Ledaren i Husvagn o Camping nummer 11 / av hpl

 • 27 svar
Ledaren i Husvagn o Camping nummer 11
2014-10-18 kl 18:02

Hej!

Fick i går det nya numret av H o C i brevlådan, som vanligt med mycket intressant att läsa.
Ulla Carle skriver i sin ledare om polariseringen bland campingfolket, delvis skapat av ställplatsägarna.
Jag tycker också det är väldigt konstigt att man så många ställen säger välkommen till husbils gästerna på ställplatsen, men avvisar husvagns ägarna. Speciellt i de fall där det är den lokala turistnäringen som har varit drivande för att få till stånd ställplatsen.
Har man en idé om att de i husbil är et mera köpstarkt publikum medan vi som åker husvagn är några fattiglappar som inte lägger en krona i traktens affärer? Dåliga ursäkter som att det är ont om plats eller det saknas toalett faciliteter är just det, dåliga ursäkter. De flesta moderna husvagnar har i dag toalett. Ja vår första med toalett var en SMV från -68, så det har funnits länge. Så låt oss gemensamt bojkotta de ställplatser som inte välkomnar alla campister, vara sig de kommer i husbil eller husvagn.
mvh Hans-Peter

2014-10-24 kl 10:48

Håller med ! Det kan kanske ursäktas i vissa stadsnära lägen där det helt enkelt är för trångt, men i huvudsak håller jag med. Varför ställa två grupper med samma intressen mot varandra ?

2014-10-24 kl 17:04

Javisst håller man med. Sen kan man ju undra om det inte husbilsfolket som är "fattiglappar" som inte har råd att stå på en campingplats

2014-10-24 kl 23:22

Jag är glad över alla ställplatser med rimliga priser. Snacket om köpkraft tycker jag vi kan lämna därhän, det är inte relevant.
Orsaken till att många ställplatser inte tillåter husvagnar tror jag är att ägarna inte vill att ställplatsen ska förvandlas till en campingplats med parkerade husvagnar. Medger att en del husbilsåkare "campar" på ställplatserna.
Husvagn med tillkopplad dragbil tycker jag ska tillåtas på ställplatser om det finns plats och att de sanitära anordningarna fungerar för husvagnar. Inga parkerade husvagnar där ägaren tagit bilen och åkt på utflykt.

Snacket om fattiglappar, vi skulle bli det om vi skulle betala campingplatspris för våra 60-70 övernattningar varje år.

Jag ser inte polariseringen mellan husvagnsåkare och husbilsåkare som det stora problemet utan att campingägarna genom att bygga "resorter" och sätta priserna därefter i praktiken utestänger oss som reser mycket, oavsett vilket fordon vi har.

Nej, vi kommer inte att bojkotta ställplatser med rimligt pris, däremot så försöker vi så långt det går att välja bort campingar med höga priser.

LAEN
2014-10-25 kl 09:03

Håller med LAEN där. Väljer som husvagnsåkare bort campingar med höga priser men i regel inte för prisets skull utan för att dessa campingar inte tilltalar oss. Det har knappast med vad vi har råd till, att göra. Vi fricampar hellre än står ställplatser och campingar. Av årets semester med 21 nätter tillbringades 7 på camping och 2 på ställplats (och 2 på rastplats/parkeringsplats. När vi har behovet vill vi dock gärna kunna stå på en ställplats.

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2014-10-27 kl 20:19

Hej!
Laen skriver att han håller med om att alla ställplatser borde vara öppna även för husvagns ekipage, om inte platsförhållande gör det omöjligt. Så långt så bra. Men jag undrar lite över varför det skulle vara så illa om till exempel jag kommer till en ställplats, kopplar loss och åker in till ev. närliggande stad och handlar, eller åker till en närliggande sevärdhet. Kommer tillbaka efter någon timme och kojar, sedan fortsätter resan nästan dag. Det är väl till syvende och sist det som är syftet med ställplatser: Ett kortare uppehälle och en övernattning eller på sin höjd två. I annat fall är det ju, som det har påpekats, fråga om camping. Ofta är det ju inte så smidigt eller ens möjligt att åka in i städer eller till många sevärdheter med ett vagntåg på 10 -15 meter.
mvh Hans-Peter

2014-10-27 kl 21:59

Det är just det som är problemet, uppställda husvagnar. Nästa dag åker du och tittar på någon annan sevärdhet, vagnen står kvar och markerar din plats.
Skulle detta tillåtas på tex Öland så skulle ställplatserna bli fulla av uppställda husvagnar eftersom alla besöksmål ligger mindre än en dagsutflykt bort.
Nej, precis som husbilarna, ta din vagn och åk och kom tillbaka på kvällen och kolla om det finns plats.
När jag kommer till ställplatsen vill jag inte mötas av en massa uppställda husvagnar. Uppställda husvagnar hör hemma på camping.
Inga husvagnar utan tillkopplad dragbil, då kan jag tänka mig att samsas med husvagnarna på ställplatsen.

LAEN
2014-10-28 kl 00:19

Skulle va bra om husvagnsdragarna fick komma in på ställplats !

Men ställa vagnen för att åka på utflykt är väll inte ok tycker jag utan då får man ta med vagnen dit isf.

Men Laen det bestämmer varken du el jag isf!

Det är ju bara att åka vidare om man stör sig.

--------------------------------------------------
Hälsningar Conny Stefansson med familj som utgår från Kristinehamn i värmland

Bilder : [url] http://conny-555.bilddagboken.se/p/main.html [/url]
Picasa web : [url] http://picasaweb.google.com/conny.stefansson [/url]
Youtube : [url] http://www.youtube.com/user/connyst66 [/url]

CC medlem : 73162 Värmlands Län (S)

BIL : Volvo V70 2,5T 1999
DRAGBIL : VW Tiguan TSI 200 2008
DRAR : Cabby 67FT 2005 (stugan)

L-V-V-C = lägenhet-volvo-vw-cabby
2014-10-28 kl 13:59

Tack allihop för spännande inlägg! En forumtråd när den är som bäst, lite som en paneldebatt.
Fortsättning lär följa!
Ulla

2014-10-28 kl 20:16

Ulla,

Kan vi förvänta oss en artikel i tidningen där frågan om husvagnar på ställplatser tas upp?
Gärna där ställplatsägarna får komma till tals och ge sin syn. Just nu är det mycket tyckande i tråden och lite fakta.

Kanske en artikel om priserna på campingar också?

LAEN
2014-10-28 kl 21:57

Är det nån skillnad om husbilsägaren tar sin EU-moppe eller sina cyklar på dagsutflykt och lämnar husbilen stående?

2014-10-28 kl 23:16

Tuche ;-)

Skulle ju tex bli omöjligt för någon att besöka GeKås ställplats isåfall. Själva vitsen är ju bl a att kunna ställa ifrån sig såväl bilar som husbilar o vagnar för att åka iväg en stund.

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2014-10-29 kl 08:20

LAEN skrev:
Det är just det som är problemet, uppställda husvagnar. Nästa dag åker du och tittar på någon annan sevärdhet, vagnen står kvar och markerar din plats.
Skulle detta tillåtas på tex Öland så skulle ställplatserna bli fulla av uppställda husvagnar eftersom alla besöksmål ligger mindre än en dagsutflykt bort.
Nej, precis som husbilarna, ta din vagn och åk och kom tillbaka på kvällen och kolla om det finns plats.
När jag kommer till ställplatsen vill jag inte mötas av en massa uppställda husvagnar. Uppställda husvagnar hör hemma på camping.
Inga husvagnar utan tillkopplad dragbil, då kan jag tänka mig att samsas med husvagnarna på ställplatsen.


Många gånger står också husbilar kvar på ställplatser då man tagit cykeln eller moppen för att göra utflykter.
Läser man reseskildringarna, som jag ofta gör på t ex Husbilsklubben så är det väldigt vanligt att även husbilsåkarna står ett par dagar på en ställplats.
Då ser jag inte skillnaden i att ha en husvagn eller husbil kvar.
I och för sig stör det inte mig efter jag tillhör gruppen som alltid står på camping.

Drar med en VW Tiguan 2,0 TDI 2021och efter hänger numera en Adria Alpina 753 HT 2021.
När vi inte drar omkring så står vi, sommar- som vintersäsong på Sollerö Camping.
2014-10-30 kl 09:11

Står ofta på ställplatser och det är inte många husvagnar vi sett på ställplatserna, 4st,varav vi är den ena av dessa.Ställplatser är inget för barnfamiljer eftersom det inte finns något för ungarna att göra,därför finns de inte där. Utan det är vi utan barn som vill stå där,oftas pensionärer och bland pensionärer är det till stor del husbilar som gäller så vi är inte många med husvagn som konkurrerar med husbilar på ställplatserna, utan det är husbilarna som konkurrerar med varandra om platserna.

2014-10-30 kl 09:49

Skulle skrivit i sommar.

2014-10-30 kl 10:08

Hej igen!
Speciellt till Laen. Jag måste erkänna att jag nog är lite dum i så fall. Jag ser nämligen ingen större skillnad på om jag ställer husvagnen på en ställplats och åker iväg med bilen på en utflykt, eller om du ställer husbilen på samma ställplats och åker iväg på utflykt med cykel, moppe eller kommunalt, ja vad som helst utom just husbilen. Som det står tidigare i tråden: Även husbilsägare står ibland på ställplatsen flera dagar.
Problemet med överutnyttjandet på populära turistmål som t.ex. Öland går ju att lösa med en tidsbegränsning, varför inte max 24 eller 48 timmar på just den ställplats? Som jag förstår begreppet ställplats, är det en plats där man för en kortare tid kan parkera sitt campingfordon för en övernattning eller två. Inte en plats där man skall stå 4 - 5 dagar, då är det antingen campingplats eller något ställe där man kan fricampa.
Eller har jag missförstådd det hela?
mvh Hans-Peter.

2014-10-30 kl 20:30

Hej,

Den stora skillnaden som jag ser det är aktionsradien, cykel använder man för utflykter i närområdet, några kilometer. Bil då pratar vi oftast helt andra avstånd.
Min tanke med ställplats är att man står där en kortare tid medan man utforskar närområdet. När man vill bege sig längre bort tar man med sig vagnen eller kör iväg med husbilen och parkerar på utflyktsmålet. På kvällen så letar man upp en ny ställplats. Ställplatser är inga husvagnsparkeringar.

Naturligtvis kan även husvagnsåkare ta sin cykel och ge sig ut på utflykt i närområdet.

Tidsbegränsning finns redan på en del platser men min erfarenhet är att de flesta rör på sig efter en eller två nätter då de sett omgivningarna eller gjort det de ska. Sen medger jag att det finns de som campar på ställplatserna och det tycker jag är fel.
Med ovanstående resonemang så tror jag inte det är något problem att låta husvagnen vara påkopplad medan man står på ställplatsen. Skulle det vara ett problem finns ju campingar.

LAEN
2014-10-31 kl 10:39

LAEN,förvånades över vad du skrev om att husvagnar skulle vara kopplade,så om vi skulle åka någon stans (från ställplatsen) och titta på något ska vi ta husvagnen med oss.Här tycker jag det börjar bli lite sandlådekrig.En fråga till dig. Hur ska husbilen göra när den kommer till ställplatsen, får de inte ta ut sina vespor och köra en runda, utan de ska väl också ta med sig sin husbil, annars tar de ju också upp en plats.Jo,har sett en hel del husbilsåkare som har vespor med sig,för övrigt ser det härligt ut när de sticker iväg på sin vespa en vacker sommardag.Sen har vi Tyskarna med sina stora husbilar och där de har med sig en småbil som de backar ut bakefrån. Måste de också ta med sig hela husbilen,eftersom de också tar upp en plats när de åke iväg för att titta på saker.Har även sett hen hel del husbilar som börjar ha ett släp med sig där det ståt en småbil på De måste väl också ta med sig både husbil och släp annars tar de upp en plats FÖR övrigt campar husbilarna på ställplatserna, det är helt enkelt deras campingar.Det beror bara på var ställplatsen ligger, sen åker markiser ,grillar,bord och stolar fram. Man kan till och med ringa och beställa plats på en ställplats på vissa ställen,så snacka inte om att detta inte är camping.Kostnaden på en camping är avsevärt mycket större än på en ställplats.

2014-11-01 kl 11:30

Håller med ullahobby. Tyvärr verkar det gå lite prestige i detta "tjafsande" om vilka som får stå på ställplats. Jag tycker också att priserna börjar likna campingar. Om det nu skall kosta 200 Kr eller över det för att stå på ställplats har ju hela idén med ställplats försvunnit. En ställplats var ju och borde vara en enkel parkeringsplats för övernattning. Om ytterligare service önskas finns ju campingar att tillgå!

2014-11-02 kl 18:08

Citat:
Hur ska husbilen göra när den kommer till ställplatsen, får de inte ta ut sina vespor och köra en runda

Ta ut vesporna och kör en runda.
Det är inte så många som har vespor, cyklarna är i klar majoritet.

Citat:
Sen har vi Tyskarna med sina stora husbilar och där de har med sig en småbil som de backar ut bakefrån

Har under alla år vi stått på ställplatser inte sett någon sådan i Sverige så det borde inte vara något stort problem

Citat:
Har även sett hen hel del husbilar som börjar ha ett släp med sig där det ståt en småbil på

Har under alla år vi stått på ställplatser inte sett någon sådan i Sverige så det borde inte vara något stort problem. Är nog främst övervintrare i Sydeuropa som drar runt på sådana.

Citat:
sen åker markiser ,grillar,bord och stolar fram

Helt ok om det finns plats och man inte tar upp plats för någon annan som vill övernatta.

Citat:
FÖR övrigt campar husbilarna på ställplatserna

Javisst gör de det, hur ska vi stoppa dem?

Citat:
Man kan till och med ringa och beställa plats på en ställplats på vissa ställen

Så ska det inte fungera på en ställplats tycker jag. Då är det en form av camping.

Citat:
En ställplats var ju och borde vara en enkel parkeringsplats för övernattning

Håller fullständigt med. I sommar har vi stått på några platser som varit gratis, där ända servicen varit en soptunna. Helt perfekt.

Citat:
Tyvärr verkar det gå lite prestige i detta "tjafsande" om vilka som får stå på ställplats

Prestige? Jag har framfört min åsikt att ställplatser inte är husvagnsparkeringar och att husvagnar på ställplats ska vara kopplade till dragbilen. Ni ifrågasätter det och kommer med motfrågor. Hur tycker ni att det ska fungera på en ställplats?

LAEN
2014-11-02 kl 19:10

Jag tycker att de som driver ställplatserna själva ska bestämma om de vill ta emot husvagnar och ingen annan.Så säger du LAEN,att husbilen ska vara kopplad till vagnen,medan ägarna ibland säger till oss att vi ska ställa bilen på parkeringen. Jag för min del rättar mig efter ägarna.I sommar har vi sett 4st husvagnar på ställplatser varav vi var en av dem.Så någon större konkurrans mellan husvagn och husbil finns inte,eftersom barnfamiljer inte väljer ställplatser, för där finns inget för barn att göra,så för att några enstaka pensionärer råkar landa på en ställplats behöver du inte bli så upprörd LAEN. Husbilar med en småbil på släp har vi sett fler gånger på de svenska vägarna i sommar.

2014-11-02 kl 23:55

Ja, jag vet inte riktigt LAEN. Du har många och kloka inlägg här men att kräva kopplade husvagnar bara för att det är en ställplats verkar faktiskt lite huvudlöst. Finns ju faktiskt många ekipage som inte står i våg när de är kopplade heller. Skall vi börja med nivåklossar till bilen? Sen kan jag förstå om du råkat ut för långtidsparkerade husvagnar, men det kan väl knappast vara värre än husbilsditon.

LMC 520/580 hte -06 som dras av en Ford Kuga 2.0 TDCI -14
2014-11-03 kl 16:22

Då jag drog igång denna debatt får jag kanske försöka avrunda den?
Vi kan nog komma överens om att en ställplats inte är en camping.
Det är en enkel gräs,grus eller asfaltsyta där man kan stå med sitt campingfordon för en kortare tid. Möjligen finns det toalett och möjligen finns det vatten.
Kostnaden bör inte överstiga en hundring för ett dygn.
Det går inte att boka en ställplats (Så är det nämligen camping).
Man står där max 2 nätter.
Om man följer dessa enkla regler bör det inte bli något problem med vara sig husvagns åkare eller husbilsåkare. Vi har alla samma intresse nämligen ett rörligt friluftsliv.
Vill man absolut stå en 3 - 4 dagar, tycker jag det är rimligt att hänvisa till närmaste campingplats. Men att börja dilla om huruvida dragfordonet är kopplat till husvagnen eller ej för att kunna nyttja en ställplats tycker jag är rent ut sagt löjligt.

mvh Hans-Peter

2014-11-03 kl 16:34

Till LAEN ,som avslut, jag menade inte att såra eller förlöjliga dig på något sätt. Ber om ursäkt om du uppfattade mig så. I princip så har ju "ullahobby" rätt. Markägaren bestämmer hur det skall vara.

2014-11-03 kl 18:57

Håller med er i det mesta, låt oss inte krångla till det.
Det vore intressant att höra ställplatsägarnas syn på saken. Hoppas Ulla Carle tar till sig frågan och ser till att det blir en artikel i tidningen.

Jag är inte alls upprörd eller sur, bara envis :-)

Ser fram mot ett fortsatt trevligt meningsutbyte.

Ha en trevlig kväll allihopa.

LAEN
2014-11-04 kl 21:53

Tycker det vore bra om det fanns en lista någonstans på nätet där man kunde hitta ställplatser och om de tar emot husvagnar. Själv använder jag vagnen mer som de flesta använder sina husbilar. I år är längsta tiden jag stått still 3 nätter av om jag minns rätt 32nätter. Då vore det skönt ibland att kunna svänga in på en ställplats.

2014-11-04 kl 22:08

Campingkatalogen på denna tidnings hemsida, innehåller många ställplatser och för varje plats är det angivet om husvagnar är välkomna.
Vi använder den eller pappersutgåvan för att hitta ställplatser och mindre campingar med rimliga priser. Fungerar utmärkt.

LAEN
 • 27 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206