Lysande extrautrustning

Publicerad: 2021-02-11   Uppdaterad: 2023-04-18

På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

Lysande extrautrustning
Heinz-Peter ”HP” Adlung

Visste du att en person i mörka kläder blir synlig först på 150 meters avstånd vid mörkerkörning med helljus påslaget? Betänk då hur svårt det kan vara att upptäcka vilt som kommer inifrån skogen och plötsligt hoppar ut på vägen.

Genom att montera extraljus förlängs och breddas helljusets ljuskägla. Det innebär betydligt bättre förutsättningar att se faror och hinna göra en undanmanöver i tid.

Men vad kostar riktigt bra extraljus – och hur stor blir skillnaden i prestanda? Det vet Heinz-Peter ”HP” Adlung som arbetar på ProDOB.

– Vi erbjuder en jättebra ljusramp som lyser både långt och brett. Rampen är ungefär lika lång som en registreringsskylt och kan döljas under kofångaren eller inuti grillen. För standard-modellen tar vi 10 000 kr monterat och klart. För en lika bra, men mer slimmad variant, är motsvarande siffra 14 000 kr, säger HP och fortsätter:

– Det är svårt att säga exakt hur stor skillnaden blir, men den är betydande. Vi har gjort ungefär 200 installationer totalt. Trots att varje kund har erbjudits pengarna tillbaka om man inte är nöjd, har ingen utnyttjat den möjligheten. Många upplever en särskilt stor skillnad inför kurvor där en breddad ljuskägla även lyser i den kommande körriktningen och inte bara ”rakt ut i skogen”.

Lysande extrautrustning
”HP:s” egen husbil är utrustad med dubbla LED-ramper och tre runda LED-lampor. Att löda alla kablar är en självklarhet inom ProDOB. Här är det Kenneth som står för hantverket.

HP menar att det bästa sättet att veta om din belysning är tillräcklig, är att sätta den på ett rättmätigt prov. Innan dess är det viktigt att ha kontrollerat så att alla lampor fungerar samt att alla ljuskällor och lyktor är rena.

– Åk ut på en mörk skogsväg och slå på helljuset. Upplever du att belysningen räcker till, eller skulle du behöva starkare ljus? Nyare bilar har ofta ett jättebra halvljus, eftersom merparten av köparna globalt kör mest i dagsljus. Men med den moderna designen på bilar och belysning kommer också slimmade lösningar med små lampor. Ofta blir helljuset lidande.

Förutom helljusets befintliga prestanda blir din boendeort och dina körvanor direkt avgörande för om extraljus är en nödvändig investering. Den som väljer att satsa på denna lysande extra-utrustning, får rådet av HP att satsa på kvalitet.

– Det finns många billiga lösningar, inte minst på nätet. Men dessa kommer inte i närheten av den prestanda och den livslängd som gedigna extraljus har. Man får vad man betalar för, så enkelt är det.

Lysande extrautrustning
LED-list – ett lysande extratillbehör

Kan man installera extraljus på egen hand?

– Ja då, det kan man. Men det beror ju förstås på vilken kunskap man har. En fördel med att låta en auktoriserad verkstad göra jobbet är att det blir snyggt och ordentligt gjort. Vi löder och döljer alla kablar – kabelskor och sockerbitar existerar inte hos oss. Kunden kan även känna sig helt trygg med att våra lösningar inte vållar några problem vid besiktning.

För husbils- och husvagnsägare är det inte bara (drag)bilens helljus som kan uppgraderas. Även sikten bakåt kan förbättras.

– Vi monterar extra backljus för husvagn och husbil. Det lyser upp marken både under och vid sidan om fordonet. Föraren ser då fordonets underdel och upptäcker stenar, stolpar och andra hinder mycket lättare. 

Extraljus bak kostar 4 000 kr installerat och klart hos oss, avslutar HP.

EXTRALJUS


• Finns i många olika prisklasser och utföranden där lamptyp, reflektor och prisma skiftar med priset – som därmed reglerar prestanda och livslängd.

• Förbättrar enbart bilens helljus eftersom bestämmelser om halvljus förekommer i Fordonsförordningen.

• Förbrukningen kopplas direkt till batteriet medan strömbrytaren kopplas till bilens elsystem.

• Förbättrar sikten både framåt och åt sidorna vilket minskar risken för olyckor – under förutsättning att hastigheten inte ökar avsevärt i och med den förbättrade sikten.

Rulla till toppen