Inreda för vanlife – så gjorde de dröm till verklighet

Publicerad: 2023-11-30   Uppdaterad: 2023-11-28

Det finns de som gör saker och ting lite på känn. Sedan har vi de som utför precis allt by the book. Paret Linnéa Segerström och Alexander Jansson gjorde sin egen grej – och snacka om drömresultat!

Att Vanlife har kommit för att stanna råder det inga som helst tvivel om. Begreppet kan fordonsmässigt närmast jämföras med subkulturen hippie som uppstod under 1960-talet. Alltså små skåpbilar som användes som färdmedel men även som bostäder vid exempelvis musikfestivaler – dåtiden med färgsprakande VW-bussar, nutid med så kallade plåtisar som byggs om efter bästa förmåga. 

Ett par som inte bara tänkte tanken, utan även gjorde slag i saken att bygga sitt eget Vanlifefordon är Linnéa Segerström och pojkvännen Alexander Jansson, bosatta i Rånäs i Roslagen. 

– Vi kikade mycket på YouTube. Dels för att få uppslag, dels för att samla in kunskap och information. Från första titten till att vi gjorde slag i saken tog det nog drygt två år, berättar Linnéa.

Naturligtvis fanns redan färdiga ekipage med i bilden. Men priserna passade sällan eller aldrig. Idén med att köpa en färdig produkt slogs snabbt undan och ersattes av att bygga på egen hand.

Vanlife
Mysfaktorn är hög. Notera exempelvis det ursnygga taket.

Då Alexander tidigare tävlade i motocross fanns så att säga redan ett grundekipage – en Renault Master P3500 från 2012. Den senaste tiden rullade den mestadels som arbetsfordon där han är anställd som snickare. 100 000 riksdaler bytte konton och vips hade de grundplåten att stå på.

– Trots att vi har byggt mycket själva sprängde vi budgeten ganska kvickt. Det som mest sprang iväg kostnadsmässigt var de färdiga köksmodulerna från Ikea, erkänner Linnéa.

På frågan vilka pengar som det totalt kom att handla om avslöjar Alexander att max 40 000 kronor till slut växte till lite drygt det dubbla, 86 000 kronor. Med tanke på slutresultatet är summan trots allt förbluffande modest. 

– Jag har beställt färg, gjort materialval och målat. Det är Alexander som har snickrat, berättar Linnéa.

Linnéa Segerström och Alexander Jansson
Stolta Vanlifebyggare: Linnéa Segerström och Alexander Jansson.
Vanlife dinett
Dinetten och det snygga bordsbenet som Linnéa själv har snickrat till.

Med undantag för det eleganta taket som med sin välvda form ser ut att vara hämtat med kärlek från den marina världen pekar jag på en specifik detalj i bussen och säger: ”Det där var riktigt, riktigt snyggt.” Och är det inte lite typiskt. Det var den enda komponenten i hela möbelsnickeriet som Alexander inte har utfört. 

– Kul att du tycker om bordsbenet. Det är mitt första snickeri någonsin. 250 kronor kostade det oss och benet är betsat i samma kulör som detaljerna på överskåpen, berättar Linnéa och ler stolt.

Från allra första början var det inte alls tänkt att planlösningen skulle bli som den blev.

– Linnéa hade en idé om en sittgrupp bak men det blev till att kompromissa. Vi behövde få plats med bland annat vattentankar och det elektriska. Med en fast säng, som vi nu har, slipper vi dessutom bädda varje kväll, säger Alexander.

Vanlife, brännare
Två utanpåliggande brännare – läckert!

Efter det pekar jag hej vilt och de svarar i tur och ordning unisont: 

– Golvet kommer från Rusta, handfatsblandaren från Ikea, brännaren från danska Klarstein och Kossan, ja den hänger med vart vi än åker. 

Den sistnämnda lilla filuren är ett gosedjur som sitter fastkilat i en konsol på instrumentbrädan. Ni vet en sådan där maskot som många av oss helt enkelt inte kan vara utan. Gullig är bara förnamnet!

Mellan tummen och pekfingret tog det lite drygt 300 timmar innan ax förvandlades till färdig limpa. Med handen på hjärtat är jag övertygad om att vissa välkända husbilstillverkare skulle önska att de hade både Linnéa Segerström och Alexander Jansson på sin lönelista.

Vanlife, handfat och blandare
Handfatsmodulen som innehåller ett dolt, liggande kylskåp och en blandare från Ikea.

Designspråket är estetiskt propert och samtidigt elegant på ett sätt som få så kallade amatörbyggare klarar av att skapa helt på egen hand. Hade jag kommit från en stor känd dagstidning för att sätta betyg, ja då hade de fått fem flygfän för sitt läckra Vanlifebygge.

– Överskåpen var riktigt jobbiga att få till och det beror på att det inte finns några raka väggar. Samtidigt vet jag nu hur jag ska göra, så bygger vi en ny Vanlife i framtiden tar det nog bara halva tiden att få till den, säger Alexander. 

Det är inte bara i bodelen som allt ser ut att vara synnerligen genomtänkt. Även under sängen där el och gasol finns är det smakfullt inrett, och allt är så att säga på sin plats. Färskvattentanken och spillvattentanken rymmer 96 respektive 46 liter. En dieselvärmare ser till att de inte fryser de nätter då kvicksilvret behagar sjunka. På taket sitter solceller (180 watt). En nog så viktig komponent då både Linnéa och Alexander förespråkar det fria livet framför att vara kopplade till en elstolpe på en campinganläggning.

Vanlife, vattentank
Vattentanken är applicerad under sängen.

– Sedan har vi denna, säger Linnéa samtidigt som hon försiktigt lyfter på ena dynan vid dinetten.

 Aha, en portabel toalett, alltså en Porta Potti.

– Nu pratar vi yttersta, yttersta nödfall. Och den som gör något i den måste också tömma. Så är reglerna, förklarar Linneá bestämt.

Även kylskåpet visar sig vara en undangömd beståndsdel. Drar först ut kökslådorna, som är magnetlåsta, men icke sa Nicke. 

– Det fick inte plats där. Titta under handfatet, säger Alexander och pekar bortåt. 

Vanlife TV
 Jodå, även tv finns.

Och mycket riktigt, ett liggande kylskåp – smart, smidigt och elegant dolt. Tydligen har de tänkt på allt. Eller? De har redan tagit premiärturen, men snart stundar mandomsprovet. En längre tid på Gotland tillsammans med vänner och bekanta.

Då kan de också bli varse om vad som fungerar och kanske inte ”lirar” till hundra procent. En förbättring avslöjas redan innan avfärd till den populära semesterön. Fast inte inom begreppet användarvänlighet, här handlar det mer om attityd.

– Funderar på att utrusta den ena bakdörren med en stege, naturligtvis mattsvart. Tror att det kommer att se fräckt ut, avslutar Alexander samtidigt som han lägger till ett brett leende.

Fotnot: Vi ni läsa mer om Linnéa Segerström och Alexander Jansson? Följ dem på @Projectrenaultmaster  (Instagram och TikTok). 

Rulla till toppen