Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

Publicerad

När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

Heinz-Peter "HP" Adlung guidar dig till rätt val av däck.

En handflata. Ungefär så stor är den kontaktyta som varje däck har med körbanan under färd. Det ger en viktig insikt om vilken betydelse däcken har för väggreppet.

Heinz-Peter "HP" Adlung är husbilsåkare sedan många år och arbetar på ProDOB. Med sina 18 år inom däckbranschen resonerar han så här inför den stundande vintern:

– Det absolut viktigaste vid valet av vinterdäck är att anpassa däcktypen efter var man bor och var man kör. Bor man i norra Sverige och kör mycket, är dubbdäck att föredra eftersom de ger bäst grepp på vinterväglag i allmänhet och på glans-is i synnerhet. Däremot kan dessa däck bli lite hala när det är barmark och blött på vägen, säger HP och fortsätter:

– Ett nordiskt dubbfritt däck fungerar bäst i minusgrader och passar den som kör i norra Sveriges inland där vintrarna sällan är blöta. Däcktypen biter även bra på snö och så kallad isbark. Den som enbart kör på blöta och saltade vägar i södra Sverige kan kika på europeiska friktionsdäck. De är framtagna för blöta asfaltsvägar och temperaturer strax över noll grader.

Det är viktigt att däck till husbilar och husvagnar (C-däck) är utrustade med stålventiler. Det beror på att lufttrycket i dessa däck är högre än för personbilar.

Tre däcktyper att välja bland alltså – dubbdäck, nordiska friktionsdäck och europeiska friktionsdäck (några året runt-däck existerar inte enligt HP). 

Men hur ska man då veta att man väljer en modell som är tillräckligt bra?

– Genom att undvika att köpa den billigaste. Läs gärna olika tester och se vilka däck som återkommer i topp. Sannolikt är dessa riktigt bra och värda sitt pris. Är du det minsta osäker, prata med oss i fackhandeln. Vi har en enorm kunskap.

En självklarhet som ändå tål att upprepas, är att farten har större påverkan än däcken vid inbromsningar.

Kolla att du har rätt lufttryck med jämna mellanrum. Gör detta i samband med avfärd då däcken är kalla.

Kontrollera att du har godkänt mönsterdjup innan du monterar vinterhjulen. Här ses en digital mätare för mönsterdjup.

– Att anpassa farten efter väglaget är A och O. Tänk även på att det bara är påskjutsbroms på husvagnar. Det innebär att det tar ett tag att få stopp på ekipaget – och risken för att husvagnen får sladd är uppenbar. Testa gärna att provbromsa dragbilen eller husbilen på vinterväglag under säkra former.

Den som planerar att köra på fjolårets däck i vinter gör klokt i att göra en okulär besiktning först.

– Titta efter torrsprickor på sidan av däcken och i mönstret. Sprickbildningar tyder på att det är dags att byta däck. Kolla tillverkningsår, däcken bör inte vara äldre än sex år. Mät även
mönsterdjupet och kontrollera att dina däck klarar sig med god marginal, säger HP och fortsätter:

– Mönsterdjupet har jättestor betydelse för säkerheten – och man bör inte ligga på gränsen för vad som är tillåtet. Vid våt vägbana till exempel, måste vattnet tryckas ut genom kanalerna i däckens mönster. 

Om dessa inte är tillräckligt djupa byggs vattenmassorna eller snöslasket istället upp mellan vägbanan och däcket. Det kan leda till vattenplaning. Oavsett vilket däck som sitter på bilen eller vagnen är det mycket viktigt att ha rätt lufttryck.

– Däcken är konstruerade så att de har en yta som aktiveras vid inbromsning och en annan yta som aktiveras vid kurvtagning. Med för lite eller för mycket luft i däcken försämras prestandan vid både inbromsning och kurvtagning. Dessutom påverkas stötdämpningsförmågan negativt, säger HP och avslutar med:

– Lägg på cirka 0,2 bar i lufttryck när du byter till vinterdäck. Då har du fallhöjd när temperaturen sjunker och lufttrycket i däcken minskar. Höj däcktrycket lite till inför skidsemestern om du har fullastad bil/vagn och takbox. Och kom ihåg att byta till vinterdäck i god tid! Gummit måste motioneras så det hinner få upp mjukheten och börjar fungera som det ska.

Att vinterdäck är märkta med alptopp/snöflinga är bra – men likväl ingen garanti för att de är godkända. Kolla med fackhandeln eller Transportstyrelsen om du är osäker.

Har du koll på regelverket?


Kom ihåg-datum:

Dragbil, husbil och husvagn – alla ska vara utrustade med vinterdäck 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober–15 april (om det är eller befaras bli vinterväglag utanför dessa datum får du använda dubbdäck även då).

Viktiga symboler:

Vinterdäck som används på bilar, och på släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3 500 kilo, ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade.

Vinterdäck som används på bilar, och på släpvagnar till bilar med en totalvikt över 3 500 kilo, ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller POR (Professional Off Road) eller vara dubbade.

OBS! Symbolerna ovan är ingen garanti för att ett däck är godkänt! Kolla med fackhandeln eller Transportstyrelsen om du är osäker.

Dragbil och husvagn:

Om dragbilen har dubbade däck måste även husvagnen ha det vid vinterväglag. En dragbil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206