Solceller till husvagn / av Byggoskar

 • 7 svar
Solceller till husvagn
2019-09-01 kl 18:15

Hej vad är eran åsikt ang solceller till husvagnar? jag läste prec en artikel om det. Är det en investering inför nästa år?

https://www.byggvaror24.se/en-guide-till-solceller-for-husvagn-och-husbil/

Tack för svar

2019-09-01 kl 19:40

Jag har inte haft solceller förrän på vagnen som jag köpte i vintras. De satt där när jag köpte den, begagnad då, alltså.

Om man, som jag, ofta står på ställen där det inte finns ström, är de bra. De förlänger livet på batteriet, så att man utan problem kan glo på TV, ladda telefoner etc., utan att behöva vara rädd för att man snart inte kan pumpa vatten mer.

Ska man bo mycket "off grid", ska man även se till att bilen laddar vagnen på ett vettigt sätt. Då får man dels laddning när man flyttar på vagnen, dels kan man koppla till bilen vid stillastående, om det blir kris.

Jag stod ute en vecka denna sommaren, delvis bakom en grandunge, för det skulle bli varmt. Trots att jag var omsvärmad av ett antal damer, som ville ladda sina telefoner, höll batteriet hela veckan. Eller ja, det var inte riktigt sant, för jag behövde få liv i en laptop också, så elverket gick någon timme eller två också.

Men solpanelerna gör god nytta.

2019-09-01 kl 22:13

Jag monterade en 100Watts panel i början av sommaren och regulator från Victron med bluetooth uppkoppling. Så man ser via mobilen vad den laddar och vad man har för aktuell spänning. Vi har använt den en gång. Annars har vi stått på ström hela tiden. Känns som dom flesta campingar man kommer till har ström. Dock så behöver man ju inte ha strömkabeln i när man har den på garageuppfarten. Batteriet är alltid laddat när man ska ut med den. Känns som man bör nyttja fricamping mer än vad vi gör om det ska vara värt besväret.

2019-09-02 kl 06:22

jag köpte en panel på 110 Watt nu i somras. Jag har den liggande lös så jag kan ställa den optimalt i solen om jag behöver. Vi fricampar inte men då det har varit väldigt fullt på campingarna i år så var det bra att kunna ta platser utan el. Där fanns det oftast plats.

2019-09-02 kl 06:30

Värt att tänka på är också att inte montera paneler direkt mot taket. Det skall finnas utrymme för luftcirkulation under. Panelerna tappar i effekt när de blir varma och sitter de direkt mot taket så värmer man upp taket ordentligt också, med mer värme i vagnen som följd.

2019-09-02 kl 08:48

Ja, det är olika. Tror jag har varit ute med vagnen sex gånger i år. Två gånger hade vi ström.
Fast tre av de gånger vi inte hade det var så korta att det inte behövdes någon laddning alls.

2019-09-07 kl 18:28

Monterade två 90w paneler 2011 (idag ger samma storlek 100w). Till slut kopplat till en Tracer 20 MPPT regulator. Om man oftast står på el, så är fasta paneler rätt onödiga. Då räcker det med någon portabel variant för enstaka fricampingveckor. Vi fricampar nästan alltid och står vi på camping använder vi inte el om vi inte måste för campingens regler. Så om man behöver solceller eller ej beror som andra också skrivit, på hur man använder vagnen. För oss passar det perfekt och vi skulle inte vilja vara utan.

Har en CABBY 515 F3-98 som fro m 2018 dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI 140 Motoroptimerad
 • 7 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842