Klokt med kort på långresan

Publicerad: 2012-07-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Ska du campa utanför Sveriges gränser kan ett campingkort vara en smart investering. Kortet kan användas både  som  rabattkort och som ersättare för ditt pass. I Sverige är lite färre än hälften av alla campingplatser anslutna till organisationen SCR, Sveriges Camping- och stugföretagares riksorganisation, och kräver att gästerna kan visa upp ett giltigt campingkort. Reser...

Ska du campa utanför Sveriges gränser kan ett campingkort vara en smart investering. Kortet kan användas både  som  rabattkort och som ersättare för ditt pass.

I Sverige är lite färre än hälften av alla campingplatser anslutna till organisationen SCR, Sveriges Camping- och stugföretagares riksorganisation, och kräver att gästerna kan visa upp ett giltigt campingkort. Reser du ut i övriga Europa ser det lite annorlunda ut. Oftast räcker det med att du kan visa upp en giltig identitetshandling, som ditt pass eller ditt körkort. Men det förekommer även att de vill att du kan uppvisa ett internationellt campingkort. Dessutom vill en del campingplatser behålla någon form av identitetshandling under hela eller delar av din vistelse. Då kan det kännas säkrare och mer praktiskt att lämna ifrån sig ett campingkort istället för ett pass eller körkort. Ditt pass och körkort kan du behöva till annat, som att visa upp vid exempelvis en trafikkontroll eller ett bankärende.
De två vanligaste campingkorten i Europa är Camping Card International och Camping Key Europe. Det sistnämnda ersätter från och med i år Camping Card Scandinavia, som bara kunde användas i de skandinaviska länderna. Båda korten fungerar som identitetshandling, innehåller en försäkring samt ger vissa förmåner. Det kan vara billigare campingavgift, rabatt på färjor, motorvägar, restauranger och turistattraktioner.

Klokt med kort på långresan

Camping Card International
Kräver att du är medlem i en klubb med anslutning till AIT, FIA eller FICC. Ger rabatt på drygt 1 500 campingplatser i Europa. För att enkelt hitta dessa campingar finns en gratis app att ladda ner till din mobiltelefon.
Identitetshandling: Ja
Pris: 110 kronor. Kortet utfärdas i Sverige av av Motormännens Riksförbund, Caravan Club och Sveriges Motorcyklister.
Försäkring: Resesällskap på högst 11 personer är försäkrade mot ansvarsskyldighet på campingplatsen. Se hemsida för mer detaljer.
Hemsida: www.campingcardinternational.com

 

Klokt med kort på långresan

Camping Key Europe
Ett samarbete mellan campingorganisationerna i Danmark, Finland, Norge och Sverige samt motororganisationerna ADAC och ANWB i Tyskland respektive Holland. Kortet ger rabatt på cirka 1600 campingplatser i Europa.
Identitetshandling: Ja
Pris: 150 kronor om du beställer via Camping.se och 140 kronor om du köper kortet direkt på en SCR-ansluten campingplats.
Försäkring: Gäller vid skador som kan inträffa på campingplats, ställplats för husbilar, hotell eller i hyrd stuga. Se hemsida för mer detaljer.
Hemsida: www.campingkeyeurope.com


Fler sätt att få rabatt:

Rabatt under lågsäsong
Reser du under höst eller vår finns pengar att spara med hjälp av Camping Card ASCI och Camping Cheque. Det ena är ett rabattkort medan det andra är förbetalda checkar eller laddade kort som du lämnar som betalning.

Campingcard ACSI
Ger ett rabatterat pris på olika campingplatser i 20 europeiska länder under lågsäsong. Visar du upp kortet i receptionen får du betala 12, 14 eller 16 euro per natt.
Pris: 13,95 euro eller 9,95 euro om du beställer en prenumeration på minst två år.
Hemsida: www.campingcard.se

Camping Cheque
Ett stort antal campingplatser i Europa godkänner Camping Cheque som betalning, främst under lågsäsong. Det är förbetalada checkar som kostar 115 kronor styck och används som betalning för en övernattning för två personer inklusive el. Det går även att köpa kort som du laddar med ett visst belopp, ungerfär som ett kontantkort till en telefon.

Hemsida: www.campingcheque.se

 

Rulla till toppen