flimrande ledlampor / av mange76

 • 25 svar
flimrande ledlampor
2018-09-10 kl 19:31

Runt soffgruppen i vagnen finns det det 22 glödlampor där varje lampa är på 4w. Batteritjuv tänkte jag och bytte ut alla till led. Varje ledlampa ligger på 0.2w (eller 0.5w, är lite osäker).

När jag sen tände på lysknappen tändes alla 22 ledlampor, men de flimrande litegrann. Samt att det surrar någonstans ifrån. Med de vanliga glödljusen flimrande eller surrade inte.

Tänker att systemet är anpassat efter 4w x 22=88w, och med ledlamporna blir det betydligt mycket lägre.

Vagnen är en hobby 540 -03, och har batteri och laddare.

2018-09-12 kl 08:35

Alla LED flimrar. Det ingår i konstruktionen. Men normalt sett så snabbt att man inte tänker på det när allt står stilla.

Om du bara släpper ström på lamporna (ingen dimmer eller liknande), så bryr sig inte strömmen om vilket effektbehov lamporna har.

Kan du möjligen få någon interferens med något annat ljus, som förstärker flimmerintrycket? Var surrar det?

2018-09-12 kl 19:12

Nä alla LED flimrar inte. De som flimrar matas med växelström eller har dåligt drivdon/dimmer. en vanlig LED-strip består oftast av 3 dioder i serie med en resistor. Matas de med liksspänning flimrar de inte.
Frågan är om TS har dimmer. De Hobbyvagnar jag har skruvat i som har ljusslangen med vanliga lampor har ingen dimmer.
Då återstår nätdelen/laddaren. De blir ofta dåliga och mest troligt är det den som låter.
Tar man spänning direkt från batteriet så brukar LED flimra då laddaren pulsladdar batteriet.
På nyare Hobbyvagnar, från 08 och framåt vet jag batterikretsen är helt bortskiljd från vagnen när 230v är anslutet och batteriet laddas. Drar man ur 230v så skifter ett relä över till batterimatning.
Många Hobby som såldes utan batteri har dock oftast en enklare laddare kopplad direkt mot batteriet och vagnen drivs samtidigt som den laddar.
Kolla upp hur det ligger till i din vagn.

2018-09-12 kl 22:43

Som David skriver - LEDs flimrar inte "by default"... Det finns inget i konstruktionen som gör att en LED förväntas flimra.

De som "flimrar snabbt" är sådana som intensitetkontrolleras mha PWM (pulsbreddsmodulation). Men det är med frekvenser långt utanför vad mänskliga ögat klarar av att uppfatta.

Låter som mer troligt i så fall att laddaren får lamporna att flimra lite... LEDar reagerar snabbare än vad glödtråd gör.....

2018-09-12 kl 22:58

OK, alla konstruktioner med LED där man vill ha hög ljusstyrka flimrar. Jag tänkte inte gå in på de tekniska detaljerna, för det kändes som om det kvittade, men har vi nu börjat, så.

Att de flimrar beror på att man driver dem med pulserande likström. På så sätt kan man driva en mycket högre ström genom en LED än vad den skulle tåla, om strömmen var kontinuerlig. Det mänskliga ögat minns bara när den är tänd, och ser en ljusstark diod, men ignorerar de släckta perioderna.

Man kan konstruera LED-belysning som drivs med konstant ström. De flimrar bara om drivspänningen, som alltså är tänkt att vara konstant, varierar.

Som redan konstaterats ovan kan det vara fallet. Jag har inte haft isär någon enkel LED-remsa på senare år. Förekommer de utan något drivdon?

2018-09-13 kl 06:30

Japp de finns vanligen för 12v eller 24v. Använder man dem i hemmet kopplat så har man ett drivdon av någon form. Många är riktigt dåliga och det blir flimmer. Men kopplar du i husvagnen så har du redan 12-14vdc och behöver inget drivdon. Tittar du noga på bilder av LEDstrips så ser du tydligt resistorn mellan dioderna.

2018-09-13 kl 10:14

OK. Då tycker kanske tillverkarna att dagens LED har så hög verkningsgrad att de kan strunta i de pulserande drivdon, som man fortfarande använder exempelvis i bilars bak- och bromsljus.

2018-09-13 kl 17:17

Får dra på mig skämskudden lite nu. Men tydligen så var inte ljusrampen som går runt u-soffan ens inkopplad på batteriet. När jag drar ur 220 sladden från vagnen slocknar den.

Tror att kablarna från ljusrampen går in i laddaren och hur den är byggd har jag ingen aning om. Så det kanske förklarar flimret?

2018-09-14 kl 06:26

Hade du fortfarande ljus i resten av vagnen när du drog ur sladden? På en del Hobbyvagnar slocknar allt och man får trycka på huvudbrytaren för att få igång den på batteri. Men det gäller nog främst lite nyare. De som har en panel med knappar innanför dörren. De är dessutom begränsade i hur mycket som kan lysa på batteridrift. Går att ändra genom att flytta en bygel i elcentralen.

2018-09-14 kl 15:10

Jag upplevde samma bekymmer i en 495 -97 när jag bytte till ledlampor. Det visade sig att "ljusrampen" runt soffgruppen matades från en transformator med 220V AC på primärsidan och 12V AC på sekundärsidan.

Att den har en egen transformator förklarar varför lamporna slocknar när du drar ur 220V från vagnen. Att lamporna blinkar beror på att det är 12V AC och inte 12V DC på sekundärsidan.

Jag löste detta problem genom att mata ljusrampen direkt från husvagnens 12V-system istället!
(I min husvagn sitter transformatorn i garderoben.)

2018-09-14 kl 17:52

Inga andra lampor förutom ljuslisten runt soffan slocknar när jag drar ut 220 kabeln. Känner att jag kan leva med den släckt om jag nu fricampar, finns ju andra lampor.

Sen kanske det är krångligt att koppla på ljuslisten till 12v. Kablarna från ljuslisten går in i laddaren och jag har ingen aning om hur jag isåfall ska koppla om.

2018-09-15 kl 16:20

apersson850 skrev:
OK, alla konstruktioner med LED där man vill ha hög ljusstyrka flimrar. Jag tänkte inte gå in på de tekniska detaljerna, för det kändes som om det kvittade, men har vi nu börjat, så.

Att de flimrar beror på att man driver dem med pulserande likström. På så sätt kan man driva en mycket högre ström genom en LED än vad den skulle tåla, om strömmen var kontinuerlig. Det mänskliga ögat minns bara när den är tänd, och ser en ljusstark diod, men ignorerar de släckta perioderna.

Man kan konstruera LED-belysning som drivs med konstant ström. De flimrar bara om drivspänningen, som alltså är tänkt att vara konstant, varierar.

Som redan konstaterats ovan kan det vara fallet. Jag har inte haft isär någon enkel LED-remsa på senare år. Förekommer de utan något drivdon?


Nej, mänskliga ögat mins inte bara den tända perioden och ignorerar den mörka... Men mänskliga ögat uppfattar inte tillräckligt snabba förlopp... Detta nyttjas vid dimning av just LED-ljus (idé fall man inte har strömstyrning), då man pulsbreddsmodulerar med en frekvens som är snabb nog för att inte uppfattas. Skulle det vara så att ögat bara skulle uppfattat de tända perioderna skulle man inte kunnat dimma LED på det sättet. Istället uppfattar vi ungefär en genomsnittlig effekt av det till ögat infallande ljuset.
I vanliga "konsumentsammanhang" så är det oftast mänskliga ögat som spelar roll, i den delen av ljusbranchen jag jobbar som riktar sig mycket mot film/TV så är det höghastighetskameror etc att ta hänsyn till också, så då måste man, om man inte går på spåret med strömstyrning, pulsbreddsmodulera med mycket högre frekvens.

En riktigt strömstyrning för LED är inte beroende av inspänningen (givet att den är inom de intervaller man designat för så klart). (Och då räknar jag inte ett vanligt strömbegränsningsmotstånd som "styrning".)

I det här specifika fallet låter det dock mer, som någon redan nämt, att det sitter en AC/AC transformator som gick till det gamla glödljuset, där glödtråden är seg nog att inte flimra, om man då kopplat på LED-ljus som är gjort för t.ex 12V DC (det finns LED-ljuskällor som är designade för AC också) så kommer de att tändas och släckas en hel del, och med en frekvens som är ganska låg (nära vad vi klarar av att uppfatta), strömvariationerna kan i sin tur få både ljuskällor och transformatorer att låta.

Kuriosa: på konventionella glödtrådsljuskällor kunde man få liknande effekt om man hade framkantsdimmer, då glödtråden vibrerade av strömspikarna när dummern slog till eftersom den inte gjorde det i nollgenomgången. I scensammanhang pratade man ofta om filamentringningar i sina PAR-kannor.

2018-09-16 kl 19:54

Det verkar som att min ljuslist går via en transformator. På något sätt är det kopplat så att den slocknar när man drar ur 220v kabeln. Är det krångligt att komma förbi denna transformator så att jag får ljuslisten på 12v direkt?

2018-09-16 kl 20:56

Vad bytte du den till? Är det nån LED-tejp eller vad är det? Om den ska gå på 12VDC bör du kunna (men viss friskrivning för ifall den inte tål den fulla spänningen av det fulladdade batteriet) koppla den via en säkring till batteriet (ungefär som du gjorde med 12V-uttaget i nån annan tråd).

Om det var flera glödljuskällor där innan kan det varit så att de tyckt att det varit stor risk att den skulle stå och dra ur batteriet och att den därför varit kopplad bara till 230VAC.

2018-09-16 kl 21:13

Initialt satt det 22st glödljus runt soffgruppen. Ersatte dessa till 22st ledlampor, tror de har sockeln Ba9s. Både glödljuset och led:en fungerar, men bara när kabeln är i.

Alltså jag tror att lamporna drivs med 12v men nånstans verkar ju det krävas att 220 kabeln är i.

2018-12-12 kl 16:30

Vagnen jag har köpt nu har ett herrejösseselsystem i garderoben. Det innehåller också en omvandlare från 230 VAC, men till reglerad 12 VDC. Finns inget batteri inkopplat går det att köra den här vagnen med belysning på 12 V bara 230 V sladden är instoppad. Finns batteri kopplar den över till batteridrift när 230 V försvinner. Den har också en batteriladdningsmodul som börjar ladda batteriet när 230 VAC finns, eller om solpanelerna ger ström, eller om bilen ger 12 V (motorn är igång). Bilen kan också direktdriva 12 V ut bara den är ansluten.
Dessutom finns en manöverpanel för elsystemet, med RS-485-kommunikation, innanför dörren.

För 230 V finns två separata intag. Ett för batteriladdning och golvvärme, det andra för pannans elpatroner.

Den förra vagnen hade ett batteri, en lös batteriladdare och uttag för 230 V, som förstås bara fungerade om 230 V var anslutet.

Det kan alltså vara extremt olika hur elsystemen ser ut i olika vagnar.

2018-12-12 kl 17:15

mange76 skrev:
Det verkar som att min ljuslist går via en transformator. På något sätt är det kopplat så att den slocknar när man drar ur 220v kabeln. Är det krångligt att komma förbi denna transformator så att jag får ljuslisten på 12v direkt?


Förmodar det sitter en trafo i intaget.

Hobby i slutet på 80 och i början på 90 talet (och ev senare) hade lite olika kopplingar. Det ena var att all glödbelysning fungerade när kabeln var i och det andra var att bara sängbelysning, toa och kök och belysning över bord fungerade när kabeln var ur (inget annat som var strömkrävande fungerade när kabeln var ur). Mysbelysning gick på den inbyggda trafon eller laddaren.

På toan var det förr både 12 och 220V lampor i hörnarmaturen (tar man bort plastkåpan så är det märkt därunder, inte alla var kopplade på 220V om det sitter bara ett påslag, sitter det ett dubbelpåslag så är båda kopplade).

2018-12-12 kl 18:01

apersson850 skrev:
Vagnen jag har köpt nu har ett herrejösseselsystem i garderoben. Det innehåller också en omvandlare från 230 VAC, men till reglerad 12 VDC. Finns inget batteri inkopplat går det att köra den här vagnen med belysning på 12 V bara 230 V sladden är instoppad.

Det kan alltså vara extremt olika hur elsystemen ser ut i olika vagnar.


Verkar som dom flesta sydliga tillverkare sparar in på Batteri då det räknas som "tillval".

Och skapar system där allt går att drivas med 220-30V om man inte vill ha batteri, dom föreskriver också att det endast är AGM Batteri som gäller och inget annat (den inbyggda laddaren är tydligen bara anpassad för denna typ).

Dom utgår mer från att alla står kopplade till 220-230V.

Och påpekar att man tänker på det maxuttag som då gäller.

2018-12-12 kl 18:58

Tycker det verkar som de allra flesta endast använder nätanslutning. Många använder inte gasen heller. Så kan man spara några slantar där så gör folk det.
Jag själv använder nätanslutning i nödfall endast.
Kommer väl bli ändring på det när AC:en monteras om någon vecka.

2018-12-12 kl 23:08

Jag använder allt möjligt, beroende på var jag är. Ibland finns 230 V från nätet. Ibland blir det elverk. Ibland bara 12 V.
Alla möjligheter finns dock i vagnen jag köpte nu, inklusive en omkopplare för gel- eller syrabatteri.

2018-12-14 kl 07:26

Står mest med 230V, men skulle aldrig vilja ha en vagn utan batteri.

Stannar ju ofta över natten på godtyckligt ställe, eller slappar en stund några timmar när man väntar på färja eller så, då vill man ju kunna ha lite tillgång till 12V.

2018-12-14 kl 08:40

Jag håller med, även om man i teorin kan leva på bilens batteri en stund då.

2018-12-21 kl 22:16

Ursäkta en fråga om batterierna, apersson nämner omkopplare mellan Gel och Syrabatterier... jag vet lite hur gel funkar en hel del om syra, men vad är den stora upplevda skillnaden mellan gel och syrabatterier?

2019-01-07 kl 13:45

Fritt ventilerade batterier (syrabatteri) avger gas vid laddning. Den ventileras via korkarna, eller (för fritidsbatterier) via ventilationsöppningar, dit man kopplar slangar, så man kan bli av med gaserna utanför fordonet.
Sådana batterier har utmärkta startegenskaper men är inte så tåliga vid djupa urladdningar.

Gel-batterier har bättre cyklingsegenskaper (urladdningstålighet), men är sämre som startbatterier. De är ventilreglerade, där gasbildningen till största delen tas om hand inuti batteriet. Laddsekvensen är annorlunda, därav omkopplaren på mitt elsystem.

AGM kombinerar god cyklingstålighet med hög startström och intern ventilering. De är syrafyllda, men syran är absorberad i en glasfibermatta.

2019-02-11 kl 02:31

Ett drivdon kan ha en min och max ström .Byter man till led så kan man hamna under min nivå på ström . .

 • 25 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842