Mycket prylar blir det. Då gäller det att hålla koll på vikten.
Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.
Visste du att det kan innebära dryga böter och i vissa fall även körkortsåterkallelse att framföra ett fordon med överlast?
Hans Cassepierre arbetar som utredare på väg-och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen. Han menar att det allra viktigaste som husbils- och husvagnsägare bör ha koll på, i fråga om fritidsfordonets vikt, är den tillåtna lastvikten.
– Det är aldrig tillåtet att lasta mer än den tillåtna lastvikten. Om du har en husvagn med 100 kg i max tillåten lastvikt är det max 100 kg last som gäller. Du kan alltså inte lätta fritidsfordonet genom att plocka ur inredning och sedan räkna med att bortfallet gör att du får lasta mer än 100 kg, förklarar Hans.
Påföljden för överlast bestäms i förhållande till hur många procent som den max tillåtna lastvikten har överskridits med. Eftersom fritidsfordon väger relativt lite, och har en förhållandevis låg tillåten lastvikt, kan ett litet antal kilon ändå ge stora bötesbelopp.
– Jämför en husvagn som har en tillåten lastvikt på max 100 kg med en lastbil där motsvarande siffra kan vara 7 000 kg. För husvagnsägaren innebär 41 kilos överlast att den max tillåtna lastvikten har överskridits med 41 procent. Lastbilschauffören måste däremot ha en överlast på 2 870 kg för att åstadkomma samma procentuella överträdelse.
– Generellt är det alltså lättare hänt att husvagns- och husbilsägare drabbas av dryga böter än andra trafikanter, säger Hans.
Hur gör man då för att undvika att köra med överlast? Först och främst gäller det att titta i fritidsfordonets registreringsbevis för att se vilken den max tillåtna lastvikten är. Därefter kan det vara klokt att väga det lastade fritidsfordonet för att förvissa sig om den aktuella vikten.
– Tidigare har det funnits en del vågstationer utefter vägarna, men många av dessa är numera ur funktion. Mitt tips är att kontakta ett företag som har en krönt våg, alltså en myndighetsgodkänd våg med garanti på att den visar rätt vikt.
Det kan finnas sådana vågar på exempelvis återvinnings-stationer och fordonsbesiktningsorgan, säger Hans.
Här visas bötesbelopp för överlast genom ett utdrag ur den så kallade "böteskatalogen"; RÅB SFS(1998:178) bilaga 1, Regler om maximilast och axeltryck med mera.
Fört fordon med släpvagn trots att maximal tillåtna släpvagnsvikt överskridits med (se procentsatser nedan)
Fordon/fordonskombination brukats trots att högsta tillåtna maximilast överskridits med
1–20 procent: 2 000 kr.
21–30 procent: 2 500 kr.
31–40 procent 3 000 kr.
41 procent och uppåt: 4 000 kr.
Fordon/fordonskombination brukats trots att högsta tillåtna axeltryck/boggitryck/trippelaxeltryck/bruttovikt överskridits med
1–10 procent: 1 500 kr.
11–20 procent: 2 000 kr.
21–30 procent 2 500 kr.
31–40 procent 3 000 kr.
41 procent och uppåt: 4 000 kr
Tjänstevikt: Olastat och från fabrik fullutrustat fordon inklusive förare på 75 kg. Om föraren väger mer än så inkräktar de överstigande kilona på lastvikten. En släpvagns tjänstevikt avser olastad släpvagn.
Maxlast: Fordonets maxtillåtna last.
Totalvikt: Tjänstevikt + maxlast.
Enkelt förklarat är det FN, EU, Sveriges regering och riksdag samt Transportstyrelsen som beslutar om hur fordon ska vara utrustade och vilka lagar, förordningar och föreskrifter som ska gälla i Sverige. Besiktningsorganen tillsammans med Polismyndigheten ser till att ovanstående tillämpas och trafikanterna får anpassa sig efter det.
När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.
Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.
Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.
I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.
Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.
Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.
Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.
Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.
Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.
Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.
Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.
På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.
1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.
Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.
Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.