Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

Från tidernas begynnelse: Christian Forsberg, mamma Inga, pappa Arne och Mathias samt familjens vän Rune Lidenskog.

Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

Publicerad

När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

Bröderna var bara två vanliga grabbar på 19 respektive 23 år, den där hösten 1991. Förvisso söner till föräldrar som importerade Hobby Husvagnar, men likväl unga och oerfarna. Nu skulle Christian och Mathias Forsberg starta försäljning av fritidsfordon i Hyssna – med hjälp av sina föräldrar och en vän till familjen.

– Utställningsytan mätte hela 2 500 kvadratmeter och vi undrade hur sjutton vi skulle kunna fylla upp den, säger Mathias Forsberg.

– Lyckosamt för vår del var att vi startade verksamheten i en tid som kantades av lågkonjunktur och räntechocker, tillägger Christian Forsberg. Det visade sig snart att leverantörerna hade stora lager som de ville tömma, vilket gjorde att vi aldrig fick några problem med att fylla våra lokaler.

Mellan 1 700 och 2 000 tusen fordon säljs årligen på deras anläggningar. /// FOTO: Örjan Karlsson

Invigningsannons från september 1991. "Jag kommer ihåg att jag åkte in till Borås Tidning och tillsammans med annonschefen utformade jag annonsen på plats på redaktionen", minns Christian Forsberg.

Redan under det andra året kunde Forsbergs Fritidscenter se tillbaka på en försäljningssuccé. På 18 månader hade man uppnått en omsättning på hela 13 miljoner kronor. En ny utställning för förtält byggdes nu – och ytterligare en medarbetare anställdes på serviceavdelningen.

Under andra halvan av 90-talet började man även importera husbilar. Efter ett antal utbyggnationer skapade man Sveriges största husvagns- och husbilsutställning vid millenniumskiftet. 

Därefter följde några mycket framgångsrika år som ledde till att de blev utsedda till Årets Företagare av Företagarna och Marks kommun år 2003. Fem år senare blev de nominerade till DI Gasell – ett kvitto på att Forsbergs nu var en av Sveriges snabbast växande firmor.

Snart befann sig bröderna Forsberg vid ett vägskäl. Skulle man fortsätta driva verksamheten som ett familjeföretag, eller var det dags att ta nästa steg i utvecklingsresan?

– År 2011 blev Nalka Invest AB huvudägare, med Mathias och mig som delägare och drivande i bolaget. I samma veva köpte vi Widlunds Husvagnars rörelse i Bjuv, berättar Christian Forsberg. 

Med de nya ägarna ställdes siktet in på att bygga upp en koncern med målet att bli Europas ledande aktör i branschen. Efter förvärvet av Stockholms Husbils & Husvagnscenters rörelse under 2012, köptes en ny fastighet norr om Stockholm där en ny anläggning sedermera öppnades invid E4:an.

Under 2015, 2016 och 2017 slog man även upp portarna till tre nya Forsbergs Fritidscenter i Borlänge, Mantorp och Karlstad. I den vevan förvärvades också Kalmar Husvagn & Fritid. År 2020 var det så dags igen, då en övergång gjordes av det 30-åriga Linköpingsföretaget Bossings Fritidscenter.

Christian och Mathias hälsar välkomna till Forsbergs, cirka 20–25 år efter starten 1991.

– Vi är numera generalagenter och importörer för ett flertal av de fabrikat som vi saluför, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter. Övergången av Bossings har inneburit att vi har stängt anläggningen i Mantorp och därmed fått möjlighet att slå ihop två fantastiska medarbetargäng. I Linköping skapar vi en av mellersta Sveriges största fullserviceanläggningar.

Med verksamhet på sju orter i Sverige är Forsbergs Fritidscenter idag Nordens största återförsäljare av fritidsfordon. Vad har då branschens gigant för tankar om framtiden?

– Vi jobbar målmedvetet med att konsolidera och stärka vår organisation för att klara av att hantera den ökande efterfrågan på bästa sätt, inom såväl försäljning av fritidsfordon som eftermarknad och supportfunktioner. Med en stärkt organisation är vi inte främmande för att växa ytterligare, säger Jonas Karlsson.

En välkänd logo som finns i sju städer.

Under sina dryga fem år i branschen har Jonas särskilt noterat två saker som håller på att förändras.

– Vi ser att allt fler yngre familjer köper fritidsfordon. Dessutom börjar begreppet "säsong" suddas ut. Tidigare såg vi en klar avmattning från oktober till mars, men numera är fler och fler aktiva året runt.

Forsbergs Fritidscenter har på senare tid även fått tillskott av helt nya kundkategorier.

– Vi har sålt husbilar till skolor inom två kommuner där tanken är att fordonen ska användas inom fritidsverksamheten. Vi ser även att vaccinationskliniker börjar använda husbilar för att kunna erbjuda mobila enheter. Och vissa familjer byter ut den traditionella "andrabilen" mot en plåtis.

FORSBERGS FRITIDSCENTER

Grundat: 1991.
Orter: Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad, och Kalmar.
Antal anställda: 125.
Saluför: Hobby, Polar, Pilote, Sunlight, Bürstner, Frankia, Niesmann Bischoff och Concorde.
Antal försäljningar per år: 1 700–2 000 nya och begagnade fordon.

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1676 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 737 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206