Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

Bengt i Örkelljunga idag.

Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

Publicerad

Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

Översiktsbild över lagret år 1968.

Regnet formligen vräkte ned den där sommaren 1965. På campingen utanför Halmstad hade gästerna fullt sjå med att gräva kanaler för att leda bort regnvattnet från sina tält. Marken hade börjat förvandlas till lervälling och kaoset var ett faktum – förutom för några gäster.

– Jag glömmer aldrig hur jag kunde gå ett trappsteg upp, öppna dörren och gå in i vår torra moderna husvagn, alltmedan tältgästerna kämpade mot regnvattnet. Det är ett oerhört starkt minne än idag, säger Bengt-Åke Bengtsson, som vid tillfället bara var åtta år.

Året efter den regniga sommaren startade Bengt-Åkes pappa husvagnsförsäljning under namnet Husvagns-Expo. Startskottet kom då Bengt skulle byta in sin befintliga engelska Astral mot en tysk Tabbert – för att bättre matcha sin nya Mercedes.

De cirka 50 medarbetarna år 2016.

– Pappa var affärsman ut i fingerspetsarna och jobbade med att sälja trailers till grävmaskiner. Hos husvagnshandlaren skulle han förhandla om priset – men det var tvärstopp. Då tänkte pappa "Är det så lätt att sälja husvagnar, då ska även jag börja med det", säger Bengt-Åke och ler vid minnet.

Så kom det sig att Bengt köpte ett parti engelsktillverkade Nene Valley-vagnar, fabrikatet som senare skulle bli Cavalier. Mamma Britta kom att sköta bokföringen.

Efter ett par år började Bengt sälja Borevagnen, en svensk skapelse med fantastisk kvalitet. Problemet var bara att den enligt Bengt hade en för hög prislapp.

Första utställningshallen som byggdes 1968.

Fasaden som vetter ut mot E4:an i Örkelljunga.

En filial i Lagan utanför Ljungby som företaget hade under några år.

– Pappa befarade att ingen skulle vilja köpa den. Samtidigt var han rädd att ingen skulle vilja ha de engelska vagnarna heller, när de såg hur låg kvalitet de höll i jämförelse med den svensktillverkade. Kontentan blev att pappa gömde den första Borevagnen, säger Bengt-Åke och skrattar.

Nu började Bengt gnugga geniknölarna. Alla vagnar hade sina för- och nackdelar, men ingen var ju perfekt. Kunde man möjligen plocka russinen ur kakan och bygga den perfekta vagnen till ett överkomligt pris?

– År 1971 hyrde pappa in sig i en husvagnsfabrik i England och startade egen tillverkning av den egendesignade Sveland-vagnen.

Hela familjen Bengtsson år 1986.

Bengt iklädd overall i en tidig Sveland. Bengt mekade dock oftast i kostym.

Produktionen pågick sedan under tio års tid (läs historien om Sveland i en separat artikel senare i år, red. anm.). I samma veva började Bengt-Åke sommarjobba på företaget. År 1975 tog både han och storasyster Britt-Marie anställning och fem år senare följde lillasyster Christina i samma spår. Nu var alltså hela familjen samlad på jobbet.

– Inledningsvis jobbade jag på verkstaden, följt av några år som inköpare och säljare. År 1984 tog jag över som vd efter pappa, berättar Bengt-Åke som alltjämt leder firman.

Idag arbetar fortfarande syskontrion kvar liksom Britt-Maries tre söner. Även Bengt-Åke och Christina har var sin dotter som delvis jobbar i företaget. Därutöver finns en mängd trogna medarbetare.

En bild tagen för Bengt i Örkelljungas egna broschyr.

Christina, Britt-Marie och Bengt-Åke i samband med 50-årsjubileet 2016.

– Flera av dem har varit hos oss i över 20 år och de är utan tvekan vår viktigaste resurs. Vi trivs tillsammans på jobbet och förhoppningsvis speglar det av sig i hur vi bemöter kunderna. Vi har i alla fall fått ett bra rykte som har varit guld värt för vår kundkontakt och expansion, menar Bengt-Åke.

Bengt i Örkelljunga har verkligen vuxit så det knakar genom åren. Idag mäter anläggningen 8 000 kvadratmeter och inrymmer visningshall, tillbehörsbutik och en stor verkstad där 30 med-
arbetare servar, reparerar och rekondar såväl bodelar som motorer.

– De senaste åren har vi börjat satsa betydligt mer på husbilar. Vi saluför hela spektrumet, från enkla instegsmodeller till bilar i sexmiljonersklassen. Vi märker att fritidsfordon har gått från att vara lite töntiga till att ha letat sig in i finrummen, säger Bengt-Åke.

Efter sina 45 år inom samma företag känner Bengt-Åke stor tacksamhet och stolthet.

– Har man ägnat ett helt liv åt detta, tillsammans med sina syskon och deras barn, blir företaget oerhört betydelsefullt. Jag har haft roligt varenda dag på jobbet och vill gärna fortsätta länge än.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206