
Det är helt enkelt förbjudet att köra vid sidan av vägen med motordrivna fordon. Å andra sidan betyder det inte så mycket för de som använder fritidsfordon. De flesta husvagnar och husbilar kräver helt enkelt så mycket utrymme för att kunna manövreras säkert att det är omöjligt att köra vid sidan av vägen. Låga grenar, tätt mellan träden och mjukt underlag är effektiva hinder på vägen till de finaste platserna. Dit får vi ta oss till fots eller med cykel.
Här får du övernatta
Men eftersom det inte är självklart att det finns en officiell parkering, ställplats eller camping i närheten är det bra att veta var du faktiskt får stanna och övernatta i ditt fordon.
De mest lättillgängliga övernattningsplatserna är Trafikverkets rastplatser. De finns längs alla större svenska vägar. Standarden varierar. En del ligger i anslutning till större bensinstationer där det finns restauranger och all service man kan behöva, och normalt finns det några toaletter och sopkärl på platsen. Ibland har rastplatserna en speciell plats för latrintömning. På rastplatser är regeln generellt att du får stanna i 24 timmar, men på helger kan du stå kvar till kommande vardag.


Lokala undantag
Det finns kommuner som har lokala undantag från de bestämmelserna så håll koll på skyltningen. Om du vill söka dig lite längre bort från de mest trafikerade vägarna krävs det en del kreativt tänkande för att hitta övernattningsplatser som känns både lugna och trygga. Du får som sagt inte köra rakt ut i naturen, men du kan ändå hitta platser som ger den frihetskänsla som du helst vill nå.
Längs enskilda vägar
Sommartid finns det många möjligheter. Om du vill vakna av fågelkvitter och med betande rådjur utanför fönstret är det en bra början att köra in på en enskild väg. Spana efter gula vägskyltar med röd kant och svart text, men håll koll på eventuella tilläggstavlor. Ungefär 7 500 mil av det enskilda vägnätet på 43 000 mil får statsbidrag och är alltid öppet för allmänheten. Resten av vägarna är ibland bara öppna för de som bor där.
Längs de enskilda vägarna finns det ofta avfarter där du kan stå en natt, men kör inte för långt från vägen. Inte ens markägaren får bryta mot terrängkörningslagen, som bland annat innebär förbud mot att köra på stränder, i hagar, parkmark eller på gräsmattor. När du ställer dig på en avfart gäller också att du inte får hindra markägarens verksamhet.

Inga bestämmelser
Det finns faktiskt inga bestämmelser för hur länge du får stå på samma plats med husvagn eller husbil. Om du tältar ute i naturen gäller enstaka dygn som gräns och de flesta som fricampar med husvagn eller husbil använder samma tidsgräns.
I Sverige finns 30 nationalparker och närmare 5 000 naturreservat. Här finns ofta parkeringar där det är okej att stanna en natt, men även här gäller att hålla koll på skyltningen.

Och en liten varning kan vara på sin plats; om du funderar på att köra in på en skogsbilväg där det finns en uppfälld bom bör du tänka en gång extra. Många avverkningsvägar har sidoavfarter. Det kanske är en timmerbil inne och lastar på en sådan, men när bilen rullar ut stängs bommen igen. Det kan bli både svårt och dyrt att passera den när du ska fortsätta din resa.
Säkra tips
Säkrare tips kan vara badplatser, turistattraktioner av olika slag har ofta stora parkeringsplatser där det är ok att övernatta, samma gäller stormarknader och andra shopping- centra. Som sagt, med lite kreativt tänkande hittar du säkert ett fint nattläger, även om du inte får köra ut på stranden eller rätt in i skogen.

Allemansrätten ger dig stor frihet att vistas i naturen. Den gäller på både land och vatten och innebär att du får bada, ankra eller förtöja tillfälligt. Du får plocka blommor, bär och svamp, tälta något enstaka dygn, vandra, cykla och åka skidor.
I allemansrätten ingår också att du måste ta hänsyn till de som bor där du vistas. Du får inte störa genom att passera över tomtmark eller slå upp tält för nära bostäder.
Mer information finns på www.naturvardsverket.se/allemansratten