Lysande extrautrustning

Lysande extrautrustning

Publicerad

På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

Heinz-Peter "HP" Adlung

Visste du att en person i mörka kläder blir synlig först på 150 meters avstånd vid mörkerkörning med helljus påslaget? Betänk då hur svårt det kan vara att upptäcka vilt som kommer inifrån skogen och plötsligt hoppar ut på vägen.

Genom att montera extraljus förlängs och breddas helljusets ljuskägla. Det innebär betydligt bättre förutsättningar att se faror och hinna göra en undanmanöver i tid.

Men vad kostar riktigt bra extraljus – och hur stor blir skillnaden i prestanda? Det vet Heinz-Peter "HP" Adlung som arbetar på ProDOB.

– Vi erbjuder en jättebra ljusramp som lyser både långt och brett. Rampen är ungefär lika lång som en registreringsskylt och kan döljas under kofångaren eller inuti grillen. För standard-modellen tar vi 10 000 kr monterat och klart. För en lika bra, men mer slimmad variant, är motsvarande siffra 14 000 kr, säger HP och fortsätter:

– Det är svårt att säga exakt hur stor skillnaden blir, men den är betydande. Vi har gjort ungefär 200 installationer totalt. Trots att varje kund har erbjudits pengarna tillbaka om man inte är nöjd, har ingen utnyttjat den möjligheten. Många upplever en särskilt stor skillnad inför kurvor där en breddad ljuskägla även lyser i den kommande körriktningen och inte bara "rakt ut i skogen".

"HP:s" egen husbil är utrustad med dubbla LED-ramper och tre runda LED-lampor. Att löda alla kablar är en självklarhet inom ProDOB. Här är det Kenneth som står för hantverket.

HP menar att det bästa sättet att veta om din belysning är tillräcklig, är att sätta den på ett rättmätigt prov. Innan dess är det viktigt att ha kontrollerat så att alla lampor fungerar samt att alla ljuskällor och lyktor är rena.

– Åk ut på en mörk skogsväg och slå på helljuset. Upplever du att belysningen räcker till, eller skulle du behöva starkare ljus? Nyare bilar har ofta ett jättebra halvljus, eftersom merparten av köparna globalt kör mest i dagsljus. Men med den moderna designen på bilar och belysning kommer också slimmade lösningar med små lampor. Ofta blir helljuset lidande.

Förutom helljusets befintliga prestanda blir din boendeort och dina körvanor direkt avgörande för om extraljus är en nödvändig investering. Den som väljer att satsa på denna lysande extra-utrustning, får rådet av HP att satsa på kvalitet.

– Det finns många billiga lösningar, inte minst på nätet. Men dessa kommer inte i närheten av den prestanda och den livslängd som gedigna extraljus har. Man får vad man betalar för, så enkelt är det.

LED-list – ett lysande extratillbehör

Kan man installera extraljus på egen hand?

– Ja då, det kan man. Men det beror ju förstås på vilken kunskap man har. En fördel med att låta en auktoriserad verkstad göra jobbet är att det blir snyggt och ordentligt gjort. Vi löder och döljer alla kablar – kabelskor och sockerbitar existerar inte hos oss. Kunden kan även känna sig helt trygg med att våra lösningar inte vållar några problem vid besiktning.

För husbils- och husvagnsägare är det inte bara (drag)bilens helljus som kan uppgraderas. Även sikten bakåt kan förbättras.

– Vi monterar extra backljus för husvagn och husbil. Det lyser upp marken både under och vid sidan om fordonet. Föraren ser då fordonets underdel och upptäcker stenar, stolpar och andra hinder mycket lättare. 

Extraljus bak kostar 4 000 kr installerat och klart hos oss, avslutar HP.

EXTRALJUS


• Finns i många olika prisklasser och utföranden där lamptyp, reflektor och prisma skiftar med priset – som därmed reglerar prestanda och livslängd.

• Förbättrar enbart bilens helljus eftersom bestämmelser om halvljus förekommer i Fordonsförordningen.

• Förbrukningen kopplas direkt till batteriet medan strömbrytaren kopplas till bilens elsystem.

• Förbättrar sikten både framåt och åt sidorna vilket minskar risken för olyckor – under förutsättning att hastigheten inte ökar avsevärt i och med den förbättrade sikten.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206