Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

Illustration: Jürgen Asp

Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

Publicerad

"The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

Experten


Leif Hansson grundade Husvagnscenter i Valbo tillsammans med sin far, Egon Hansson, år 1988. Idag saluför företaget både husvagnar och husbilar.

Med Leifs gedigna erfarenhet har han tilldelats rollen att vägleda oss genom de tolv ronderna och diskutera för- och nackdelar med de båda fordonstyperna. Av utrymmesskäl har vi fått hålla oss till en generell jämförelse. Ronderna kan därmed sannolikt ses ur fler perspektiv än de vi visar här.

 

Rond 1: Urval

Oavsett fordonstyp finns en hel uppsjö av modeller och planlösningar att välja bland. Söker du en planlösning med en egen avdelning för barnen? Då är husvagn med barnkammare rätt val, då den har en avskild våningssäng i minst två plan. Det närmaste en husbil kommer är en så kallad alkovmodell med fasta sängplatser som sticker ut ovanför förarhytten.

Obs! Tänk på att din dragbil och/eller körkortstyp kan innebära vissa begränsningar i urvalet. Läs mer om detta på transportstyrelsen.se (skriv "fordon du får köra" i sökrutan).

 

Visste du att...


Du som har tagit körkort före 1 juli 1996, och inte fått körkortet återkallat efter detta datum, får köra i princip alla husbilar på marknaden? Är du snarare sugen på att kunna välja bland fler husvagnsmodeller? Då kan du kika på att ta utökad B-behörighet.

Husvagnar är generellt billigare än husbilar. Vad som är viktigt att tänka på är: vad är det för planlösning som eftersöks, vilken typ av sängar etcetera.

Rond 2: Köpa

Husvagnar är generellt billigare i inköp. Däremot kan husvagnsköpet bli en dyr historia om dragbilen behöver bytas ut. Ett tips inför köpet, oavsett fordonstyp, är att försöka uppnå ett sunt förhållande mellan prislapp och nyttjandegrad.

Det brukar innebära en god magkänsla på sikt. Ett svindyrt fordon som används sällan riskerar att generera mer i dåligt samvete än i glädje.

 

Rond 3: Äga

Husvagnar är generellt billigare att äga. I synnerhet gäller det om du köper ett nytt fordon, då fordonsskatten på nya husbilar kan vara skyhög. Husbilar kostar även mer att försäkra – och det faktum att de har en motor innebär dessutom andra serviceintervaller och högre kostnader.

Stöldrisken är något högre för husvagnar, men släpvagnslås klass 3 kan råda bot på det. När det gäller andrahandsvärde och bränsleförbrukning är skillnaderna försumbara.

Det är inte ovanligt att husbilar har så kallade garage där det ryms både det ena och det andra.

Rond 4: Lasta

Husbilar har ofta större lastutrymme och högre tillåten lastvikt. Att de vanligtvis är utrustade med garage tillåter även separat förvaring av otympliga prylar som exempelvis cyklar och trädgårdsmöbler. Däremot är det ofta fler överskåp och garderober i husvagnar vilket ger bättre förvaringsmöjligheter för exempelvis kläder.

Titta i fordonets registreringsbevis för att se den max tillåtna lastvikten. För vissa husvagnar kan siffrorna vara mycket låga – och det kan därmed bli en utmaning att undvika överlast. Tänk även på att för husbil räknas passagerarna till lastvikten, med 68 kilo vardera.

Max 80 km/h gäller för husvagn. Samtidigt bör man inte ha bråttom när man är på semester. /// FOTO: Peter Gunnars

Rond 5: Köra

På det stora hela är husbilar enklare att framföra i trafik. Dessutom är de inte begränsade till max 80 km/h som bilar med tillkopplad husvagn. Många upplever därmed att det är enklare att följa trafikrytmen med husbil. Tänk på att om ni är flera som ska turas om vid ratten måste samtliga förare ha rätt körkortsbehörighet.

Att backa med husvagn kan vara lite knepigt om man inte är van.

Rond 6: Rangera

I trånga utrymmen har husbilen helt klart ett försprång, inte minst när det gäller att backa. Dock finns det ofta hjälpsamma människor på campingen som kan tänka sig att hjälpa till med rangeringen.

Om du vill lägga cirka 20 000 kr på en så kallad mover, kan du även koppla loss husvagnen från dragkroken och för hand styra in den med god precision.

Töntighetsstämpeln med husvagn har raderats bort och är nu accepterad av den stora massan.

Rond 7: Statussymbol

Denna lättsamma rond springer ur den gamla 80-talsdängan "Man ska ha husvagn". Det var Galenskaparna som med glimten i ögat framställde husvagnscamparen som en timid figur i träningsoverall.

Hur ser det då ut idag? Försäljningen av både husbilar och husvagnar har helt klart fått ett uppsving – och köparna blir allt yngre.

Med andra ord får nog båda fordonen ses som "accepterade" hos den breda massan. Dock ska det sägas att de allra flådigaste fordonen återfinns i husbilssegmentet.

 

Generellt är det betydligt större sittgrupper i husvagnar, och på sina håll även högre komfort.

Rond 8: Sittgrupp

Generellt är sittgruppen i en husvagn större än i en husbil. Ofta kan det också finnas en liten dinett i mitten av en (större) husvagn.

Du som gillar både stora sittgrupper och husbilar, kan satsa på en helintegrerad modell. Dessa kostar mer, men i gengäld erbjuder de mer plats. Komforten i sittgrupperna brukar vara likvärdig för båda fordonstyperna.

Vissa uppskattar avsaknaden av en förarhytt i en husvagn medan vissa husbilsägare inte bryr sig ett dyft om förarhyttens existens. Husbilar har ofta en taksäng som sitter ovanför sittgruppen och eliminerar behovet av en bäddbar sittgrupp. Det gör dock även våningssängen i de nyss nämnda barnkammarvagnarna.

Utrustningsmässigt går husvagnar och husbilar hand i hand. Men det krävs en mycket stor husbil för att kunna mäta sig med en medelstor husvagns boyta.

Rond 9: Leva och bo

Båda fordonen är generellt sett likvärdigt utrustade när det gäller kök och badrum. Tittar du efter lite äldre begagnade fordon kan det dock vara en utmaning att hitta modeller med separat duschutrymme. Det beror på att detta började bli vanligt först för några år sedan.

Sittgruppen är som tidigare nämnts ofta större i husvagnar medan det finns fler större förvaringsutrymmen i en husbil. På det stora hela är det ofta bättre svängrum i en husvagn.

Däremot har husbilar ofta större tankar för både grå- och färskvatten. Det kan passa en mobil livsstil där du kanske inte alltid står på en camping över natten.

 

Det krävs lite fler detaljer som ska fixas innan man kan göra avfärd med en husvagn. Och på vissa modeller sitter inte stödbensskruvarna lättillgängliga. /// FOTO: Peter Gunnars

Rond 10: Mobilitet

Husbilen är smidigare när det gäller att flytta bohaget från punkt A till punkt B. Packa in grillen och trädgårdsmöblerna i garaget, koppla ur elsladden och kör iväg. Med husvagn tar denna process lite längre tid. Dock upplever många husvagnsägare att det är väldigt smidigt att ha tillgång till en vanlig personbil när husvagnen väl står på plats.

 

Att kunna lösgöra dragbilen om husvagnen står kvar på campingplatsen gör allt mycket enklare än att ta med hela ekipaget på trånga gator. /// FOTO: Niklas Kämpargård

Rond 11: Flexibilitet

En spontan avstickare på mindre vägar, en snabb sväng in på en rastplats eller kanske en natt på en ställplats? När det gäller flexibilitet är husbilen snäppet vassare. Detta tack vare att den helt enkelt är smidigare att köra på mindre vägar eller in på parkerings- och ställplatser. På vissa ställplatser är det dessutom inte ens tillåtet att stå med husvagn.

Husbil eller husvagn? Givetvis är det ett personligt val där både användningsområde och plånbok måste beaktas.

Rond 12: Övergripande

Efter alla utkämpade ronder står det klart att valet av fordonstyp mest beror på användarens förutsättningar som familjekonstellation, resvanor, budget samt tycke och smak.

Det kanske mest avgörande är hur mycket fordonets hjul kommer att nyttjas. Du som planerar att mestadels stå på samma ställe kanske har mer glädje av en husvagn. Kommer du däremot ständigt vara på rull kan husbil vara ett smidigare alternativ.

 

The Thrilla in Manila

Tungviktsfighten mellan Muhammad Ali och Joe Frazier gällde VM-titeln i boxning. Mötet utspelades den 1 oktober 1975 i Quezon City, systerstad till Filippiniernas huvudstad Manila. Den legendariska drabbningen rankades till århundradets fight av tidskriften The Ring Magazine.

Ali ledde på poäng när Fraziers tränare Eddie Futch bad ringdomaren att bryta matchen i pausen inför sista ronden. Således förklarades Ali som vinnare på TKO (teknisk knockout).

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206