Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

Illustration: Jürgen Asp

Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

Publicerad

"The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

Experten


Leif Hansson grundade Husvagnscenter i Valbo tillsammans med sin far, Egon Hansson, år 1988. Idag saluför företaget både husvagnar och husbilar.

Med Leifs gedigna erfarenhet har han tilldelats rollen att vägleda oss genom de tolv ronderna och diskutera för- och nackdelar med de båda fordonstyperna. Av utrymmesskäl har vi fått hålla oss till en generell jämförelse. Ronderna kan därmed sannolikt ses ur fler perspektiv än de vi visar här.

 

Rond 1: Urval

Oavsett fordonstyp finns en hel uppsjö av modeller och planlösningar att välja bland. Söker du en planlösning med en egen avdelning för barnen? Då är husvagn med barnkammare rätt val, då den har en avskild våningssäng i minst två plan. Det närmaste en husbil kommer är en så kallad alkovmodell med fasta sängplatser som sticker ut ovanför förarhytten.

Obs! Tänk på att din dragbil och/eller körkortstyp kan innebära vissa begränsningar i urvalet. Läs mer om detta på transportstyrelsen.se (skriv "fordon du får köra" i sökrutan).

 

Visste du att...


Du som har tagit körkort före 1 juli 1996, och inte fått körkortet återkallat efter detta datum, får köra i princip alla husbilar på marknaden? Är du snarare sugen på att kunna välja bland fler husvagnsmodeller? Då kan du kika på att ta utökad B-behörighet.

Husvagnar är generellt billigare än husbilar. Vad som är viktigt att tänka på är: vad är det för planlösning som eftersöks, vilken typ av sängar etcetera.

Rond 2: Köpa

Husvagnar är generellt billigare i inköp. Däremot kan husvagnsköpet bli en dyr historia om dragbilen behöver bytas ut. Ett tips inför köpet, oavsett fordonstyp, är att försöka uppnå ett sunt förhållande mellan prislapp och nyttjandegrad.

Det brukar innebära en god magkänsla på sikt. Ett svindyrt fordon som används sällan riskerar att generera mer i dåligt samvete än i glädje.

 

Rond 3: Äga

Husvagnar är generellt billigare att äga. I synnerhet gäller det om du köper ett nytt fordon, då fordonsskatten på nya husbilar kan vara skyhög. Husbilar kostar även mer att försäkra – och det faktum att de har en motor innebär dessutom andra serviceintervaller och högre kostnader.

Stöldrisken är något högre för husvagnar, men släpvagnslås klass 3 kan råda bot på det. När det gäller andrahandsvärde och bränsleförbrukning är skillnaderna försumbara.

Det är inte ovanligt att husbilar har så kallade garage där det ryms både det ena och det andra.

Rond 4: Lasta

Husbilar har ofta större lastutrymme och högre tillåten lastvikt. Att de vanligtvis är utrustade med garage tillåter även separat förvaring av otympliga prylar som exempelvis cyklar och trädgårdsmöbler. Däremot är det ofta fler överskåp och garderober i husvagnar vilket ger bättre förvaringsmöjligheter för exempelvis kläder.

Titta i fordonets registreringsbevis för att se den max tillåtna lastvikten. För vissa husvagnar kan siffrorna vara mycket låga – och det kan därmed bli en utmaning att undvika överlast. Tänk även på att för husbil räknas passagerarna till lastvikten, med 68 kilo vardera.

Max 80 km/h gäller för husvagn. Samtidigt bör man inte ha bråttom när man är på semester. /// FOTO: Peter Gunnars

Rond 5: Köra

På det stora hela är husbilar enklare att framföra i trafik. Dessutom är de inte begränsade till max 80 km/h som bilar med tillkopplad husvagn. Många upplever därmed att det är enklare att följa trafikrytmen med husbil. Tänk på att om ni är flera som ska turas om vid ratten måste samtliga förare ha rätt körkortsbehörighet.

Att backa med husvagn kan vara lite knepigt om man inte är van.

Rond 6: Rangera

I trånga utrymmen har husbilen helt klart ett försprång, inte minst när det gäller att backa. Dock finns det ofta hjälpsamma människor på campingen som kan tänka sig att hjälpa till med rangeringen.

Om du vill lägga cirka 20 000 kr på en så kallad mover, kan du även koppla loss husvagnen från dragkroken och för hand styra in den med god precision.

Töntighetsstämpeln med husvagn har raderats bort och är nu accepterad av den stora massan.

Rond 7: Statussymbol

Denna lättsamma rond springer ur den gamla 80-talsdängan "Man ska ha husvagn". Det var Galenskaparna som med glimten i ögat framställde husvagnscamparen som en timid figur i träningsoverall.

Hur ser det då ut idag? Försäljningen av både husbilar och husvagnar har helt klart fått ett uppsving – och köparna blir allt yngre.

Med andra ord får nog båda fordonen ses som "accepterade" hos den breda massan. Dock ska det sägas att de allra flådigaste fordonen återfinns i husbilssegmentet.

 

Generellt är det betydligt större sittgrupper i husvagnar, och på sina håll även högre komfort.

Rond 8: Sittgrupp

Generellt är sittgruppen i en husvagn större än i en husbil. Ofta kan det också finnas en liten dinett i mitten av en (större) husvagn.

Du som gillar både stora sittgrupper och husbilar, kan satsa på en helintegrerad modell. Dessa kostar mer, men i gengäld erbjuder de mer plats. Komforten i sittgrupperna brukar vara likvärdig för båda fordonstyperna.

Vissa uppskattar avsaknaden av en förarhytt i en husvagn medan vissa husbilsägare inte bryr sig ett dyft om förarhyttens existens. Husbilar har ofta en taksäng som sitter ovanför sittgruppen och eliminerar behovet av en bäddbar sittgrupp. Det gör dock även våningssängen i de nyss nämnda barnkammarvagnarna.

Utrustningsmässigt går husvagnar och husbilar hand i hand. Men det krävs en mycket stor husbil för att kunna mäta sig med en medelstor husvagns boyta.

Rond 9: Leva och bo

Båda fordonen är generellt sett likvärdigt utrustade när det gäller kök och badrum. Tittar du efter lite äldre begagnade fordon kan det dock vara en utmaning att hitta modeller med separat duschutrymme. Det beror på att detta började bli vanligt först för några år sedan.

Sittgruppen är som tidigare nämnts ofta större i husvagnar medan det finns fler större förvaringsutrymmen i en husbil. På det stora hela är det ofta bättre svängrum i en husvagn.

Däremot har husbilar ofta större tankar för både grå- och färskvatten. Det kan passa en mobil livsstil där du kanske inte alltid står på en camping över natten.

 

Det krävs lite fler detaljer som ska fixas innan man kan göra avfärd med en husvagn. Och på vissa modeller sitter inte stödbensskruvarna lättillgängliga. /// FOTO: Peter Gunnars

Rond 10: Mobilitet

Husbilen är smidigare när det gäller att flytta bohaget från punkt A till punkt B. Packa in grillen och trädgårdsmöblerna i garaget, koppla ur elsladden och kör iväg. Med husvagn tar denna process lite längre tid. Dock upplever många husvagnsägare att det är väldigt smidigt att ha tillgång till en vanlig personbil när husvagnen väl står på plats.

 

Att kunna lösgöra dragbilen om husvagnen står kvar på campingplatsen gör allt mycket enklare än att ta med hela ekipaget på trånga gator. /// FOTO: Niklas Kämpargård

Rond 11: Flexibilitet

En spontan avstickare på mindre vägar, en snabb sväng in på en rastplats eller kanske en natt på en ställplats? När det gäller flexibilitet är husbilen snäppet vassare. Detta tack vare att den helt enkelt är smidigare att köra på mindre vägar eller in på parkerings- och ställplatser. På vissa ställplatser är det dessutom inte ens tillåtet att stå med husvagn.

Husbil eller husvagn? Givetvis är det ett personligt val där både användningsområde och plånbok måste beaktas.

Rond 12: Övergripande

Efter alla utkämpade ronder står det klart att valet av fordonstyp mest beror på användarens förutsättningar som familjekonstellation, resvanor, budget samt tycke och smak.

Det kanske mest avgörande är hur mycket fordonets hjul kommer att nyttjas. Du som planerar att mestadels stå på samma ställe kanske har mer glädje av en husvagn. Kommer du däremot ständigt vara på rull kan husbil vara ett smidigare alternativ.

 

The Thrilla in Manila

Tungviktsfighten mellan Muhammad Ali och Joe Frazier gällde VM-titeln i boxning. Mötet utspelades den 1 oktober 1975 i Quezon City, systerstad till Filippiniernas huvudstad Manila. Den legendariska drabbningen rankades till århundradets fight av tidskriften The Ring Magazine.

Ali ledde på poäng när Fraziers tränare Eddie Futch bad ringdomaren att bryta matchen i pausen inför sista ronden. Således förklarades Ali som vinnare på TKO (teknisk knockout).

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206