Våga vintercampa! Här är de bästa tipsen

Publicerad: 2017-01-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Många ställer undan sin husbil eller husvagn när vintern nalkas. Gör inte det! Campa året runt, även på vintern. Det finns många vinteröppna campingar, och husvagnens eller husbilens fördelar som bostad under resor och utfärder gäller också under vintern. Kom ihåg att allt ordnar sig även om det ser mörkt ut, rätt förberedd klarar du...

Många ställer undan sin husbil eller husvagn när vintern nalkas. Gör inte det! Campa året runt, även på vintern. Det finns många vinteröppna campingar, och husvagnens eller husbilens fördelar som bostad under resor och utfärder gäller också under vintern.

Kom ihåg att allt ordnar sig även om det ser mörkt ut, rätt förberedd klarar du både kyla och mörker. Tänk på att det finns folk som tältar på vintern. 

Med rätt förberedelser och en skopa sunt förnuft kommer man långt även om fordonet inte är optimerat för vintercamping, det vill säga har frostskyddade vattentankar och mycket välisolerade golv, tak och väggar.

Vattnet: Klarar systemet minusgrader?

Vatten fryser vid noll grader. Därför bör man ta sig en funderare innan man lägger ut på vintercamp. Klarar vagnens eller bilens vattensystem flera minusgrader, eller ska man för säkerhets skull låta det vara tomt och istället förse sig med vatten i dunk?

Det beror på hur din vagn eller bil är byggd, men ett tips är att ha vatten i separata dunkar under vintern, inte minst för den som står på säsongsplats. Med vatten i tankarna och ett eventuellt elavbrott kan hela vattentanken frysa till en svårsmält isklump.

Åker man däremot ut med sin vagn eller bil för några dagars vintercamping kan man ha vattnet i vagnens eller bilens tankar och system. Man låter ju inte temperaturen sjunka så mycket att risk finns för frysning. Kom bara ihåg att hålla värmen igång även under tiden ni inte är i fordonet. 

Gasol: Alltid en full flaska redo

Värmen i fordonet kommer från en värmepanna som drivs med el, gasol eller diesel, eller en mix av gasol och el alternativt el och diesel. Om gasolen eller dieselbränslet tar slut orkar vanligtvis inte elpatronerna hålla vagnen eller bilen så varm som man önskar. Istället behöver man elda under pannan med gasol också.

De flesta pannor har därför just den möjligheten, att välja både och. Se därför till att alltid ha minst en full gasolflaska. Det betyder att så fort den ena av två flaskor är tom så byter man ut den mot en full flaska, eller fyller den. Är det riktigt svinkallt kan det vara bra att ta in reservflaskan. 

Gasolen förångas sämre vid sträng kyla och gasol i kompositflaskor förångas helt enkelt inte alls. Välj därför i första hand gasolflaskor i stål eller aluminium inför vintercampingen.

Våga vintercampa! Här är de bästa tipsen

Vettiga vinterprylar

• Snökedjor att sätta på bilens drivhjul (innan man kört fast).
• En ordentlig snöskyffel (det kan komma en halvmeter snö under natten – förhoppningsvis).
• Sopborste, typ piassavakvast (ta bort snön från tak).
• Värmepistol (om något rör eller en slang eller ventil fryser).
• Stege till vagnens, bilens eller tältes tak (att ha koll på tak, komma åt att sopa).
• Extra varma sängkläder (om värmen uteblir).
• Pannlampa (om något slutar fungera så sker det i mörker).
• Klossar att lägga mellan stödben och mark (för att benen inte ska frysa fast).
• Hink (att ta hand om spillvatten i).
• Verktyg (för el, till skruvar och muttrar, hammare/klubba).
• Batteriladdare med underhållsfunktion.

Den här artikeln publicerades i Husvagn & Camping 12/2016. Du kan läsa hela tidningen här.

Rulla till toppen