Vi kollar in husvagnar för max 200.000 kronor

Publicerad: 2018-02-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Husvagnar för de som vill prova på campinglivet eller de som har campat i ung ålder och nu ämnar göra comeback för en rimlig peng. I detta fall max 200.000 kronor. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

Större, lyxigare och dyrare. Vi ska inte dra alla rullande bostäder över en kam men det är uppenbart att husvagns- och husbilscampandet har skenat iväg mot skrymmande fordon med glitter och glamour. Vad hände med det där lilla enkla med tak över huvudet och ha hela världens äventyr framför sig? Jo, dessa husvagnar finns också och det är dem vi ska titta på nu. Som nykomling i husvagnslivet borde man vilja prova på camping utan att bli ruinerad. Hålla i plånboken vill nog gärna det unga paret också göra. För att inte tala om de unga barnfamiljerna.

Visst, man behöver inte köpa nytt då begagnatmarknaden erbjuder så många fler alternativ. Av erfarenhet vet vi dock att många önskar campingfordon som ingen annan har ”bott in”. Vad är då för typ av husvagnar som finns under 200 000 kronor? Jo, de är enkla att handskas med på väg, eftersom vikten är låg och karosstorleken liten. I och med detta blir de även omkomplicerade att rangera. 

Hur står det då till med utrustningsnivån? Handlar det bara om ett tomt skal med skral värme, där de fasta sängarna lyser med sin frånvaro? Nix, no! Grundutrustningen är inget de behöver skämmas för. Här finns luftburen värme från Truma, kylskåp runt 100 liter, duschmöjlighet, luftcirkulationssystem i överskåpen, inbyggda skenor för förtält, isolerade dubbelglasfönster och glasfiberförstärkt tak för att nämna något. Ok, visst skiljer sig varumärkena och modellerna åt gällande utrustningsnivå samtidigt som designen inte är hämtad från det allra senaste på ritbordet. Men faktum kvarstår – vi kan fortfarande få oerhört mycket husvagn för en rimlig slant trots att de är sprillans nya.

Vi kollar in husvagnar för max 200.000 kronor
Inom Dethleffs sortiment under 200.000 kronor finns tre modeller med långbäddar. Här ses c´go 515 RE med rejäl sittgrupp.

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ

Då husvagnarna i detta fall är sprillans nya behöver vi inte gå husesyn för att leta efter läckage eller andra brister. Istället kan vi fokusera på de tre viktigaste frågorna – vilken planlösning önskas, vilken typ av säng önskas och hur många sovplatser? Visst kan även varumärket och dess andrahandsvärde spela in när det blir hög tid för försäljning. Var även beredd på att all lyx inte finns inom ramarna för 200 000 kronor.

EKONOMISK KALKYL

Vi leker med tanken att ni har funnit favoritvagnen. På prislappen står det 190 000 kronor. Vad innebär det då konkret för köparen? Först och främst är kontantinsatsen oftast minst 20 procent, i detta fall 38 000 kronor. Med en ränta på 3,95 procent och en löptid på tio år blir månadskostnaden 1 535 kronor. Sätter vi avbetalningen på fem år ökar månadskostnaden till 2 796 kronor.

VARUMÄRKEN

”Nytt till begagnatpris under 200 000 kronor”, där finner vi på den svenska marknaden 29 husvagnsmodeller fördelat på sex varumärken. Bland dem två lite udda fåglar – den charmiga, droppformade T@B samt Fritidsvagnen som är billigast på marknaden. Övriga fyra: Adria, Bürstner, Dethleffs och Weinsberg, som har varit med länge och alla är mycket populära.

DRAGBIL OCH VIKTER

Vad väger din dragbil och hur många kilo får den dra? På personbilens registreringsbevis finns dessa uppgifter. Är du det minsta tveksam inför vad som gäller har transportstyrelsen.se en smart släpvagnskalkylator. Där skriver du in registreringsnumret på din personbil och detsamma på husvagnen. Grönt ljus innebär ok, gult ljus ok med vissa begränsningar och röd är inte godkänt.

 

Vi kollar in husvagnar för max 200.000 kronor
Klicka för större.
Vi kollar in husvagnar för max 200.000 kronor
Klicka för större.
Rulla till toppen