Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

Nya verkstaden stod klar 2019. /// FOTO: Camilla Bengtsson

Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

Publicerad

Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

Marianne och Anders vid 30-årsjubileumet. /// FOTO: Carolina Romare

Han var bara 22 år och arbetade halvtid på kirurgen i Kristianstad, Anders Ekdahl, när erbjudandet kom om att köpa reservdels-importen för Tabbert. Det var pappa Kjell som importerade Tabbert-vagnarna – och nu ville han ge sin son en fin möjlighet att börja sälja reservdelar.

– Jag fick köpa pappas befintliga reservdelslager för 40 000 kr inklusive moms. Men banken trodde inte på min affärsidé, så pappa fick gå in som borgenär. Jag kunde inte ett skvatt om husvagnar och fick lära mig väldigt mycket via min fars långa erfarenhet i branschen, berättar Anders Ekdahl, vd på Husvagnsreserven som han grundade den där vintern 1988.

Inledningsvis utgjordes verksamheten enbart av reservdelsimport och postorderförsäljning. Anders fortsatte att arbeta halvtid på kirurgen och hyrde en del av en nedlagd bensinstation i samhället Vä. Försäljningen gick stadigt uppåt fram till år 1992, då lågkonjunkturen slog hårt mot branschen. Det gick så illa att Kjells företag Caravan Import gick i konkurs, liksom tre andra husvagnsföretag i Kristianstad. I denna dystra tid såg Anders en möjlighet i att börja sälja begagnade husvagnar – som enda företag i staden.

– Samtidigt gjorde jag anspråk på att få hyra hela bensinstationen och öppnade en tillbehörsbutik där. Bara något år senare tog jag tjänstledigt från kirurgen för att kunna ägna mig helt åt husvagnar, berättar Anders.

Pappa Kjell tillsammans med Anders vid de gamla lokalerna (1992).

Urstark säljtrio – Mikael Holmgren, Fredrik Sörensen och Peter Thorin. /// FOTO: Carolina Romare

Nja, snarare husvagnar och senap om vi ska vara helt korrekta. En vän till Anders föräldrar funderade nämligen på att lägga ner sitt senapsföretag och frågade om den unge entreprenören ville ta över.

Så kom det sig att Anders började sälja senap till 50 butiker i Skåne och Blekinge. En dag i veckan skötte han även utleveranserna, då med pappa Kjell vid rodret på Husvagnsreserven. Försäljningen av husvagnar, reservdelar och senap gick snart som tåget – och efter några år började Anders också tillverka en egen delikatess 

under namnet Ekans Senap. I den här vevan anställdes två personer i företaget, en som skötte senapsförsäljningen och en som mekade med husvagnar. År 1999 byggdes en ny anläggning på Långebro
i Kristianstad och i samma veva träffade Anders sin blivande hustru, Marianne. Så småningom började hon också jobba i företaget.

– Vid det laget omsatte vi cirka fem miljoner – en miljon på senap och fyra miljoner på husvagnar och reservdelar. När den nya anläggningen öppnade år 2000 sålde jag senapsrörelsen. Vi inriktade oss då helt på fritidsfordon i våra nya lokaler med visningshall, tillbehörsbutik och verkstad, berättar Anders.

Den nya och moderna verkstaden. /// FOTO: Carolina Romare

De senaste tjugo åren har Husvagnsreserven fortsatt expandera. Bland milstolparna kan nämnas att man startade husbilsförsäljning år 2009 och byggde ett nytt våningsplan året därpå, följt av byggnationen av en ny utställningshall tre år senare. År 2019 tillkom en ny verkstadshall som 2010 blev en så kallad Fiat Professional-verkstad.

Idag är Husvagnsreserven en av landets största återförsäljare av husvagnar och husbilar. Utvecklingen har varit enorm det senaste decenniet – med en tredubbling av omsättningen. En sådan expansion innebär dock inte enbart medvind, utan också en del utmaningar.

– Ett stort företag kräver en helt annan struktur än ett litet. Vi bildar nu en ny organisation där ansvaret fördelas på medarbetarna inom varje avdelning. Försäljning, butik och verkstad arbetar självständigt vilket ger bättre arbetsmiljö för medarbetarna och högre servicegrad för kunderna, säger Anders.

Anders menar att nycklarna till Husvagnsreservens framgångar har varit hårt arbete, goda kundrelationer och bra fabrikat – i kombination med duktiga och pålitliga medarbetare. Liksom i övriga landet märker Husvagnsreserven av att intresset för mobil fritid fortsätter att öka.

– Vi ser ljust på framtiden eftersom vi saluför fritidsfordon för alla smaker och behov. Vi vill förstärka och förbättra vår position inom alla områden och bygga stabila broar mellan våra olika avdelningar. Skapar vi en trygghet inom företaget skapar vi samtidigt en trygghet för kunden. I slutänden gör det alla till vinnare.

Ekans senap har saluförts under samma tak som Husvagns-reserven.

Husvagnsreserven


Grundat: 1988.
Ort: Kristianstad.
Antal anställda: 23.
Saluför: Knaus, Weinsberg, T@B, Pilote och Le Voyageur.
Antal försäljningar per år: Cirka 400–450 nya och begagnade fordon.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206