaget rakt ner under fordonet.

– Det är viktigt att ugnen monteras i ett skåp som är tillräckligt stort enligt monteringsanvisningen, säger Michael Hammar, teknisk support på Thetford Scandinavia. 

Orsaken är att det måste finnas plats så att luft kan passera mellan ugnens hölje och det omgivande skalet utanför. Om skåpet inte är tillräckligt stort kan det resultera i överhettning och risk för brand. Utrymmet och dess material måste tåla en temperaturökning på 65° utöver omgivningstemperaturen enligt vedertagen standard. 

Det innebär att om det är 30° varmt i fordonet måste skåpet klara av en temperatur på 95°C för att anses vara lämpligt och säkert för en installation.

Av den anledningen ställer flera tillverkare en rad monteringskrav: ugnen ska monteras i ett träskåp för att klara temperaturökningen, skåpet ska tåla en belastning på 20 kg, det vill säga vikten av ugnen och föremål/mat som placeras inuti och installatören måste respektera minimiavstånden mellan ugn och det omkringliggande skalet.

Du får heller inte montera ugnen själv, om du inte har sådan expertkunskap utan måste vända dig till en fackman som har god kännedom om gasolinstallationer. En ytterst viktig aspekt då tillverkaren kräver ett sådant montage för att ugnsgarantin ska gälla.

Thetford
Thetfords minsta ugn för inbyggnad, 420, kräver bara ett installationsutrymme på 580 x 336 x 420 mm (djup/höjd/bredd). Om ugnen placeras ovanpå ett kylskåp behövs ett höjdutrymme på 370 mm. I övrigt samma mått. 
Omniaugn
Även en Omniaugn ger fina matlagnings- och bakmöjligheter på resan. 

Är det värt att eftermontera en ugn?  Det kan såklart ingen annan än den som äger fordonet svara på. Fördelen med att ha tillgång till den är att du kan tina frusen mat, tillaga gratänger och baka bröd samtidigt som ugnen även ger dig möjlighet att grädda bakverk, desserter eller annat sött och gott som sätter guldkant på campinglivet.

Ett alternativ är att skaffa en Omnia-ugn som ställs på gaslågan på spisen. I denna kan du baka kakor och bröd, grädda gratänger och värma bake-off-bröd. Den största skillnaden mellan en Omnia-ugn och en fast monterad ugn är egentligen storleken. 

Det blir märkbart om du ska laga mat till fler än två då Omnia-ugnen kan vara i minsta laget. Denna rymmer omkring 2 liter medan Thetford 420 (vilket är en vanlig ugn som lämpar sig för mindre fordon) rymmer 23 liter, och den större Duplex från samma tillverkare 36 liter. 

Men det är såklart volymen på hela komponenten och inte på ugnsformen som rymmer betydligt mindre. 

– Har du en gång haft ugn i husvagnen eller husbilen är det i princip ett måste att fortsätta med det när du skaffar dig ett annat fordon, säger Gunilla Moberg som Husvagn & Camping träffar på Hälleviks camping utanför Sölvesborg. 

Hon använder framför allt ugnen till att baka bröd till frukost och för att göra smarriga efterrätter. 

– Tänk dig själv att kunna servera goda fruktpajer till kaffet. Det kallar jag lyx och något jag värdesätter stort, säger Gunilla Moberg.

Att kunna värma bake-off-bröd sätter guldkant på campinglivet. Här ses en så kallad – före och efterbild.

Vad kostar det? Den största utmaningen är faktiskt inte inköpspriset för själva ugnen. Snarare kan det bli rejält dyrt om du måste bygga om husbilen eller husvagnen eller förändra ett redan befintligt utrymme. Det kan också bli kostsamt om installatören tvingas demontera inredningen för att komma till utrymmen för gasolrörsdragning och elinstallation. 

De flesta gasugnar har nämligen en elektrisk tändfunktion vilket kräver framdragning av 12-voltsspänning. Den minsta ugnen från Dometic, OG 2000 (20 liter), kostar drygt 12 000 kronor och den större OG 3000 från samma tillverkare 13 500 kronor. 

Thetfords gasolugn 420 kostar 7 500 kronor och deras Duplex är en femhundring dyrare. 

Utöver inköpspriset tillkommer installations- och monteringskostnader på 10 000–20 000 kronor beroende på vilka behov som uppstår av demontering och installation.

 Billigast av allt är givetvis en Omniaugn som kostar strax under femhundra kronor. Vill du däremot köpa ett Omnia Kit med silokonform, galler, bag och grytlappar får du räkna med 1 300 kronor. 

Rulla till toppen