Paneler – en solklar investering!

Paneler – en solklar investering!

Publicerad

I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

Skiner som solen. Lasse Stenberg på Forsbergs Fritidscenter i Linköping pratar sig gärna varm om solpaneler och dess lysande egenskaper.

Lasse Stenberg är service- och eftermarknadschef på Forsbergs Fritidscenter i Linköping och svarar här på våra frågor om solpaneler.

Först och främst: Ställs det några särskild krav på fritidsfordonet ifråga?

– Nej, man kan installera solpaneler i alla slags fritidsfordon. Dock kan utrymmet uppe på taket variera, så man kanske måste begränsa sig till en viss modell av solpanel.

Vilka olika modeller av solpaneler finns det?

– Konventionell och flexibel. Den förstnämnda är en inramad och lite tjockare solpanel med fästanordning – vilket kräver lite större ytor. En flexibel solpanel är som en böjbar matta som väger mindre och kan installeras på flera olika sätt. Båda modellerna levereras med olika effekt (watt). Det är solpanelens effekt (antal watt) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp.

Hur vet man hur många watt som är lagom?

– Det beror på årstid, batterikapacitet och användning. Sommarcamparen som har dubbla bodelsbatterier och är sparsam med elförbrukningen, har betydligt lägre behov av många watt än vintercamparen som har ett ensamt bodelsbatteri och förbrukar mycket el. Det vanligaste är att vi installerar en solpanel på
150 eller 200 watt, det kan ses som standardutrustning. Med lite förnuft kan då elförbrukning och laddning gå jämnt ut under stora delar av året – om solen skiner för fullt på dagarna.

Det finns som synes även mobila/portabla solpaneler.

Vad innebär det i praktiken att vara förnuftig?

– Att se över utrustningen i sitt fritidsfordon och kartlägga vilka som är de stora "bovarna" när det gäller elförbrukning. Denna information brukar stå på en dekal på produkterna – och det är vanligtvis tv, kaffebryggare och vattenkokare som förbrukar mest el.

Det är förstås även viktigt att försöka vara sparsam och inte förbruka mer el än nödvändigt. Om samtliga lampor – och helst även tv:n – är LED gör det också mycket stor skillnad för elförbrukningen.

Vilka komponenter fordras för en komplett solpanelsinstallation?

– Solpanel med fästen, laddningsregulator, kablage och takgenomföring. Sedan behöver man förstås kunskap också, om man ska göra jobbet själv. Eftersom det trots allt handlar om el och om att göra hål i taket, gäller det att man vet vad man håller på med. Vid felmontering finns risk för fuktgenomträngning i karossen.

Den händige grejar detta på egen hand, vi andra får ta hjälp av branschexpertisen.

Vad kostar det att installera en solpanel hos er, monterat och klart?

– Cirka 8 000–13 000 kr beroende på solpanel och fritidsfordon.

Vad behöver man tänka på inför installationen?

– Hur pass oberoende av elstolpar man önskar vara vilket avgör hur många watt och eventuellt solpaneler man bör satsa på. Men det är nog så viktigt att även ha koll på sina batterier. Batteriet till bodelen måste vara fräscht för att kunna göra solpanelen rättvisa. Att investera i dubbla batterier är också ett utmärkt sätt att öka sin kapacitet ytterligare.

Hur vanligt är det med solpaneler idag?

– För husbilar är det mycket vanligt, allt fler som köper ny husbil väljer att utrusta den med solpanel redan från början. Vi ser också att husvagnsförsäljningen har fått ett uppsving på senare tid – och på grund av Covid-19 kommer sannolikt fricampandet att öka. Detta i kombination med hur relativt enkelt det är att investera i en solpanel, ger oss anledning att tro att fler och fler husvagnar kommer att vara utrustade med en solpanel på taket i framtiden.

Mest såld på Forsbergs. Truma 150 watt konventionell solpanel, komplett med fyra fästen, regulator, takgenomföring, kablage och en vindavvisare. Kännetecknande för de lite dyrare fabrikaten är att de ofta erbjuder en helhetslösning likt denna – där alla tillbehör ingår.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206