Svajig värme med truma + gasol / av mange76

 • 7 svar
Svajig värme med truma + gasol
2020-05-18 kl 21:34

Var ute på fricamping i helgen och upptäckte att truma värmaren inte är så jämn när man kör med enbart gasol. När man använder el finns det ju ett termostat där man kan välja lite olika kw lägen. Men med gasol finns det bara ett vred 0-10. Samt vilken fläkthastighet man önskar.

Tände gasolen och drog upp den till ca 8 för att få upp värmen snabbt. Men jag upplevde inte att det blev direkt någon skillnad, det blev typ max låga eller väldigt låg låga.

Men efter en stund blev det ganska varmt och ställde ner vredet till 4. Lät det stå på 4an under natten. På morgonen var det 16c i vagnen och det kändes inte som att truman värmde alls trots att jag såg att lågan var på.

Det lilla inspektionshålet man ser lågan i kan jag kanske se att det inte riktigt är tänt. Är det något man kan rengöra för att få bättre tryck?

2020-05-18 kl 22:57

Om den är likadan som den Truma jag hadei vagnen från 1990, så den två lägen på gasol. Pilotlåga och drift.
Vredet 0-10 styr när den växlar mellan pilot- och driftlåga. Att ställa in ett högre värde gör alltså inte att det blir varmt fortare, utan bara att det blir varmare innan den lägger av. Så du skulle haft den i läge 6 eller så på natten.

Däremot blir det varmt fortare om du kör fläkten snabbare.
Vi hade ingen el i vår, så det kan jag inte jämföra med. Däremot har vi haft vattenburet i övriga vagnar. Det är mycket bättre.

2020-05-19 kl 07:20

Som jag ser det borde det kunna stämma som du skriver, att värmen blir mer ojämn när man kör på gasol, då pannan bara har 2 läger som Apersson skriver. Gasolen ger ju mycket mer effekt än elen och risken blir ju då att temperaturen blir svajigare i vagnen. När pannan uppnår temperatur så slår den av men har fortfarande en del värme att skicka ut då effekten är hög. Så när den stänger av så fortsätter temperaturen öka något innan den sen börjar sjunka igen tills den kommer under inställt "börvärde" (1-10 på vredet) och då drar igång full igen. Med elen så blir inte översvängningen när den uppnåt temperaturen lika stor då det är ett trögare och långsammare (mindre effektstarkt) system.

Nu är detta bara mina killgissningar, men det borde kunna vara så. :)

Det är den stora nackdelen med Truma upplever jag det som, vid lite kyligare väderlek så märker man av att inomhustemperaturen varierar mer upp och ner någon grad.

2020-05-19 kl 15:02

Jag tyckte att den var lite som att elda i en kamin i ett hus. Varmt som fasen ett tag, sen svalnar det igen.

De vattenburna systemen från Alde som jag haft/har i de senaste vagnarna ger ett bättre resultat.

2020-05-20 kl 09:33

Helt enig i din analys Apersson, framförallt då Truman gick på gasol, lite jämnare på el, men inte i närheten av Aldepannan vi har nu.

2020-05-20 kl 11:42

Jag hade, som sagt, ingen el, utan det var gasol eller ingenting i den vagnen.

2020-05-20 kl 18:03

Får prova mig fram helt enkelt....tack för era inputs.

 • 7 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 631 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842