Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?

Publicerad: 2022-02-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Trots att husbilar kan vara värda miljontals kronor saknar de ofta ett inbrottslarm. Men är larm verkligen nödvändigt, vilka produkter erbjuder marknaden och vad kan man göra för att stoppa tjuven? Husvagn & Camping låter experterna ge oss en larmrapport.

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
Mats Carlsson, Larmtjänst

Under 2020 anmäldes 33 svenskregistrerade husbilar med Fiat-chassin stulna, och ytterligare ett antal modeller byggda på andra chassin. Merparten av dem saknade ett externt inbrottslarm.

Det berättar Mats Carlsson, utredningsinspektör på den branschgemensamma organisationen Larmtjänst, som bekämpar försäkringsrelaterad brottslighet och stödjer försäkringsbolagens utredningsverksamhet.

– Man ska ha klart för sig att tjuvarna ligger långt fram när det gäller tekniken i bilarna, i vissa fall faktiskt parallellt med tillverkarna. Det innebär att brottslingarna kan manipulera startspärrar och andra stöldskydd på några få minuter. Ett externt inbrottslarm kombinerat med mekaniska extralås är ett mycket bra komplement. Kan man dessutom koppla larmet till en mobiltelefon är det optimalt.

I sin yrkesroll har Mats fått se exempel på hur sårbar man är på resande fot, om tjuven slår till vid ”fel” tillfälle.

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
Daniel Lindhgren, KAMA Fritid

– I ett fall hade en man varit nere i Sydeuropa med sin husbil, och där stannat till vid havet för att bada. När han kom tillbaka från stranden var husbilen borta och där stod han med endast badbyxor, handduk och telefon kvar. När man befinner sig utomlands och varken har id-handlingar, kontokort eller någonstans att bo, är man ganska liten på jorden, menar Mats.

Eftersom en husbil har både förarhytt och bodel, liksom flera yttre förvaringsluckor, ställer det vissa krav på larmet ifråga. Men vilka produkter är då att rekommendera? Daniel Lindgren är vice vd på KAMA Fritid och berättar att två larmsystem ur deras sortiment är särskilt populära.

– WiPro III safe.lock och NX-Buddy ger ett bra skydd mot inbrott (läs mer om modellerna här intill, red. anm.). Låt en seriös återförsäljare installera larmet, det kan vara komplicerat om det ska integreras med bilens eget system. Jag vill också rekommendera att komplettera med mekaniska lås som rattkrycka och extra dörrlås till bodelen. Kom även ihåg gaslarm och brandvarnare, dessa komponenter är nog så viktiga för att öka säkerheten, säger Daniel.

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
Mattias Pössl, specialist hos Trygg-Hansa

Till sist ville vi ta reda på hur försäkringsbolagen ser på externa inbrottslarm. Vi frågade Mattias Pössl, som är Trygg-Hansas specialist på motorförsäkringar.

– Larm är både avskräckande för kriminella och en bra skadeförebyggande åtgärd; det är väldigt få tjuvar som stannar kvar när larmet går. Den klassiska rattkryckan är också ett fint komplement till bilens eget stöldskydd. Larm eller andra mekaniska extralås påverkar dock varken premien eller självrisken, säger Mattias, och fortsätter:

– När våra kunder väljer att utrusta husbilen med en spårsändare godkänd av oss, eliminerar det självrisken vid stöld av hela fordonet. Ett exempel på en sådan spårsändare är Spotguard Plus från GuardSystems.

Fotnot: Kom ihåg att låsa alla dörrar, luckor och fönster när du lämnar ditt fritidsfordon.

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
Komplettera gärna larmet med ett mekaniskt lås.
Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?

TVÅ POPULÄRA LARM

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
WiPro III safe.lock

CAN-bus trådlöst larmsystem som skyddar fordonet från konventionellt inbrott med verktyg och tillhörande skada. Systemet ger även extra säkerhet mot de allt oftare förekommande upprepningsattackerna. För basfordon med otillräcklig kryptering av radiosignalerna, kan en upplåsning från ägarens originalnyckel registreras och senare återanvändas. Denna så kallade replay attack förhindras genom att använda en rullande kod. Systemet stänger säkerhetshålet, ersätter fordonets mottagare och styr centrallåset.

Cirkapris 4 700 kr.

Larm: Vad kan man göra för att stoppa tjuven?
Säkerhetslarm NX-BUDDY

Varnar för gas och rök med hjälp av fyra olika detektorer som upptäcker de flesta farliga gaser. Dessutom har systemet kompletteringsmöjligheter för ett brett utbud av tillbehör för säkerhet och inbrott. Trådlös SOS-knapp kallar på hjälp i händelse av överfall eller akut sjukdom. Externa sensorer som varnar om någon uppehåller sig runt fordonet på natten. I kitet ingår propansensor, brandvarnare, narkoslarm, GPS-spårningsenhet samt plottning av resvägar i PC-kartan – under och efter resa.

Cirkapris 5 000 kr.

 

Rulla till toppen