Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

Publicerad

När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

Heinz-Peter "HP" Adlung guidar dig till rätt val av däck.

En handflata. Ungefär så stor är den kontaktyta som varje däck har med körbanan under färd. Det ger en viktig insikt om vilken betydelse däcken har för väggreppet.

Heinz-Peter "HP" Adlung är husbilsåkare sedan många år och arbetar på ProDOB. Med sina 18 år inom däckbranschen resonerar han så här inför den stundande vintern:

– Det absolut viktigaste vid valet av vinterdäck är att anpassa däcktypen efter var man bor och var man kör. Bor man i norra Sverige och kör mycket, är dubbdäck att föredra eftersom de ger bäst grepp på vinterväglag i allmänhet och på glans-is i synnerhet. Däremot kan dessa däck bli lite hala när det är barmark och blött på vägen, säger HP och fortsätter:

– Ett nordiskt dubbfritt däck fungerar bäst i minusgrader och passar den som kör i norra Sveriges inland där vintrarna sällan är blöta. Däcktypen biter även bra på snö och så kallad isbark. Den som enbart kör på blöta och saltade vägar i södra Sverige kan kika på europeiska friktionsdäck. De är framtagna för blöta asfaltsvägar och temperaturer strax över noll grader.

Det är viktigt att däck till husbilar och husvagnar (C-däck) är utrustade med stålventiler. Det beror på att lufttrycket i dessa däck är högre än för personbilar.

Tre däcktyper att välja bland alltså – dubbdäck, nordiska friktionsdäck och europeiska friktionsdäck (några året runt-däck existerar inte enligt HP). 

Men hur ska man då veta att man väljer en modell som är tillräckligt bra?

– Genom att undvika att köpa den billigaste. Läs gärna olika tester och se vilka däck som återkommer i topp. Sannolikt är dessa riktigt bra och värda sitt pris. Är du det minsta osäker, prata med oss i fackhandeln. Vi har en enorm kunskap.

En självklarhet som ändå tål att upprepas, är att farten har större påverkan än däcken vid inbromsningar.

Kolla att du har rätt lufttryck med jämna mellanrum. Gör detta i samband med avfärd då däcken är kalla.

Kontrollera att du har godkänt mönsterdjup innan du monterar vinterhjulen. Här ses en digital mätare för mönsterdjup.

– Att anpassa farten efter väglaget är A och O. Tänk även på att det bara är påskjutsbroms på husvagnar. Det innebär att det tar ett tag att få stopp på ekipaget – och risken för att husvagnen får sladd är uppenbar. Testa gärna att provbromsa dragbilen eller husbilen på vinterväglag under säkra former.

Den som planerar att köra på fjolårets däck i vinter gör klokt i att göra en okulär besiktning först.

– Titta efter torrsprickor på sidan av däcken och i mönstret. Sprickbildningar tyder på att det är dags att byta däck. Kolla tillverkningsår, däcken bör inte vara äldre än sex år. Mät även
mönsterdjupet och kontrollera att dina däck klarar sig med god marginal, säger HP och fortsätter:

– Mönsterdjupet har jättestor betydelse för säkerheten – och man bör inte ligga på gränsen för vad som är tillåtet. Vid våt vägbana till exempel, måste vattnet tryckas ut genom kanalerna i däckens mönster. 

Om dessa inte är tillräckligt djupa byggs vattenmassorna eller snöslasket istället upp mellan vägbanan och däcket. Det kan leda till vattenplaning. Oavsett vilket däck som sitter på bilen eller vagnen är det mycket viktigt att ha rätt lufttryck.

– Däcken är konstruerade så att de har en yta som aktiveras vid inbromsning och en annan yta som aktiveras vid kurvtagning. Med för lite eller för mycket luft i däcken försämras prestandan vid både inbromsning och kurvtagning. Dessutom påverkas stötdämpningsförmågan negativt, säger HP och avslutar med:

– Lägg på cirka 0,2 bar i lufttryck när du byter till vinterdäck. Då har du fallhöjd när temperaturen sjunker och lufttrycket i däcken minskar. Höj däcktrycket lite till inför skidsemestern om du har fullastad bil/vagn och takbox. Och kom ihåg att byta till vinterdäck i god tid! Gummit måste motioneras så det hinner få upp mjukheten och börjar fungera som det ska.

Att vinterdäck är märkta med alptopp/snöflinga är bra – men likväl ingen garanti för att de är godkända. Kolla med fackhandeln eller Transportstyrelsen om du är osäker.

Har du koll på regelverket?


Kom ihåg-datum:

Dragbil, husbil och husvagn – alla ska vara utrustade med vinterdäck 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober–15 april (om det är eller befaras bli vinterväglag utanför dessa datum får du använda dubbdäck även då).

Viktiga symboler:

Vinterdäck som används på bilar, och på släpvagnar till bilar med en totalvikt av högst 3 500 kilo, ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade.

Vinterdäck som används på bilar, och på släpvagnar till bilar med en totalvikt över 3 500 kilo, ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller POR (Professional Off Road) eller vara dubbade.

OBS! Symbolerna ovan är ingen garanti för att ett däck är godkänt! Kolla med fackhandeln eller Transportstyrelsen om du är osäker.

Dragbil och husvagn:

Om dragbilen har dubbade däck måste även husvagnen ha det vid vinterväglag. En dragbil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

 • Res säkert i vinter!

  Res säkert i vinter!

  Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-28 07:37

 • Prischock på campingplatsen?

  Prischock på campingplatsen?

  På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-27 06:19

 • Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-01-22 07:35

 • Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-01-20 07:47

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206