
Vi ställer frågan då det visar sig att många slarvar med att utrusta sina husvagnar och husbilar med exempelvis brandvarnare eller fönsterhammare. Ok, det är mer exotiskt att diskutera resmål, matlagning eller vinprovningar med campinggrannen än säkerhetsprodukter. Fast kan vi inte göra både och?
Vi tar oss till en välkänd detaljhandelskedja i Sverige. I kundkorgen samlar vi på oss sju produkter som alla borde ha med sig under campingsemestern.
• Brandsläckare
• Brandvarnare
• Brandfilt
• Spraysläckare
• Blinkfyr
• Fönsterhammare/bältesskärare
• Första hjälpenlåda
– Det är egentligen ganska märkligt att säkerhet sällan diskuteras vid husbilsköp. Man pratar om den större motorn, automatväxlat, det större chassit och multimediapaketet, och om ugn, bodelsmatta och i bästa fall gaslarm, fastslår Åsa Spansk på Autohallen i Kungsängen.
Vi kikar som snabbast i prislistan över extrautrustning. Ska vi uppfylla önskemålen ovan når vi ett sexsiffrigt belopp. Vi jämför det med summan för påsen med säkerhetsprodukter vi fick med oss – 1 323 kronor.
– Det här är min personliga favorit, säger Åsa Spansk och håller upp den kombinerade fönsterhammaren/bältesskäraren.

Hon har nämligen erfarenhet av den ytterst användarvänliga produkten.
– Hade det inte varit för bälteskäraren hade min morfar inte funnits idag. Han körde av vägen en vinter. Bilen hamnade upp och ned i ett vattendrag och vattnet forsade in genom ett krossat fönster. Min morfar fick skära sig loss för att kunna ta sig ut, berättar Åsa Spansk.
Med andra ord, en bra livförsäkring för 149 kronor. Åsa placerar fönsterhammaren lättillgänglig vid sidofacket intill passagerarsätet. Nästa produkt vi fokuserar på blir brandlarmet. I med nytt, friskt batteri och sedan är det bara att bestämma sig för var det ska placeras. Skruvar finns med i förpackningen, men i stället för att göra små hål i innertaket väljer Åsa att sätta dit dubbelhäftande tejp. Sedan trycker hon upp brandvarnaren i anslutning till köksavdelningen. Klappat och klart på ett par sekunder, svårare än så behöver det inte vara.


– Flera av produkterna tar varken plats eller väger särskilt mycket. Brandfilten är bra för att kunna kväva exempelvis en eld som uppstått från värmeljus. Det är även en bra produkt att linda in barnen i så att de inte får brännskador vid eventuell eld, förklarar Åsa Spansk.
När det gäller sprayflaskan har den självklart inte samma kraft som brandsläckaren. I gengäld är den ytterst praktisk på många andra sätt.
– Ha den gärna i närheten av grillen om det exempelvis skulle börja brinna i gräset. Med sprayen behöver man dessutom inte sanera halva campingfordonet invändigt, vilket kan behövas om skumsläckaren har använts, förklarar Åsa Spansk.
Innehållet i förpackningen med första hjälpenprodukter gör Åsa tummen upp för när bland annat gasbinda, plåster, pincett och mitella noteras.
– Minst lika bra att ha tillhands är informationsbladet som beskriver hur vi ska bete oss om någon har råkat ut för en chock, hur vi utför konstgjord andning, vad som menas med sidoläge och vad vi ska göra vid kraftig blödning innan ambulans är på plats, säger Åsa Spansk när hon granskar text och bild i förpackningen.

Till sist en liten orange rackare, men väl så synlig. Blinkfyren har för många blivit en verklig vän när sikten är dålig eller nästan obefintlig.
– Den går att lägga på marken eller fästa på metall då den har magnetfunktion. Tryck på startknappen och den ger ifrån sig ett blinkande sken som syns på långt avstånd, avslutar Åsa Spansk.
Inte så krångligt, och inte speciellt dyrt heller.

PRISLISTA
Brandsläckare: 199:-
Brandvarnare: 149:-
Brandfilt: 199:-
Spraysläckare: 199:-
Blinkfyr: 259:-
Fönsterhammare: 149:-
First Aid Kit: 169:-
TOTALT: 1 323:-