Primus läkage testare / av hpl

 • 2 svar
Primus läkage testare
2015-07-30 kl 18:08

Vi fick en obehaglig överraskning på vår semester, en helt ny PA11 blev tom på två dagar. Orsaken var en läckande läckage testare.
Vi har en Polar 535 husvagn, den har i likhet med många andra husvagnar av lite äldre modell en läckage testare fabrikat Primus, den typ där man vrider på ett glas innehållande en vätska, då skall det helst inte bubbla.
Glaset var nästan tomt när vi köpte vagnen i fjol, inför årets säsong ville jag fylla det upp så testaren gick att använda. Hos husvagns handlaren inhandlades en kudde med ALDE vätska för läckage testare, inget konstigt att den het ALDE då ALDE ju för något år sedan köpte Primus.
Glad i hågen fyllde jag på vätska och testade, allt var som det skulle vara. Stängde av gasolen igen på flaskan och åkte på semester, öppnade för gasolen och började använda köket, kylskåpet var kopplat till 230v så det var enbart matlagning. Efter två dagar var det ingen gasol i flaskan. Skulle jag av misstag ha fått en halvtom flaska? Nå jag ville kolla om det hade uppkommit ett läckage i systemet. Så jag kollade att allt var avstängt inne i vagnen och skulle så testa. Dröm om min förvåning när jag upptäckte att glaset var helt tomt på vätska, var hade den tagit vägen? Jag upptäckte då att glaset hade en mängd fina sprickor, något det inte hade haft innan. Där var boven. Den lokala husvagns handlare hade aldrig sett ett sådant glas förut, men en bekant tipsade mig om en annan firma som tidigare sålde husvagnar och har ett lager av äldre reservdelar, där fick jag två nya glas (Bra att ha ett extra) och en påse med den rätta vätskan. Jag fick samtidigt reda på att ALDES vätska, en glykol blandning, är rena döden för dessa äldre Primus läckagetestare, det skall vara en olja i dem och inte en glykolblandning.
När De kommer hem från semester på Polar skall jag höra vad det är för en sorts olja som skall i, ryktet säger att det är rapsolja, men jag vill gärna vara säker.

Med vänlig hälsning

Hans-Peter Stülten
Nynäshamn
2015-08-03 kl 10:22

Jag har frågat i dag på Solifer Polar om rätt artikelnummer på denna olja, de kände till problemet och gav mig artikelnumret som är 500923. Så nu är det bara att beställa hos din ÅF eller på SoliferPolar om du har en sådan Primus läckage testare.

Med vänlig hälsning

Hans-Peter Stülten
Nynäshamn
 • 2 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206