Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

Från tidernas begynnelse: Christian Forsberg, mamma Inga, pappa Arne och Mathias samt familjens vän Rune Lidenskog.

Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

Publicerad

När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

Bröderna var bara två vanliga grabbar på 19 respektive 23 år, den där hösten 1991. Förvisso söner till föräldrar som importerade Hobby Husvagnar, men likväl unga och oerfarna. Nu skulle Christian och Mathias Forsberg starta försäljning av fritidsfordon i Hyssna – med hjälp av sina föräldrar och en vän till familjen.

– Utställningsytan mätte hela 2 500 kvadratmeter och vi undrade hur sjutton vi skulle kunna fylla upp den, säger Mathias Forsberg.

– Lyckosamt för vår del var att vi startade verksamheten i en tid som kantades av lågkonjunktur och räntechocker, tillägger Christian Forsberg. Det visade sig snart att leverantörerna hade stora lager som de ville tömma, vilket gjorde att vi aldrig fick några problem med att fylla våra lokaler.

Mellan 1 700 och 2 000 tusen fordon säljs årligen på deras anläggningar. /// FOTO: Örjan Karlsson

Invigningsannons från september 1991. "Jag kommer ihåg att jag åkte in till Borås Tidning och tillsammans med annonschefen utformade jag annonsen på plats på redaktionen", minns Christian Forsberg.

Redan under det andra året kunde Forsbergs Fritidscenter se tillbaka på en försäljningssuccé. På 18 månader hade man uppnått en omsättning på hela 13 miljoner kronor. En ny utställning för förtält byggdes nu – och ytterligare en medarbetare anställdes på serviceavdelningen.

Under andra halvan av 90-talet började man även importera husbilar. Efter ett antal utbyggnationer skapade man Sveriges största husvagns- och husbilsutställning vid millenniumskiftet. 

Därefter följde några mycket framgångsrika år som ledde till att de blev utsedda till Årets Företagare av Företagarna och Marks kommun år 2003. Fem år senare blev de nominerade till DI Gasell – ett kvitto på att Forsbergs nu var en av Sveriges snabbast växande firmor.

Snart befann sig bröderna Forsberg vid ett vägskäl. Skulle man fortsätta driva verksamheten som ett familjeföretag, eller var det dags att ta nästa steg i utvecklingsresan?

– År 2011 blev Nalka Invest AB huvudägare, med Mathias och mig som delägare och drivande i bolaget. I samma veva köpte vi Widlunds Husvagnars rörelse i Bjuv, berättar Christian Forsberg. 

Med de nya ägarna ställdes siktet in på att bygga upp en koncern med målet att bli Europas ledande aktör i branschen. Efter förvärvet av Stockholms Husbils & Husvagnscenters rörelse under 2012, köptes en ny fastighet norr om Stockholm där en ny anläggning sedermera öppnades invid E4:an.

Under 2015, 2016 och 2017 slog man även upp portarna till tre nya Forsbergs Fritidscenter i Borlänge, Mantorp och Karlstad. I den vevan förvärvades också Kalmar Husvagn & Fritid. År 2020 var det så dags igen, då en övergång gjordes av det 30-åriga Linköpingsföretaget Bossings Fritidscenter.

Christian och Mathias hälsar välkomna till Forsbergs, cirka 20–25 år efter starten 1991.

– Vi är numera generalagenter och importörer för ett flertal av de fabrikat som vi saluför, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter. Övergången av Bossings har inneburit att vi har stängt anläggningen i Mantorp och därmed fått möjlighet att slå ihop två fantastiska medarbetargäng. I Linköping skapar vi en av mellersta Sveriges största fullserviceanläggningar.

Med verksamhet på sju orter i Sverige är Forsbergs Fritidscenter idag Nordens största återförsäljare av fritidsfordon. Vad har då branschens gigant för tankar om framtiden?

– Vi jobbar målmedvetet med att konsolidera och stärka vår organisation för att klara av att hantera den ökande efterfrågan på bästa sätt, inom såväl försäljning av fritidsfordon som eftermarknad och supportfunktioner. Med en stärkt organisation är vi inte främmande för att växa ytterligare, säger Jonas Karlsson.

En välkänd logo som finns i sju städer.

Under sina dryga fem år i branschen har Jonas särskilt noterat två saker som håller på att förändras.

– Vi ser att allt fler yngre familjer köper fritidsfordon. Dessutom börjar begreppet "säsong" suddas ut. Tidigare såg vi en klar avmattning från oktober till mars, men numera är fler och fler aktiva året runt.

Forsbergs Fritidscenter har på senare tid även fått tillskott av helt nya kundkategorier.

– Vi har sålt husbilar till skolor inom två kommuner där tanken är att fordonen ska användas inom fritidsverksamheten. Vi ser även att vaccinationskliniker börjar använda husbilar för att kunna erbjuda mobila enheter. Och vissa familjer byter ut den traditionella "andrabilen" mot en plåtis.

FORSBERGS FRITIDSCENTER

Grundat: 1991.
Orter: Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad, och Kalmar.
Antal anställda: 125.
Saluför: Hobby, Polar, Pilote, Sunlight, Bürstner, Frankia, Niesmann Bischoff och Concorde.
Antal försäljningar per år: 1 700–2 000 nya och begagnade fordon.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206