• 18 svar
Solceller
2007-12-28 kl 19:37

Hej
är det någon som har någon erfarenhet om solpaneler att sätta på husvagnen och hur det har fungerat i så fall tänkte montera en i vår om det finns tillräckligt med positiva svar.

2007-12-28 kl 20:22

Hej!
Har haft solpanel monterat i snart 10 år,och jag tycker att det har fungerat perfekt.Är fricampare och har inte behövt uppsöka nån camping för att ladda batterier,och då använder jag både TV,DVD och video.För att få den optimala i min mening så måste man ha lite störe batteri kapacitet,inte den vanliga 75A..helst dubbel upp.

2007-12-28 kl 21:35

Hej
tack för svar låter ju tryggt att investera i vad har du för märke ?

2007-12-28 kl 21:35

Kan man campa utan solpanel! det har jag haft i många år jag har aldrig varit utan ström även om jag går inn på en camping så använder jag sällan el, jag rekomenderar en på 100 watt och två paralellkopplade batterier på 75 watt var så får du ström så du kan försörja hela kampingen

2007-12-29 kl 21:47

Hej Du menar väl 75 amp .
du har alltså plats för två batterier.

2007-12-29 kl 22:49

Jag hade förmånen att få köpa en husvagn där solcellen redan var monterad. Har aldrig ångrat det köpet. Det ger mig en extra trygghet, att jag vet att jag kan starta pannan när jag kommer fram till mitt mål,vare sig det är en camping eller om jag fricampar. Med en solcell får jag en rörelsefrihet som jag inte hade haft enbart med ett batteri. Använder även även omvandlare till tv m m.
Har en 55 w från Sunwind och ett laddrellä från Solara. Kan bara rekommendera er alla att införskaffa något liknande

2008-01-01 kl 23:22

En solcell på ca 50 w fungerar utmärkt och ger ett bra tillskott om solen skiner och om någon del av solcellen inte ligger i skugga för då sjunker effekten drastiskt. En bra sak för att få ström tll batteriet är också att satsa på en booster, då får man effektiv laddning från bilen och har alltid fulladdat batteri efter avslutad färd.

2008-01-05 kl 10:42

Hej !
Hur går det till rent praktiskt vid montering av solpanel,sitter den fast permanent på taket eller slänger du bara upp den på taket lös när du vill ladda, hur dras kablarna genom håltagning i taket eller.? krävs det någon form av styrenhet till detta .Finns dom här sakerna att köpa lösa och bygga ihop eller är det färdiga paketlösningar.

2008-01-05 kl 11:01

Hej!
Man brukar montera den fast på taket,finns lite olika alternativ!Antigen med aluminium profil som man skruvar i taklisten på tvären av taket eller så kan man lima plastprofil som det finns att köpa där man köper solpanel.Det kan vara paketlösning där allt ingår eller så kan man köpa lösa delar .Likadan är det med kabel.Visst kan man göra hål i taket eller om det är möjligt dra kabel genom tak lucka.På husvagnen så gjorde jag hål i taket och nu på husbilen så var det perfekt att dra kabel genom taklucka.Vad det gäller styrenhet så finns bara regulator som regulerar ladningen och förhindrar att strömen går bakvägen.

2008-01-05 kl 15:36

Det är inga problem att gå igenom taket med kabeln om man tätar riktigt med riktig tåtnings massa det bästa är att låta en erfaren montör fixa det om man inte är säker hur man skall göra, annars behövs bara en regulater som som reglerar ström försörjnegen till panelen så att den inte laddae för mycket jag monterade en mätare som mäter amp dett behövs inte men det kan vara av inresse att följa laddning och förbrukning om man kopplar till el och låter den laddaren ladda så slår regulatern ifrån så det inte blir överladdat jag laddar bara med panelen el laddaren har jag kopplat ifrån för många år sedan även om jag ligger på el så laddar bara panelen.

2008-01-11 kl 07:06

Jag monterade en Solara 50W CIS tunnfilmssolpanel på husvagnen våren 2007 inkl en Solara laddregulator för solpanel.
Köpte allt från KamaFritid (www.kamafritid.se) - Solpanel, Laddregulator, Fästen att limmas på taket, Limsats med primer, Kabelgenomgång genom taket och 2,5kvmm kabel.
Var inte så svårt att montera. Sitter permanent fast på taket.
Jag har bara 12V laddning från solpanelen - klarade hela säsongen 2007 på bara el från solpanelen. Ingen 12V från bilen och ingen 230V på någon campingplats. Fick aldrig tomt i batteriet. Men nu är jag singel, har liten husvagn och inte använt TV / dator under säsongen 2007. Är verkligen helnöjd med solpanelen!
Foton finns på min campingwebbsida se: http://frittliv.autonomtech.se/Gallery/MyCaravan/mycaravan.php
Det finns två olika huvudtyper av solpaneler:
Monokristallin - de vanligaste idag. Känns igen på att de är uppbyggda av många separata kiselplattor (ofta 36st), vilka alla är seriekopplad. Är därför känsliga för skuggning - blir en enda av kiselplattorna skuggad så stryps strömmen som om hela solpanelen var i skugga.
Tunnfilmsolpanel typ CIS - en lite nyare teknik. Är okänslig för skuggning - strömmen minskar bara i förhållande till den skuggade delen av solpanelen. Ger även ström tidigare på morgonen och senare på kvällen dvs under svagare ljus. Har lite sämre verkningsgrad och blir därför lite större för en viss effekt än motsvarande monokristallina. Är dock lite billigare i tillverkning per W solpanel.

2008-01-27 kl 16:40

Hejsan.Hur mycket kostade din installation Boute?

2010-02-05 kl 10:14

Har sett att det finns portabla solpaneler på upp till 100w att köpa nu. (ser ut som en väska). Någon som har provat detta? Fördelen måste väl vara att man inte behöver borra/limma/skruva i taket på vagnen. Plus att man lätt tar den med sig vid vagnbyte. Kom gärna med feedback på fördelar/nackdelar med denna lösning. Det måste naturligtvis vara bekvämare att ha fast monterat, men då ska man nog veta att man inte ska byta vagn de närmaste åren. Eller?

2010-02-24 kl 09:00

Nu har jag ju bara erfarenhet av fast solpanel under hittills tre säsonger:Den stora fördelen med fast solpanel på taket, som jag ser det, är att man lätt får tillgång till många timmars solladdning, oavsett om man står på campingplats, rullar på vägen eller har husvagnen parkerad mellan campingutflykter.Vår och höst, när solladdningen är lite svagare och kanske inte räcker till fullt ut, är det kanonbra att solpanelen under veckan kan stå och ladda upp den ström man lånat ur batteriet under helgcampingutflykten. Är en väldigt stor fördel med solpanelen, tycker jag!Även att den fasta solpanelen hela tiden underhållsladdar batteriet de perioder man inte använder husvagnen, så dels batteriet mår bra, dels så varje campingutflykt kan starta med 100% fulladdat husvagnsbatteri.Flera av de möjligheter jag nämner ovan tycker jag känns svåra att få till med en portable solpanel. Känns även som det skulle kunna finnas en viss stöldrisk när man campar med en lös portabel solpanel ansluten till husvagnen.Fördelen med en portabel solpanel är att man med tillräckligt lång anslutningsledning kan placera solpanelen så den säkert får sol samt rikta in den mot solen. Men vad jag sett av manuellt riktbara solpaneler (och även läst på båtforum) brukar man bara orka rikta in solpanelen under en första entusiastperiod när det är nytt.Jag har nu campat tre säsonger med all min 12V från min 50W CIS tunnfilmssolpanel och aldrig haft tomt i batteriet, och då har jag de senaste två säsonger haft en laptop dator med för mobilsurfande och lite TV-tittande. Men kör bara med LED-belysning nu och är singel i liten husvagn.Jag tycker el från solpanel är helt kanon!

2010-02-24 kl 20:14

Hej! om du gillar solpaneler,farför inte skaffa en som ger värme också som jag gjort fungerar kanon mvh krabba52

2010-02-25 kl 10:12

[quote user="krabba52"]
Hej! om du gillar solpaneler,farför inte skaffa en som ger värme också som jag gjort fungerar kanon mvh krabba52[/quote]

2010-02-25 kl 16:11

Köp molnceller det räcker någon sol är inte i sikte haha

2010-03-22 kl 11:24

[quote user="krabba52"]Hej! om du gillar solpaneler,farför inte skaffa en som ger värme också som jag gjort fungerar kanon mvh krabba52[/quote] Berätta gärna lite mer om din solfångare som ger värme till husvagnen!Jag får mycket solvärme genom min stora frontruta. Soliga dagar så här års blir husvagnen uppvärmd inuti +8 - +12 grader över utetemperaturen. Det motsvarar en torkeffekt på RF -44% (44% minskad relativ fuktighet i luften)!Så min frontruta fungerar som solfångare för solvärme när den är vänd
mot söder.Jag har haft funderingar på en solfångar för solvärme också, men skulle då vilja lagra solvärmen för natten. En sådan lösning skulle dock ta för mycket av min husvagns lastvikt.

 • 18 svar

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1486 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 534 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

 • Husvagn & Camping 2018-03

 • Husvagn & Camping 2018-02

 • Husvagn & Camping 2018-01

 • Husvagn & Camping 2017-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842