
Han var bara 22 år och arbetade halvtid på kirurgen i Kristianstad, Anders Ekdahl, när erbjudandet kom om att köpa reservdels-importen för Tabbert. Det var pappa Kjell som importerade Tabbert-vagnarna – och nu ville han ge sin son en fin möjlighet att börja sälja reservdelar.
– Jag fick köpa pappas befintliga reservdelslager för 40 000 kr inklusive moms. Men banken trodde inte på min affärsidé, så pappa fick gå in som borgenär. Jag kunde inte ett skvatt om husvagnar och fick lära mig väldigt mycket via min fars långa erfarenhet i branschen, berättar Anders Ekdahl, vd på Husvagnsreserven som han grundade den där vintern 1988.
Inledningsvis utgjordes verksamheten enbart av reservdelsimport och postorderförsäljning. Anders fortsatte att arbeta halvtid på kirurgen och hyrde en del av en nedlagd bensinstation i samhället Vä. Försäljningen gick stadigt uppåt fram till år 1992, då lågkonjunkturen slog hårt mot branschen. Det gick så illa att Kjells företag Caravan Import gick i konkurs, liksom tre andra husvagnsföretag i Kristianstad. I denna dystra tid såg Anders en möjlighet i att börja sälja begagnade husvagnar – som enda företag i staden.
– Samtidigt gjorde jag anspråk på att få hyra hela bensinstationen och öppnade en tillbehörsbutik där. Bara något år senare tog jag tjänstledigt från kirurgen för att kunna ägna mig helt åt husvagnar, berättar Anders.


Nja, snarare husvagnar och senap om vi ska vara helt korrekta. En vän till Anders föräldrar funderade nämligen på att lägga ner sitt senapsföretag och frågade om den unge entreprenören ville ta över.
Så kom det sig att Anders började sälja senap till 50 butiker i Skåne och Blekinge. En dag i veckan skötte han även utleveranserna, då med pappa Kjell vid rodret på Husvagnsreserven. Försäljningen av husvagnar, reservdelar och senap gick snart som tåget – och efter några år började Anders också tillverka en egen delikatess
under namnet Ekans Senap. I den här vevan anställdes två personer i företaget, en som skötte senapsförsäljningen och en som mekade med husvagnar. År 1999 byggdes en ny anläggning på Långebro
i Kristianstad och i samma veva träffade Anders sin blivande hustru, Marianne. Så småningom började hon också jobba i företaget.
– Vid det laget omsatte vi cirka fem miljoner – en miljon på senap och fyra miljoner på husvagnar och reservdelar. När den nya anläggningen öppnade år 2000 sålde jag senapsrörelsen. Vi inriktade oss då helt på fritidsfordon i våra nya lokaler med visningshall, tillbehörsbutik och verkstad, berättar Anders.

De senaste tjugo åren har Husvagnsreserven fortsatt expandera. Bland milstolparna kan nämnas att man startade husbilsförsäljning år 2009 och byggde ett nytt våningsplan året därpå, följt av byggnationen av en ny utställningshall tre år senare. År 2019 tillkom en ny verkstadshall som 2010 blev en så kallad Fiat Professional-verkstad.
Idag är Husvagnsreserven en av landets största återförsäljare av husvagnar och husbilar. Utvecklingen har varit enorm det senaste decenniet – med en tredubbling av omsättningen. En sådan expansion innebär dock inte enbart medvind, utan också en del utmaningar.
– Ett stort företag kräver en helt annan struktur än ett litet. Vi bildar nu en ny organisation där ansvaret fördelas på medarbetarna inom varje avdelning. Försäljning, butik och verkstad arbetar självständigt vilket ger bättre arbetsmiljö för medarbetarna och högre servicegrad för kunderna, säger Anders.
Anders menar att nycklarna till Husvagnsreservens framgångar har varit hårt arbete, goda kundrelationer och bra fabrikat – i kombination med duktiga och pålitliga medarbetare. Liksom i övriga landet märker Husvagnsreserven av att intresset för mobil fritid fortsätter att öka.
– Vi ser ljust på framtiden eftersom vi saluför fritidsfordon för alla smaker och behov. Vi vill förstärka och förbättra vår position inom alla områden och bygga stabila broar mellan våra olika avdelningar. Skapar vi en trygghet inom företaget skapar vi samtidigt en trygghet för kunden. I slutänden gör det alla till vinnare.

Husvagnsreserven
Grundat: 1988.
Ort: Kristianstad.
Antal anställda: 23.
Saluför: Knaus, Weinsberg, T@B, Pilote och Le Voyageur.
Antal försäljningar per år: Cirka 400–450 nya och begagnade fordon.