Lysande extrautrustning

Lysande extrautrustning

Publicerad

På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

Heinz-Peter "HP" Adlung

Visste du att en person i mörka kläder blir synlig först på 150 meters avstånd vid mörkerkörning med helljus påslaget? Betänk då hur svårt det kan vara att upptäcka vilt som kommer inifrån skogen och plötsligt hoppar ut på vägen.

Genom att montera extraljus förlängs och breddas helljusets ljuskägla. Det innebär betydligt bättre förutsättningar att se faror och hinna göra en undanmanöver i tid.

Men vad kostar riktigt bra extraljus – och hur stor blir skillnaden i prestanda? Det vet Heinz-Peter "HP" Adlung som arbetar på ProDOB.

– Vi erbjuder en jättebra ljusramp som lyser både långt och brett. Rampen är ungefär lika lång som en registreringsskylt och kan döljas under kofångaren eller inuti grillen. För standard-modellen tar vi 10 000 kr monterat och klart. För en lika bra, men mer slimmad variant, är motsvarande siffra 14 000 kr, säger HP och fortsätter:

– Det är svårt att säga exakt hur stor skillnaden blir, men den är betydande. Vi har gjort ungefär 200 installationer totalt. Trots att varje kund har erbjudits pengarna tillbaka om man inte är nöjd, har ingen utnyttjat den möjligheten. Många upplever en särskilt stor skillnad inför kurvor där en breddad ljuskägla även lyser i den kommande körriktningen och inte bara "rakt ut i skogen".

"HP:s" egen husbil är utrustad med dubbla LED-ramper och tre runda LED-lampor. Att löda alla kablar är en självklarhet inom ProDOB. Här är det Kenneth som står för hantverket.

HP menar att det bästa sättet att veta om din belysning är tillräcklig, är att sätta den på ett rättmätigt prov. Innan dess är det viktigt att ha kontrollerat så att alla lampor fungerar samt att alla ljuskällor och lyktor är rena.

– Åk ut på en mörk skogsväg och slå på helljuset. Upplever du att belysningen räcker till, eller skulle du behöva starkare ljus? Nyare bilar har ofta ett jättebra halvljus, eftersom merparten av köparna globalt kör mest i dagsljus. Men med den moderna designen på bilar och belysning kommer också slimmade lösningar med små lampor. Ofta blir helljuset lidande.

Förutom helljusets befintliga prestanda blir din boendeort och dina körvanor direkt avgörande för om extraljus är en nödvändig investering. Den som väljer att satsa på denna lysande extra-utrustning, får rådet av HP att satsa på kvalitet.

– Det finns många billiga lösningar, inte minst på nätet. Men dessa kommer inte i närheten av den prestanda och den livslängd som gedigna extraljus har. Man får vad man betalar för, så enkelt är det.

LED-list – ett lysande extratillbehör

Kan man installera extraljus på egen hand?

– Ja då, det kan man. Men det beror ju förstås på vilken kunskap man har. En fördel med att låta en auktoriserad verkstad göra jobbet är att det blir snyggt och ordentligt gjort. Vi löder och döljer alla kablar – kabelskor och sockerbitar existerar inte hos oss. Kunden kan även känna sig helt trygg med att våra lösningar inte vållar några problem vid besiktning.

För husbils- och husvagnsägare är det inte bara (drag)bilens helljus som kan uppgraderas. Även sikten bakåt kan förbättras.

– Vi monterar extra backljus för husvagn och husbil. Det lyser upp marken både under och vid sidan om fordonet. Föraren ser då fordonets underdel och upptäcker stenar, stolpar och andra hinder mycket lättare. 

Extraljus bak kostar 4 000 kr installerat och klart hos oss, avslutar HP.

EXTRALJUS


• Finns i många olika prisklasser och utföranden där lamptyp, reflektor och prisma skiftar med priset – som därmed reglerar prestanda och livslängd.

• Förbättrar enbart bilens helljus eftersom bestämmelser om halvljus förekommer i Fordonsförordningen.

• Förbrukningen kopplas direkt till batteriet medan strömbrytaren kopplas till bilens elsystem.

• Förbättrar sikten både framåt och åt sidorna vilket minskar risken för olyckor – under förutsättning att hastigheten inte ökar avsevärt i och med den förbättrade sikten.

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Res säkert i vinter!

  Res säkert i vinter!

  Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206