Paneler – en solklar investering!

Publicerad: 2021-03-23   Uppdaterad: 2023-04-18

I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

Paneler – en solklar investering!
Skiner som solen. Lasse Stenberg på Forsbergs Fritidscenter i Linköping pratar sig gärna varm om solpaneler och dess lysande egenskaper.

Lasse Stenberg är service- och eftermarknadschef på Forsbergs Fritidscenter i Linköping och svarar här på våra frågor om solpaneler.

Först och främst: Ställs det några särskild krav på fritidsfordonet ifråga?

– Nej, man kan installera solpaneler i alla slags fritidsfordon. Dock kan utrymmet uppe på taket variera, så man kanske måste begränsa sig till en viss modell av solpanel.

Vilka olika modeller av solpaneler finns det?

– Konventionell och flexibel. Den förstnämnda är en inramad och lite tjockare solpanel med fästanordning – vilket kräver lite större ytor. En flexibel solpanel är som en böjbar matta som väger mindre och kan installeras på flera olika sätt. Båda modellerna levereras med olika effekt (watt). Det är solpanelens effekt (antal watt) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp.

Hur vet man hur många watt som är lagom?

– Det beror på årstid, batterikapacitet och användning. Sommarcamparen som har dubbla bodelsbatterier och är sparsam med elförbrukningen, har betydligt lägre behov av många watt än vintercamparen som har ett ensamt bodelsbatteri och förbrukar mycket el. Det vanligaste är att vi installerar en solpanel på
150 eller 200 watt, det kan ses som standardutrustning. Med lite förnuft kan då elförbrukning och laddning gå jämnt ut under stora delar av året – om solen skiner för fullt på dagarna.

Paneler – en solklar investering!
Det finns som synes även mobila/portabla solpaneler.

Vad innebär det i praktiken att vara förnuftig?

– Att se över utrustningen i sitt fritidsfordon och kartlägga vilka som är de stora ”bovarna” när det gäller elförbrukning. Denna information brukar stå på en dekal på produkterna – och det är vanligtvis tv, kaffebryggare och vattenkokare som förbrukar mest el.

Det är förstås även viktigt att försöka vara sparsam och inte förbruka mer el än nödvändigt. Om samtliga lampor – och helst även tv:n – är LED gör det också mycket stor skillnad för elförbrukningen.

Vilka komponenter fordras för en komplett solpanelsinstallation?

– Solpanel med fästen, laddningsregulator, kablage och takgenomföring. Sedan behöver man förstås kunskap också, om man ska göra jobbet själv. Eftersom det trots allt handlar om el och om att göra hål i taket, gäller det att man vet vad man håller på med. Vid felmontering finns risk för fuktgenomträngning i karossen.

Paneler – en solklar investering!
Den händige grejar detta på egen hand, vi andra får ta hjälp av branschexpertisen.

Vad kostar det att installera en solpanel hos er, monterat och klart?

– Cirka 8 000–13 000 kr beroende på solpanel och fritidsfordon.

Vad behöver man tänka på inför installationen?

– Hur pass oberoende av elstolpar man önskar vara vilket avgör hur många watt och eventuellt solpaneler man bör satsa på. Men det är nog så viktigt att även ha koll på sina batterier. Batteriet till bodelen måste vara fräscht för att kunna göra solpanelen rättvisa. Att investera i dubbla batterier är också ett utmärkt sätt att öka sin kapacitet ytterligare.

Hur vanligt är det med solpaneler idag?

– För husbilar är det mycket vanligt, allt fler som köper ny husbil väljer att utrusta den med solpanel redan från början. Vi ser också att husvagnsförsäljningen har fått ett uppsving på senare tid – och på grund av Covid-19 kommer sannolikt fricampandet att öka. Detta i kombination med hur relativt enkelt det är att investera i en solpanel, ger oss anledning att tro att fler och fler husvagnar kommer att vara utrustade med en solpanel på taket i framtiden.

Paneler – en solklar investering!
Mest såld på Forsbergs. Truma 150 watt konventionell solpanel, komplett med fyra fästen, regulator, takgenomföring, kablage och en vindavvisare. Kännetecknande för de lite dyrare fabrikaten är att de ofta erbjuder en helhetslösning likt denna – där alla tillbehör ingår.
Rulla till toppen