Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

Bengt i Örkelljunga idag.

Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

Publicerad

Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

Översiktsbild över lagret år 1968.

Regnet formligen vräkte ned den där sommaren 1965. På campingen utanför Halmstad hade gästerna fullt sjå med att gräva kanaler för att leda bort regnvattnet från sina tält. Marken hade börjat förvandlas till lervälling och kaoset var ett faktum – förutom för några gäster.

– Jag glömmer aldrig hur jag kunde gå ett trappsteg upp, öppna dörren och gå in i vår torra moderna husvagn, alltmedan tältgästerna kämpade mot regnvattnet. Det är ett oerhört starkt minne än idag, säger Bengt-Åke Bengtsson, som vid tillfället bara var åtta år.

Året efter den regniga sommaren startade Bengt-Åkes pappa husvagnsförsäljning under namnet Husvagns-Expo. Startskottet kom då Bengt skulle byta in sin befintliga engelska Astral mot en tysk Tabbert – för att bättre matcha sin nya Mercedes.

De cirka 50 medarbetarna år 2016.

– Pappa var affärsman ut i fingerspetsarna och jobbade med att sälja trailers till grävmaskiner. Hos husvagnshandlaren skulle han förhandla om priset – men det var tvärstopp. Då tänkte pappa "Är det så lätt att sälja husvagnar, då ska även jag börja med det", säger Bengt-Åke och ler vid minnet.

Så kom det sig att Bengt köpte ett parti engelsktillverkade Nene Valley-vagnar, fabrikatet som senare skulle bli Cavalier. Mamma Britta kom att sköta bokföringen.

Efter ett par år började Bengt sälja Borevagnen, en svensk skapelse med fantastisk kvalitet. Problemet var bara att den enligt Bengt hade en för hög prislapp.

Första utställningshallen som byggdes 1968.

Fasaden som vetter ut mot E4:an i Örkelljunga.

En filial i Lagan utanför Ljungby som företaget hade under några år.

– Pappa befarade att ingen skulle vilja köpa den. Samtidigt var han rädd att ingen skulle vilja ha de engelska vagnarna heller, när de såg hur låg kvalitet de höll i jämförelse med den svensktillverkade. Kontentan blev att pappa gömde den första Borevagnen, säger Bengt-Åke och skrattar.

Nu började Bengt gnugga geniknölarna. Alla vagnar hade sina för- och nackdelar, men ingen var ju perfekt. Kunde man möjligen plocka russinen ur kakan och bygga den perfekta vagnen till ett överkomligt pris?

– År 1971 hyrde pappa in sig i en husvagnsfabrik i England och startade egen tillverkning av den egendesignade Sveland-vagnen.

Hela familjen Bengtsson år 1986.

Bengt iklädd overall i en tidig Sveland. Bengt mekade dock oftast i kostym.

Produktionen pågick sedan under tio års tid (läs historien om Sveland i en separat artikel senare i år, red. anm.). I samma veva började Bengt-Åke sommarjobba på företaget. År 1975 tog både han och storasyster Britt-Marie anställning och fem år senare följde lillasyster Christina i samma spår. Nu var alltså hela familjen samlad på jobbet.

– Inledningsvis jobbade jag på verkstaden, följt av några år som inköpare och säljare. År 1984 tog jag över som vd efter pappa, berättar Bengt-Åke som alltjämt leder firman.

Idag arbetar fortfarande syskontrion kvar liksom Britt-Maries tre söner. Även Bengt-Åke och Christina har var sin dotter som delvis jobbar i företaget. Därutöver finns en mängd trogna medarbetare.

En bild tagen för Bengt i Örkelljungas egna broschyr.

Christina, Britt-Marie och Bengt-Åke i samband med 50-årsjubileet 2016.

– Flera av dem har varit hos oss i över 20 år och de är utan tvekan vår viktigaste resurs. Vi trivs tillsammans på jobbet och förhoppningsvis speglar det av sig i hur vi bemöter kunderna. Vi har i alla fall fått ett bra rykte som har varit guld värt för vår kundkontakt och expansion, menar Bengt-Åke.

Bengt i Örkelljunga har verkligen vuxit så det knakar genom åren. Idag mäter anläggningen 8 000 kvadratmeter och inrymmer visningshall, tillbehörsbutik och en stor verkstad där 30 med-
arbetare servar, reparerar och rekondar såväl bodelar som motorer.

– De senaste åren har vi börjat satsa betydligt mer på husbilar. Vi saluför hela spektrumet, från enkla instegsmodeller till bilar i sexmiljonersklassen. Vi märker att fritidsfordon har gått från att vara lite töntiga till att ha letat sig in i finrummen, säger Bengt-Åke.

Efter sina 45 år inom samma företag känner Bengt-Åke stor tacksamhet och stolthet.

– Har man ägnat ett helt liv åt detta, tillsammans med sina syskon och deras barn, blir företaget oerhört betydelsefullt. Jag har haft roligt varenda dag på jobbet och vill gärna fortsätta länge än.

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1637 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 707 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206