Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

Publicerad: 2021-07-21   Uppdaterad: 2023-04-18

När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

Bröderna var bara två vanliga grabbar på 19 respektive 23 år, den där hösten 1991. Förvisso söner till föräldrar som importerade Hobby Husvagnar, men likväl unga och oerfarna. Nu skulle Christian och Mathias Forsberg starta försäljning av fritidsfordon i Hyssna – med hjälp av sina föräldrar och en vän till familjen.

– Utställningsytan mätte hela 2 500 kvadratmeter och vi undrade hur sjutton vi skulle kunna fylla upp den, säger Mathias Forsberg.

– Lyckosamt för vår del var att vi startade verksamheten i en tid som kantades av lågkonjunktur och räntechocker, tillägger Christian Forsberg. Det visade sig snart att leverantörerna hade stora lager som de ville tömma, vilket gjorde att vi aldrig fick några problem med att fylla våra lokaler.

Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!
Mellan 1 700 och 2 000 tusen fordon säljs årligen på deras anläggningar. /// FOTO: Örjan Karlsson
Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!
Invigningsannons från september 1991. ”Jag kommer ihåg att jag åkte in till Borås Tidning och tillsammans med annonschefen utformade jag annonsen på plats på redaktionen”, minns Christian Forsberg.

Redan under det andra året kunde Forsbergs Fritidscenter se tillbaka på en försäljningssuccé. På 18 månader hade man uppnått en omsättning på hela 13 miljoner kronor. En ny utställning för förtält byggdes nu – och ytterligare en medarbetare anställdes på serviceavdelningen.

Under andra halvan av 90-talet började man även importera husbilar. Efter ett antal utbyggnationer skapade man Sveriges största husvagns- och husbilsutställning vid millenniumskiftet. 

Därefter följde några mycket framgångsrika år som ledde till att de blev utsedda till Årets Företagare av Företagarna och Marks kommun år 2003. Fem år senare blev de nominerade till DI Gasell – ett kvitto på att Forsbergs nu var en av Sveriges snabbast växande firmor.

Snart befann sig bröderna Forsberg vid ett vägskäl. Skulle man fortsätta driva verksamheten som ett familjeföretag, eller var det dags att ta nästa steg i utvecklingsresan?

– År 2011 blev Nalka Invest AB huvudägare, med Mathias och mig som delägare och drivande i bolaget. I samma veva köpte vi Widlunds Husvagnars rörelse i Bjuv, berättar Christian Forsberg. 

Med de nya ägarna ställdes siktet in på att bygga upp en koncern med målet att bli Europas ledande aktör i branschen. Efter förvärvet av Stockholms Husbils & Husvagnscenters rörelse under 2012, köptes en ny fastighet norr om Stockholm där en ny anläggning sedermera öppnades invid E4:an.

Under 2015, 2016 och 2017 slog man även upp portarna till tre nya Forsbergs Fritidscenter i Borlänge, Mantorp och Karlstad. I den vevan förvärvades också Kalmar Husvagn & Fritid. År 2020 var det så dags igen, då en övergång gjordes av det 30-åriga Linköpingsföretaget Bossings Fritidscenter.

Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!
Christian och Mathias hälsar välkomna till Forsbergs, cirka 20–25 år efter starten 1991.

– Vi är numera generalagenter och importörer för ett flertal av de fabrikat som vi saluför, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter. Övergången av Bossings har inneburit att vi har stängt anläggningen i Mantorp och därmed fått möjlighet att slå ihop två fantastiska medarbetargäng. I Linköping skapar vi en av mellersta Sveriges största fullserviceanläggningar.

Med verksamhet på sju orter i Sverige är Forsbergs Fritidscenter idag Nordens största återförsäljare av fritidsfordon. Vad har då branschens gigant för tankar om framtiden?

– Vi jobbar målmedvetet med att konsolidera och stärka vår organisation för att klara av att hantera den ökande efterfrågan på bästa sätt, inom såväl försäljning av fritidsfordon som eftermarknad och supportfunktioner. Med en stärkt organisation är vi inte främmande för att växa ytterligare, säger Jonas Karlsson.

Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!
En välkänd logo som finns i sju städer.

Under sina dryga fem år i branschen har Jonas särskilt noterat två saker som håller på att förändras.

– Vi ser att allt fler yngre familjer köper fritidsfordon. Dessutom börjar begreppet ”säsong” suddas ut. Tidigare såg vi en klar avmattning från oktober till mars, men numera är fler och fler aktiva året runt.

Forsbergs Fritidscenter har på senare tid även fått tillskott av helt nya kundkategorier.

– Vi har sålt husbilar till skolor inom två kommuner där tanken är att fordonen ska användas inom fritidsverksamheten. Vi ser även att vaccinationskliniker börjar använda husbilar för att kunna erbjuda mobila enheter. Och vissa familjer byter ut den traditionella ”andrabilen” mot en plåtis.

FORSBERGS FRITIDSCENTER

Grundat: 1991.
Orter: Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad, och Kalmar.
Antal anställda: 125.
Saluför: Hobby, Polar, Pilote, Sunlight, Bürstner, Frankia, Niesmann Bischoff och Concorde.
Antal försäljningar per år: 1 700–2 000 nya och begagnade fordon.

Rulla till toppen