Nya generationens Aldepannor – och så optimerar du din värmepanna

Publicerad: 2024-04-08   Uppdaterad: 2024-04-10

Aldes senaste värmepannor heter Compact 3030 och Compact 3030 Plus. Hur har ambitionen sett ut under produktutvecklingen – och vad skiljer de nya pannorna mot föregångarna? Aldes produktchef Emil Larsson har svaren.

En frågeställning har varit central under utvecklingen av den fjärde generationen i Compactserien, nämligen: Vad önskar kunderna för förbättringar? Aldes produktchef Emil Larsson utvecklar:

– Våra värmesystem sitter i både små och stora fordon och genom ett gediget arbete med kundundersökningar har vi samlat in en stor mängd feedback. Något vi identifierade hos de med lite större husbilar och husvagnar var önskemålet att ha två olika klimatzoner. Dess-utom fanns det ett generellt ökat intresse från marknaden att kunna duscha i sitt fordon.

Lösningen blev att öka varmvattenberedarens volym från 8,4 till 10 liter och låta värmesystemets glykolslinga dela på sig och gå åt två skilda håll – till två olika zoner med separata temperaturgivare.

– Det möjliggör att ha skilda temperaturer i de olika zonerna, vilket är praktiskt om man exempelvis vill ha det lite svalare där man sover. För mindre fordon erbjuder vi Compact 3030 med en zon, säger Emil och fortsätter att berätta om lösningen för utökade duschmöjligheter:

– De nya värmepannorna saluförs i standardversionen Compact 3030 samt Compact 3030 Plus. Plusmodellen har inbyggt kontinuerligt varmvatten på fyra liter per minut kontra 14 liter per halvtimme för standardmodellen – utan att behöva en extra varmvattenberedare. Detta möjliggörs tack vare en inbyggd värmeväxlare samt en boostfunktion, som vid behov automatiskt prioriterar uppvärmning av varmvatten, så att det hela tiden finns tillgängligt.

Aldes nya Compact 3030-serie. Till höger: Produktchefen Emil Larsson

Tack vare den ökade volymen på varmvattenberedaren har även standardmodellen förbättrats när det gäller tillgång på varmvatten; den rymmer 20 procent mer än föregångaren. De nya värmepannorna har dessutom fått ett mer användarvänligt gränssnitt i man-överpanelen och fler smarta funktioner genom en uppgradering av Alde Intelligent Climate Technology (ICT).

– Genom ICT uppnår vi automatiskt mjuka och effektiva temperaturövergångar. Det möjliggörs genom att värmepannan själv beräknar om den behöver höja effekt-nivån eller ej för att nå den valda temperaturen. I och med uppgraderingen är Compact 3030-serien ännu bättre på att hålla konstant temperatur i fordonet, förklarar Emil.

Totalt har det tagit två år att utveckla den nya serien – från prototyp till färdig panna. Under 2024 kommer även Plusmodellen att lanseras på bred front efter en kortare testperiod. 

ALDE COMPACT 3030-serien

Mått: 310 mm (H), 340 mm (B), 510 mm (L)
Vikt utan vätska: 14,8 kg (standard) respektive 15,5 kg (Plus)
Vätskevolym glykol: 3,5 liter
Vätskevolym färskvatten: 10 liter
Gasoleffekt: 5,5 kW (2 steg)
Eleffekt (230V): 3,15 kW
Total effekt: 8,65 kW
ACC-funktion: Ja, kompatibel med Truma AC


Tips för att optimera Aldepannan

Har du en Aldepanna av modell 3010, 3020 eller 3030? Då har du möjlighet att öka komforten och kanske rent av minska driftskostnaderna. Aldes produktutvecklare Magnus Åkesson bjuder på fem tips för att skräddarsy pannan efter dina behov.
Produktutvecklaren Magnus Åkesson bjuder på tips för att optimera din värmepanna.
1. STARTA VÄRMAREN INNAN ANKOMST

Vad sägs om att välkomnas av en redan uppvärmd bodel när du har varit borta från ditt campingfordon en tid? Via funktionen Delayed start (senarelagd start) har du möjlighet att starta pannan mellan två förinställda tidpunkter. OBS! När denna funktion aktiveras är det viktigt att stänga av värmepannan via av/på-knappen på manöverpanelen. När du sedan kommer tillbaka till fordonet och Delayed start har kört färdigt, startar du värmesystemet på motsvarande sätt.

Gör så här: Tryck på Meny, scrolla ner till Delayed start (för 3020/3010 ska du leta efter en timglassymbol), ställ in starttid, ställ in stopptid och aktivera funktionen genom att välja PÅ.

2. ANPASSA VÄRMEN UNDER DAGEN

Om du vill ha underhållsvärme i ditt campingfordon när du inte är på plats, ska du kika närmare på Day Mode (dagautomatik). Den funktionen låter dig välja temperatur under de tider som du utser i menyn. Ett praktiskt sätt att sänka temperaturen i fordonet om du exempelvis ska åka iväg på en utflykt i några timmar. 

Gör så här: Tryck på Meny, scrolla ner till Day Mode, ställ in önskad temperatur, ange tid för på- och avstängning och välj PÅ.

3. FIXA NATTINSTÄLLNINGAR

Tillhör du skaran som hänger ett tygstycke över manöverpanelen för att slippa ljuset från displayen nattetid? Ett smidigare sätt är att trycka på Meny, scrolla ner till Night Mode (nattautomatik) och välja Manöverpanel mörk. I Night Mode har du även möjlighet att ställa in en särskild natt-temperatur, avaktivera varmvattenproduktionen liksom golvvärmen nattetid samt ställa in eventuell (Truma) AC-utrustning på Silent Mode. Efter att du har gjort inställningarna, kom ihåg att starta funktionen Night Mode genom att välja PÅ.

4. INSTALLERA EN EXTRA GIVARE

Vissa upplever ibland att temperaturen kan skifta på olika ställen i bodelen. Det beror på att temperaturen regleras i enlighet med vad givaren i panelens ram känner av – plus eventuell extern givare. Aldes pannor 3010, 3020 och 3030 är dock kompatibla med dubbla externa givare. Genom att installera en (eller två) extra har du möjlighet att antingen få en jämnare inomhustemperatur, eller ställa in en särskild temperatur på den plats där den extra givaren placeras. Testa gärna några provisoriska platser innan du bestämmer var givaren/givarna ska fästas. Priset för givaren är 350 kronor och den kopplas enkelt in i Aldepanelen.

5. KOMPLETTERA MED BELASTNINGSVAKT

De flesta elstolpar har en 10A-säkring som klarar en total effekt på 2 300 watt. Det är inte särskilt mycket när värmepannan är aktiv och andra elektriska prylar används. Alde belastningsvakt reducerar automatiskt värmepannans eleffekt under de stunder då elanvändningen i fordonet ökar. Det förhindrar att säkringen löser ut när du exempelvis kokar kaffe eller rostar bröd. Belastningsvakten kostar cirka 700 kronor och kopplas in mellan Aldes värmepanna och inkommande 230V-matning.

Rulla till toppen