Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

Nya verkstaden stod klar 2019. /// FOTO: Camilla Bengtsson

Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

Publicerad

Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

Marianne och Anders vid 30-årsjubileumet. /// FOTO: Carolina Romare

Han var bara 22 år och arbetade halvtid på kirurgen i Kristianstad, Anders Ekdahl, när erbjudandet kom om att köpa reservdels-importen för Tabbert. Det var pappa Kjell som importerade Tabbert-vagnarna – och nu ville han ge sin son en fin möjlighet att börja sälja reservdelar.

– Jag fick köpa pappas befintliga reservdelslager för 40 000 kr inklusive moms. Men banken trodde inte på min affärsidé, så pappa fick gå in som borgenär. Jag kunde inte ett skvatt om husvagnar och fick lära mig väldigt mycket via min fars långa erfarenhet i branschen, berättar Anders Ekdahl, vd på Husvagnsreserven som han grundade den där vintern 1988.

Inledningsvis utgjordes verksamheten enbart av reservdelsimport och postorderförsäljning. Anders fortsatte att arbeta halvtid på kirurgen och hyrde en del av en nedlagd bensinstation i samhället Vä. Försäljningen gick stadigt uppåt fram till år 1992, då lågkonjunkturen slog hårt mot branschen. Det gick så illa att Kjells företag Caravan Import gick i konkurs, liksom tre andra husvagnsföretag i Kristianstad. I denna dystra tid såg Anders en möjlighet i att börja sälja begagnade husvagnar – som enda företag i staden.

– Samtidigt gjorde jag anspråk på att få hyra hela bensinstationen och öppnade en tillbehörsbutik där. Bara något år senare tog jag tjänstledigt från kirurgen för att kunna ägna mig helt åt husvagnar, berättar Anders.

Pappa Kjell tillsammans med Anders vid de gamla lokalerna (1992).

Urstark säljtrio – Mikael Holmgren, Fredrik Sörensen och Peter Thorin. /// FOTO: Carolina Romare

Nja, snarare husvagnar och senap om vi ska vara helt korrekta. En vän till Anders föräldrar funderade nämligen på att lägga ner sitt senapsföretag och frågade om den unge entreprenören ville ta över.

Så kom det sig att Anders började sälja senap till 50 butiker i Skåne och Blekinge. En dag i veckan skötte han även utleveranserna, då med pappa Kjell vid rodret på Husvagnsreserven. Försäljningen av husvagnar, reservdelar och senap gick snart som tåget – och efter några år började Anders också tillverka en egen delikatess 

under namnet Ekans Senap. I den här vevan anställdes två personer i företaget, en som skötte senapsförsäljningen och en som mekade med husvagnar. År 1999 byggdes en ny anläggning på Långebro
i Kristianstad och i samma veva träffade Anders sin blivande hustru, Marianne. Så småningom började hon också jobba i företaget.

– Vid det laget omsatte vi cirka fem miljoner – en miljon på senap och fyra miljoner på husvagnar och reservdelar. När den nya anläggningen öppnade år 2000 sålde jag senapsrörelsen. Vi inriktade oss då helt på fritidsfordon i våra nya lokaler med visningshall, tillbehörsbutik och verkstad, berättar Anders.

Den nya och moderna verkstaden. /// FOTO: Carolina Romare

De senaste tjugo åren har Husvagnsreserven fortsatt expandera. Bland milstolparna kan nämnas att man startade husbilsförsäljning år 2009 och byggde ett nytt våningsplan året därpå, följt av byggnationen av en ny utställningshall tre år senare. År 2019 tillkom en ny verkstadshall som 2010 blev en så kallad Fiat Professional-verkstad.

Idag är Husvagnsreserven en av landets största återförsäljare av husvagnar och husbilar. Utvecklingen har varit enorm det senaste decenniet – med en tredubbling av omsättningen. En sådan expansion innebär dock inte enbart medvind, utan också en del utmaningar.

– Ett stort företag kräver en helt annan struktur än ett litet. Vi bildar nu en ny organisation där ansvaret fördelas på medarbetarna inom varje avdelning. Försäljning, butik och verkstad arbetar självständigt vilket ger bättre arbetsmiljö för medarbetarna och högre servicegrad för kunderna, säger Anders.

Anders menar att nycklarna till Husvagnsreservens framgångar har varit hårt arbete, goda kundrelationer och bra fabrikat – i kombination med duktiga och pålitliga medarbetare. Liksom i övriga landet märker Husvagnsreserven av att intresset för mobil fritid fortsätter att öka.

– Vi ser ljust på framtiden eftersom vi saluför fritidsfordon för alla smaker och behov. Vi vill förstärka och förbättra vår position inom alla områden och bygga stabila broar mellan våra olika avdelningar. Skapar vi en trygghet inom företaget skapar vi samtidigt en trygghet för kunden. I slutänden gör det alla till vinnare.

Ekans senap har saluförts under samma tak som Husvagns-reserven.

Husvagnsreserven


Grundat: 1988.
Ort: Kristianstad.
Antal anställda: 23.
Saluför: Knaus, Weinsberg, T@B, Pilote och Le Voyageur.
Antal försäljningar per år: Cirka 400–450 nya och begagnade fordon.

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-07

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206