Regler om tung husbil med B-körkort i Norge

Publicerad: 2016-09-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Är det sant att de svenska körkortsreglerna som ger rätt att köra personbil klass II tyngre än 3,5 ton med B-körkort inte längre godtas i Norge? Husvagn & Camping har tagit reda på vad som gäller. Efter att Transportstyrelsens experter på området varit i kontakt med EU-kommissionen och utrett frågan står det klart att det...

Är det sant att de svenska körkortsreglerna som ger rätt att köra personbil klass II tyngre än 3,5 ton med B-körkort inte längre godtas i Norge? Husvagn & Camping har tagit reda på vad som gäller.

Efter att Transportstyrelsens experter på området varit i kontakt med EU-kommissionen och utrett frågan står det klart att det påståendet är fel. Alla medlemsländer i EU/EES har förbundit sig att respektera de körkortsregler som gäller i andra medlemsländer. I detta fall handlar det om ”Grandfathers right”*.

Karin Mikaelsson och Hans Cassepierre på Transportstyrelsen gick i går ut i Sveriges Radio P4 med beskedet om att Sveriges undantagsregler gäller i alla länder inom EU/EES – det vill säga även i Norge.

Samma fråga dök upp 2010, då Dagfinn Moe på norska statens vegvesen valde att förklara de svenska övergångsreglerna som ogiltiga i Norge. Läs artiklen här.

 Fortfarande kan det vara knepigt att få den kontrollerande polisen att acceptera de svenska bestämmelserna och den som har en personbil klass II får en enklare resa både i Norge och inom EU om han eller hon skaffar sig C-behörighet.

 *Körkort B utfärdat före den 1/7 1996 ger innehavaren rätt att köra personbil oavsett fordonets totalvikt.
Man tar helt enkelt inte bort behörigheter när nya fordonsklasser uppstår eller ändras. (inte i Norge heller).

 Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen